הסגולות הבריאותיות של האשכולית

הסגולות הבריאותיות של האשכוליתאשכולית היא אחת מפירות ההדר. העץ עליו גדלה האשכולית הוא עץ סובטרופי היכול להתנשא עד לגובה של חמישה עשר מטרים, אם כי כאשר הוא מגודל לצורכי הפקת הפרי הוא גדל לגובה ממוצע של חמישה עד שישה מטרים לכל היותר.

האשכולית היא למעשה הכלאה בין פומלו אינדונזי לבין תפוז ג'מייקני (ההכלאה בין שני העצים בוצעה לראשונה במאה השמונה עשרה באי ברבדוס). עץ האשכולית הגיע לארץ ישראל רק בתחילת המאה העשרים ואילו השם אשכולית ניתן לו רק לקראת סוף המאה.

הערכים התזונתיים של האשכולית

להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם אשכולית:

  • 33 קלוריות, 0.69 גרם חלבון, 8.41 גרם פחמימות, 0.1 גרם שומן, 1.1 גרם סיבים תזונתיים ו- 90.5 גרם מים.
  • ויטמינים – ויטמין B1 – כ 0.037 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.02 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 0.269 מ"ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 10 מק"ג, ויטמין B5 – כ 0.283 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.043 מ"ג (סך הכול 0.662 מ"ג ויטמינים ממשפחת B), ויטמין A – כ 2 מק"ג, ויטמין E – כ 0.13 מ"ג וויטמין C – כ 33.3 מ"ג.
  • מינרלים – 148 מ"ג אשלגן, 0.07 מ"ג אבץ, 8 מ"ג זרחן, 9 מ"ג מגנזיום, 0.06 מ"ג ברזל ו- 12 מ"ג סידן.

השילוב המסוכן בין אשכולית לתרופות

כבר בשנות התשעים היה ידוע כי צריכה של מיץ אשכוליות בקרב אנשים הנוטלים תרופות מסוגים מסוימים עלולה להוביל להשלכות שליליות על בריאותם. במקרים מסוימים השילוב בין מיץ האשכוליות לטיפול התרופתי אף הוביל למותו של החולה. בתקופה ההיא היה ידוע כי מדובר על שילוב קטלני הרלוונטי רק עבור תרופות בודדות, אך במהלך העשור האחרון התברר כי ההשפעה של מיץ האשכוליות נרחבת יותר וכי היא רלוונטית עבור מגוון רחב של תרופות.

סך הכול נראה כיום כי ישנן לא פחות משמונים וחמש תרופות שונות שאסור ליטול אותן בשילוב עם מיץ אשכוליות מחשש לתופעות לוואי חמורות ואף מסוכנות. כל התרופות הן תרופות הניתנות דרך הפה בגלולה.

הסכנה הכרוכה בשילוב בין מיץ אשכוליות לתרופות השונות היא שבאשכולית ישנו מרכיב פעיל המנטרל את הפעילות של אחד האנזימים בגופנו הנקרא ציטוכרום P450 3A4. אנזים זה מסייע לנטרול של תרופות ולטרנספורמציה שלהן ולכן כאשר הוא מנוטרל, התרופות לא מפורקות וממשיכות להשפיע על החולה.

הדבר דומה לנטילה של מינון גבוה יותר של התרופה, שעלול להיות רעיל. למעשה, ישנן תרופות שכאשר נוטלים אותן בשילוב עם מיץ אשכוליות, ההשפעה שלהן גדלה פי עשרים. לאור כל זאת, במידה ואתם נוטלים תרופה מסוימת אם באופן חד פעמי ואם באופן כרוני, עליכם לברר מול הרופא המטפל האם ניתן לצרוך אותה בשילוב של מיץ אשכוליות או שמא מוטב להימנע מצריכת מיץ אשכוליות במהלך הטיפול התרופתי.

היתרונות הבריאותיים של האשכולית

האשכולית היא פרי שמכיל שיעור גבוה של ויטמין C בדומה ליתר פירות ההדר. בנוסף לכך, האשכולית טעימה מאוד, אך כמות הקלוריות בה נמוכה במיוחד ולפיכך מדובר על פרי שיכול לסייע רבות לאלו המעוניינים להפחית אי אילו קילוגרמים ממשקלם. האשכולית מכילה שיעור גבוה של נוגדי חמצון המסייעים להאטת תהליכי ההזדקנות ולמלחמה ברדיקלים החופשיים ועובדה זו נכונה במיוחד בהקשר של האשכולית האדומה או הוורודה.

במספר מחקרים נמצא כי צריכה גבוהה וקבועה של אשכוליות מקושרת עם הפחתה בסיכון לאבנים בכליות כתוצאה מהורדת רמת החומציות של הדם והשתן ומעבר לכל זה מדובר על פרי מרענן מאוד, שיכול להוות תוספת נפלאה לכל סלט פירות ואף לסלטי ירקות מיוחדים.