חרוסת – מהם היתרונות והחסרונות התזונתיים?

חרוסתחרוסת היא מטבל או ממרח מתוק שנאכל באופן מסורתי בליל הסדר. החרוסת מסמלת את הטיט ששימש את בני ישראל במצרים לבנייה ונהוג להכין אותה מסוגים שונים של פירות שהוזכרו בשיר השירים כמשל לישראל. בין היתר מדובר על שקדים, אגוזים, תמרים, תאנים ותפוחים. מעבר לפירות נהוג גם להוסיף לתערובת ממנה מכינים את החרוסת מעט יין אדום המסמל את הדם של בני ישראל שנשפך על אדמת מצרים.

במתכונים מודרניים של חרוסת ניתן למצוא מרכיבים נוספים כמו למשל צימוקים, ערמונים, שומשום, אגסים, תאנים מיובשות ועוד. לכל עדה קיימים מנהגים ומתכונים משלה להכנת חרוסת, אך בדרך כלל מדובר על מחית גסה יחסית. באופן מסורתי החרוסת משמשת לטבילת המרור בעל הטעם העז.

הערכים התזונתיים של החרוסת

כפי שציינו, ישנו מגוון רחב ביותר של סוגי חרוסת ולפיכך לא ניתן לספק הערכה כללית בנוגע לערכים התזונתיים שניתן למצוא בכל סוגי החרוסת באשר הם. לאור זאת, בחרנו לפרט בנוגע לשני סוגים של חרוסת הנמכרים כמוצרים ברשתות השיווק. הערכים המצוינים להלן מתאימים עבור מאה גרם מוצר:

  • חרוסת בטעם ביתי, חצר כנרת – 285 קלוריות, 1.2 גרם חלבון, 71.3 גרם פחמימות, 1.5 גרם שומן, 12 מ"ג נתרן ו- 4.8 גרם סיבים תזונתיים.
  • חרוסת, אוליביה – 167 קלוריות, 1 גרם חלבון, 38 גרם פחמימות, 1.2 גרם שומן ו- 19 מ"ג נתרן.

היתרונות הבריאותיים של החרוסת

באופן עקרוני, החרוסת מכילה שפע של פירות ולפיכך הינה בעלת סגולות בריאותיים רבים הנובעים בעיקר מתכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה שבפירות וכן מנוגדי החמצון שבפירות. עם זאת, מדובר על מזון העשיר מאוד בסוכרים פשוטים, הגורמים לעלייה מהירה ברמות הסוכר בדם לאחר האכילה. כמו כן, אם לא די בכך, הרי שמדובר על מוצר בעל טעם מתוק מאוד, שקשה לדעת ממנו שובע.

רק על מנת לסבר את האוזן נציין כי בממוצע כף אחת של חרוסת מכילה כשמונים קלוריות, קחו זאת לתשומת לבכם. העצה שלנו היא להתחייב לכמות מסוימת של חרוסת במשך כל החג ולא לחרוג ממנה כהוא זה. כמו כן, מומלץ מאוד להכין את החרוסת באופן ביתי. רק כך תוכלו לשלוט באופן מלא בכמויות של המרכיבים השונים.

הרכב החרוסת

על מנת שתוכלו לדעת כיצד להכין את החרוסת שמכילה את כמות הקלוריות המינימאלית, הכנו לכם רשימה קצרה בנוגע למרכיבים הנפוצים ביותר של החרוסת להלן:

  • יין – כוס אחת של יין אדום מכילה כמאה וחמישים קלוריות ולכן מומלץ להוסיף כמה שפחות יין אדום לתערובת.
  • אגוזים – באופן ממוצע במאה גרם אגוזים ניתן למצוא כשש מאות קלוריות. כמו כן, האגוזים הינם בעלי שיעור גבוה של שומנים, כך שיש להשתמש בהם במשורה.
  • תמרים – שני תמרים מכילים כשישים קלוריות בממוצע.
  • תפוחים – תפוח אחד מכיל כשישים קלוריות בממוצע.