התירס הוא הדגן הנפוץ ביותר בעולם ולמעשה צמח התירס נחשב לגידול החקלאי הנפוץ ביותר בעולם. בני המאיה ומספר שבטים אינדיאנים היו הראשונים לגדל את התירס, אך לאחר גילוי אמריקה אי שם במאה החמש עשרה, התירס נפוץ והתפשט לכל רחבי העולם. בניגוד לחיטה או לסוגים אחרים של דגן, שלרוב לא אוכלים את כל החלקים של הגרעין שלהם, הרי שגרעיני התירס נאכלים בשלמותם ולפיכך התירס נחשב כדגן מלא.
כמו כן, בניגוד לסוגים רבים אחרים של דגנים, הרי שנהוג לאכול את התירס כאשר הזרעים שלו עדיין לא יבשים אלא עסיסיים. מאחר והגרעינים נאכלים כשהם עסיסיים, הרי שהריכוז הקלורי שלהם נמוך מאוד בהשוואה לסוגי דגן אחרים. כיום ניתן להשיג תירס במשך כל ימות השנה טרי, בקופסאות שימורים או קפוא.
ערכים תזונתיים של תירס
להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם תירס:
- 108 קלוריות, 2.32 גרם חלבון, 1.28 גרם שומן, 2.7 גרם סיבים תזונתיים ו- 69.55 גרם מים.
- ויטמינים – ויטמין B1 – כ 0.215 מ"ג, ויטמין B2 – כ 0.072 מ"ג, ויטמין B3 – כ 1.614 מ"ג, ויטמין B5 – כ 0.878 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.06 מ"ג, חומצה פולית – כ 46 מ"ג (סה"כ 2.885 מ"ג ויטמינים מקבוצה B), ויטמין K – כ 0.4 מק"ג, ויטמין E – כ 0.09 מ"ג וויטמין C – כ 6.2 מ"ג.
- מינרלים – 249 מ"ג אשלגן, 0.48 מ"ג אבץ, 103 מ"ג זרחן, 32 מ"ג מגנזיום, 0.61 מ"ג ברזל ושני מיליגרם סידן.
היתרונות הבריאותיים של התירס
היתרונות הבריאותיים של התירס רבים ומגוונים ולפיכך אין זה פלא שהוא מכהן על תקן הגידול הנפוץ ביותר בעולם. להלן כמה מהיתרונות של התירס על קצה המזלג:
- בספל אחד בלבד של גרעיני תירס ניתן למצוא קרוב למחצית מהכמות היומית המומלצת לצריכה של ויטמין B1 למבוגרים. ויטמין B1 חיוני לתהליכי הפקת האנרגיה בגוף, למערכת העצבים המרכזית, למטבוליזם של פחמימות ועוד.
- בכמות זו של ספל גרעינים אחד בלבד ניתן לקבל כעשרים אחוז מהכמות המומלצת לצריכה של חומצה פולית למבוגרים. מדובר על יתרון משמעותי במיוחד עבור אלו שנוהגים לצרוך תזונה דלת חומצה פולית. החומצה הפולית חשובה במיוחד למניעת אנמיה ובעיות שונות במערכת העיכול.
- מאחר ומדובר על דגן מלא, הרי שהתירס עשיר בסיבים תזונתיים. הסיבים התזונתיים משפרים את הפעילות של מערכת העיכול, מסייעים לשחרור איטי של הגלוקוז לדם ותורמים להיווצרות תחושת שובע למשך זמן ארוך.
- התירס הוא דגן מושלם עבור אלו המעוניינים להשיל אי אילו קילוגרמים ממשקלם וזאת הודות לריכוז הקלורי הנמוך שלו.
- צבעו הצהוב של התירס הנפוץ בישראל (ברחבי העולם ישנו מגוון רחב של צבעים אופייניים אחרים) הוא תוצאה של ריכוז לוטאין גבוה. הלוטאין הוא נוגד חמצון רב עוצמה המסייע לשמירה על בריאות חלקי העין השונים, על הפחתת הסיכוי לסבול מנזקי הרדיקלים החופשיים ועוד.