נוגדי חמצון – תזונה בריאה!

נוגדי חמצוןנוגדי חמצון או אנטיאוקסידנטים הינם חומרים כימיים אשר יש להם יכולות חיזור גבוהות, שמקטינים את קצב תגובות החמצון של חומרים אחרים אשר נמצאים בסביבתם.

חמצון הוא תגובה כימית שבמהלכה אלקטרונים נעים מחומר מסוים לגורם המחמצן. במהלך המעבר של האלקטרונים, עלולים להיווצר רדיקלים חופשיים – אלקטרונים שהצליחו להתנתק מהאטומים שהיו קשורים אליהם. הרדיקלים החופשיים מתנגשים בתאי הגוף וגורמים לנזקים רבים.

בין היתר הרדיקלים החופשיים מאיצים את תהליכי ההזדקנות הטבעיים של הגוף, מחלישים את העצמות, מחלישים את מערכת החיסון, מגדילים את הסיכוי לחלות בסרטן ועוד. נוגדי החמצון למעשה מחזרים את המחמצנים ומתחמצנים בעצמם, אך התכונה החשובה של נוגדי החמצון היא שגם כאשר הם מחומצנים, הם נותרים יציבים ולא גורמים לנזקים.

באילו מזונות ניתן למצוא נוגדי חמצון?

הצמחים השונים מייצרים נוגדי חמצון שונים ומאחר ואין באפשרותנו לייצר מספיק נוגדי חמצון, עלינו לצרוך אותם מהמזון. להלן רשימה קצרה שבה תוכלו להתרשם מהמקורות העיקריים לנוגדי החמצון השונים.

ויטמין E ויטמין E חשוב במיוחד לשמירה על ממברנות התאים, להפחתת הסיכוי לחלות במחלות ממאירות ובמחלות קרדיווסקולריות. ויטמין E ניתן למצוא בעיקר בשמנים מן הצומח, שקדים, בוטנים, קמח מלא, כבד, ביצים ונבט חיטה.

ויטמין C מאט את תהליכי ההזדקנות ומשפר את תפקוד מערכת החיסון. בין היתר ניתן למצוא שיעור גבוה של ויטמין C בפלפל אדום, ברוקולי, כרובית, קיווי, תות שדה, עגבנייה, פירות הדר ומלון.

ויטמין A וקרטנואידים – מסייעים בהאטת תהליכי ההזדקנות, תורמים לבריאות העור, לשמירה על מערכת החיסון ועל הפחתת הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם. בין היתר ניתן למצוא את נוגדי החמצון החשובים הנ"ל בפטרוזיליה, תרד, דלעת, בטטה, חלמון ביצה, רימונים ובמגוון רחב של פירות וירקות שצבעם ירוק כהה או כתום.

ליקופן הליקופן הוא נוגד חמצון שצבעו אדום. נוגד חמצון זה מסייע בהפחתת הנזקים שמקורם בחשיפה לקרינת השמש וכן מפחית את הסיכוי לחלות בסוגים שונים של סרטן, בדגש על סרטן הערמונית. ליקופן נמצא בשפע בעיקר בעגבניות, בדגש על עגבניות מבושלות, באבטיח ובאשכולית אדומה.

פלבנואידים – תרכובות פוליפנוליות המשפיעות על חלוקה תקינה של תאים, על בריאות כלי הדם ועוד. בין היתר ניתן למצוא פלבנואידים בתה ירוק, אשכוליות, בצל, אוכמניות, משמשים, עגבניות, כרוב, פטרוזיליה, תפוחי עץ, תות שדה ותרד.

סלניום מינרל המשמש כנוגד חמצון, החשוב לתפקוד התקין של הלבלב, מסייע לניקוי של רעלים, חשוב למניעה של מחלות אוטואימוניות, גידולים סרטניים ומחלות לב וכלי דם. בין היתר ניתן למצוא את הסלניום בנבט חיטה, כבד, אגוזי ברזיל, חיטה מלאה, דלעת, צנונית, אורז מלא, מולסה, שמרי בירה, חמאה ועוד.

באופן כללי על מנת ליהנות מכמות נאותה של נוגדי חמצון בתזונה יש להקפיד על צריכה של שבע עד תשע מנות ירק ופרי ליום, לצרוך פירות וירקות בצבעים שונים, שכן כל צבע מהווה עדות לתכולה של נוגד חמצון מסוג שונה, להרבות בשתיית מיצי פירות טריים ועוד.

צריכת נוגדי חמצון בתוספי מזון

במידה ולא ניתן להגיע לכמות הנדרשת של נוגדי החמצון במזון, ניתן בהחלט להשלים את החסר באמצעות תוספי מזון. חוסר יכולת להגיע למינון המומלץ של נוגדי החמצון השונים יכול להיות תוצאה של בעיות ספיגה, סלידה מירקות ופירות, בעיות שונות במערכת העיכול שבגינן נבצר מהחולה לעכל כמות גדולה של סיבים (כמו למשל בעקבות דלקת במעי) ועוד.

בכל מצב שבו קיים קושי להגיע לצריכה המומלצת, מומלץ להתייעץ בנוגע לאופן שבו ניתן יהיה להימנע מחסר בנוגדי חמצון מול דיאטנית קלינית.