פירות

פירותבמשמעות הבוטנית, פירות הם האמצעי שבו עושה שימוש הצמח על מנת להפיץ את הזרעים שלו שכן בתוך הפרי ישנם זרעים העטופים בחומר מזין המוקף בקליפה.

עם זאת, מבחינה קולינרית נהוג לסווג פירות רבים בתור ירקות ולהתייחס רק לפירות חמוצים או מתוקים כאל פירות. כך למשל המלפפון שנחשב כפרי לכל דבר מבחינה בוטנית, מסווג כירק לכל דבר מבחינה קולינרית. במאמר שלפניכם נתייחס לפירות במובן הקולינרי של המילה.

הערכים התזונתיים של הפירות

לא ניתן להגדיר באופן כולל את הערכים התזונתיים של הפירות כולם כיוון שישנו מגוון עצום של פירות הנבדלים זה מזה בערכים התזונתיים שלהם. עם זאת, באופן כללי ניתן לכתוב כי רוב הפירות מכילים אחוז גבוה מאוד של מים, אחוז גבוה של סוכרים יחסית לירקות ואחוזי שומן נמוכים עד אפסיים.

כמו כן, הפירות מכילים כמות גבוהה של סיבים תזונתיים בדגש על פירות הדר, אפרסמונים, בננות ועוד. מעבר לכל זה, הפירות מכילים ויטמינים רבים ומינרלים רבים החיוניים לבריאותנו.

נוגדי החמצון שנמצאים בפירות משתנים בהתאם לצבע הפרי להלן:

  • פירות אדומים – הפירות האדומים מכילים חומר שנקרא ליקופן, פיגמנט בצבע אדום מבריק שידוע בשל הסגולות הבריאותיות הרבות שלו. בין היתר הליקופן מקושר בסיכון מופחת לסרטן הערמונית (וסוגים נוספים של סרטן) ולמחלות לב וכלי דם וכן נחשב כחומר התורם לעיכוב תהליכי ההזדקנות של הגוף.
  • פירות כתומים – הפירות הכתומים מכילים קרטנואידים, פיגמנטים בעלי צבע צהוב עד אדום המשחקים תפקיד מרכזי בשמירה על המערכת החיסונית, מערכת הראייה, מערכת העיכול, העור ועוד.
  • פירות ירוקים – פירות ירוקים מכילים כמות גבוהה של כלורופיל, לוטאין, סולפוראפן, אינדול 3 קארבינול ועוד. בין היתר החומרים הנ"ל מסייעים למלחמה בנזקי החמצון ומעכבים תהליכים סרטניים.
  • פירות סגולים – פירות סגולים מכילים כמות גדולה של אנטוציאנינים שמעכבים את תהליכי ההזדקנות ומסייעים לשמירה על תקינות מערכת העצבים בגילאים מבוגרים.

המלצות לצריכת פירות

אמנם כפי שניתן להבין, הפירות מועילים מאוד לבריאות, אך יש לציין כי בשל תכולת הסוכר הגבוהה של הפירות מומלץ שלא להפריז בצריכתם. את הפירות ניתן לשלב בתפריט היומי במגוון דרכים באופן מתון להלן:

  • כתחליף לארוחה, כאשר משלבים אותם למשל בשייק עשיר בחלבון או כשמוסיפים אותם לטפיוקה.
  • פירות יכולים להוות קינוח נפלא. תכולת השומן הנמוכה שלהם הופכת אותם לעדיפים על פני קינוחים אחרים בעלי אחוזי שומן גבוהים עבור אנשים הנמצאים בדיאטת הרזיה.
  • אכילת פרי בין ארוחת הבוקר לארוחת הצהריים מאפשרת ליהנות מתחושת שובע ממושכת ומאפשרת להגיע לארוחת הצהריים מבלי להיות רעבים יתר על המידה.
  • באופן כללי מומלץ לשלב בתפריט היומי בין שתיים לשלוש מנות פרי ולפזר את הכמות על פני שעות היום. מנת פרי יכולה לכלול תפוח אחד, 15 ענבים, כוס קוביות אבטיח או מלון, אפרסק אחד, שני פירות יבשים ועוד.