דמנציה היא ללא ספק אחת מהבעיות הבריאותיות הקשות ביותר והמאתגרות ביותר להתמודדות.
ישנן מספר מחלות שבאות לידי ביטוי והמוכרת והשכיחה שבהן היא מחלת האלצהיימר. המחלות שגורמות לדמנציה מתאפיינות במהלך הדרגתי שבמהלכו מתרחשת הידרדרות בלתי הפיכה בתפקודי המוח וביכולת החשיבה.
בדרך כלל בשלבים הראשונים של המחלה החולים סובלים מפגיעה בזיכרון ומקשיי התמצאות, אך ככול שחולף הזמן מתווספים לתסמינים הראשוניים תסמינים נוספים ובאופן הדרגתי מתרחש אובדן של היכולת לבצע פעולות יומיומיות ואובדן של היכולת לתקשר עם הסביבה.
גם פעולת האכילה, שמהווה את אחת הפעולות הבסיסיות ביותר, הופכת באופן הדרגתי לקשה ומאתגרת עקב התופעות הרבות של הדמנציה ובמקרים מסוימים בני משפחתם של חולי הדמנציה זקוקים לסיוע מקצועי על מנת להאכיל את יקיריהם. במאמר שלפניכם נספק לכם כמה קווים מנחים בנוגע לתזונה המתאימה לחולי דמנציה.
חשיבות המעורבות של אנשי מקצוע
הזנת חולה הדמנציה מצריכה ברוב המקרים מעורבות של איש מקצוע כיוון שבמקרים רבים מאוד חולה הדמנציה מסרב לאכול את כול סוגי המזון המוגשים לו ושבשלבים המתקדמים של המחלה מופיעות בעיות בליעה שעלולות לגרום לחדירה של מזון לריאות ובעקבות כך להתפתחות של דלקת ריאות.
בעזרת אנשי מקצוע מתאימים מתחום קלינאות התקשורת, הגרנטולוגיה והתזונה, ניתן להתאים לחולה הדמנציה את התפריט המתאים עבורו באופן אישי, להקנות למשפחה כלים להתמודדות עם סוגיית ההאכלה ובמידת הצורך להציע פתרונות הזנה חלופיים לאכילה הפומית דוגמת זונדה או גסטרוסטום.
הקץ להגבלות
בשלב שבו האדם לוקה בדמנציה, אין עוד צורך לשמור על משקל תקין או על דיאטה מסוימת כפי שאולי היה צריך ערב המחלה. כך לדוגמה במידה ולפני המחלה היה צריך החולה להקפיד על תזונה דלת מלח, דלת סוכר או דלת שומן, הרי שכל ההגבלות האלו בטלות בשישים.
לא אחת חולה דמנציה שמסרב לאכול את רוב סוגי המזונות, מסכים לאכול דווקא את סוגי המזונות שנאסרו עליו תקופה ארוכה לפני המחלה. גם אם מדובר על חולה סוכרת, אין טעם להגביל אותו בצריכת סוכר וגם אם החולה סובל מהשמנת יתר או עודף משקל, אין צורך להגביל את מכסת הקלוריות או את כמות השומן בתפריט.
אילו מזונות ניתן להגיש לחולי דמנציה?
מאחר ואין הגבלה לגבי סוג המזונות, הרי שניתן להגיש לחולה הדמנציה כל סוג מזון שהוא מעוניין לאכול. באופן עקרוני ההמלצה היא להגיש לחולי דמנציה מזונות מתובלים עם טעמים חזקים לפי העדפות החולה וזאת כיוון שמזון מתובל מעודד בליעה, שומר על ערנות ומעודד תיאבון. כמובן שבמידה וישנם פצעים בפה, יש להימנע ממתן מזון מתובל או חריף יתר על המידה.
חשוב שלא להגיש מזון קר מדי או חם מדי וזאת כיוון שמזון חם יתר על המידה עשוי לגרום לכוויות ואילו מזון קר מדי עלול לגרום להתכווצות של השרירים בפה. כמו כן, בקרב אנשים רבים מזונות חמים מדי או קרים מדי עלולים לגרום לכאבים על רקע של שיניים תותבות, חורים בשיניים או דלקות חניכיים. מומלץ להרבות בשתייה במהלך היום ולנסות לשתף את חולה הדמנציה כמה שניתן בהחלטה לגבי סוגי המזונות שיאכל.
בעיות בליעה בחולי דמנציה
חשוב מאוד לאבחן בעיות בליעה בשלב כמה שיותר מוקדם וזאת כדי למנוע דלקת ריאות והשתנקויות. הסימנים שמהווים עדות לכך שקיימת בעיית בליעה הם למשל החזקה של האוכל בפה, שיעול בזמן האכילה, דלקת ריאות חוזרת ונשנית, ירידה במשקל, סירוב לאכול, מאמץ בנשימה במהלך האכילה, עלייה לא מוסברת של חום הגוף ועוד.