הסגולות הבריאותיות של אגס

הסגולות הבריאותיות של אגסאגס הוא פרי פופולארי מאוד ממשפחת הוורדיים ומקור הפרי הוא מפרס. המין העיקרי שמגודל לצרכי מאכל נקרא אגס תרבותי וסך הכול קיימים כחמשת אלפים זנים שונים של מין זה.

בתנאים המתאימים העץ עליו צומח האגס יכול להגיע לגובה של שבעה עשר מטרים. הזנים השונים של האגס נבדלים אלו מאלו בתכונות רבות בדגש על סוג הקליפה, צבע הפרי, גודל הפרי, תכולת הסוכר והוויטמינים שבפרי ועוד.

הזן העיקרי שגדל בישראל נקרא ספדונה. זן זה מאופיין בקליפה עסיסית ודקה, צבע ירקרק, גודל בינוני וטעם מצוין. זן זה הגיע לארץ בשנות השלושים של המאה העשרים ונקלט כאן בצורה מצוינת כיוון שאינו רגיש להיעדר קור במיוחד וזאת בניגוד לרוב הזנים של האגסים הזקוקים לקור כדי להתפתח.

הערכים התזונתיים של האגס

במאה גרם אגס טרי ניתן למצוא כחמישים ושמונה קלוריות, 15.4 גרם פחמימות, 0.3 גרם חלבון ו- 0.1 גרם שומן. כמו כן, האגס עשיר מאוד בסיבים תזונתיים (במאה גרם אגס ניתן למצוא קרוב לארבעה גרם סיבים).

האגס עשיר מאוד גם בנוזלים – 85 גרם מים במאה גרם, ויטמינים מקבוצה B  – יש 0.27 מ"ג, חומצה פולית – יש 7 מק"ג במאה גרם, ויטמין C  – יש 4.2 מ"ג במאה גרם, סידן – יש 9 מ"ג במאה גרם, חומצה פולית – יש 7 מק"ג במאה גרם ואשלגן – יש 119 מ"ג במאה גרם.

היתרונות הבריאותיים של האגס

חלק ניכר מהיתרונות הבריאותיים של האגס הם פונקציה של כמות הסיבים הגבוהה שבו. הסיבים התזונתיים מסייעים לספיגה איטית של הגלוקוז לדם ולפיכך מגבירים את תחושת השובע ומונעים נפילה של אנרגיה בעקבות שינויים מהירים ברמות הסוכר בדם, משפרים את פעילות המעיים וכן סופחים כולסטרול וחומרים מזיקים אחרים ומונעים את הספיגה שלהם לדם.

בנוסף לכך, הרמות הגבוהות של נוגדי החמצון באגס מקושרות עם הפחתה בסיכוי לחלות בסוגים שונים של סרטן, עם הפחתה בסיכוי לחלות במגוון מחלות לב וכלי דם בדגש על טרשת העורקים ובהפחתת הנזקים החמצוניים שמקורם ברדיקלים החופשיים. נוגדי החמצון הרבים שבאגס מביאים לשיפור במצבי דלקת וכן לחיזוק של המערכת החיסונית.

אם לא די בכך, הרי שבניגוד לרכיבי מזון אחרים, האלרגיה לאגסים נדירה ביותר ומשום כך הוא אחד הפירות הראשונים שנותנים לתינוקות במהלך המעבר לאכילת מוצקים.

רעיונות לצריכת אגס

האגס יכול להיאכל לבדו כשהוא טרי, אך בהחלט ניתן לצרוך את האגס כתוספת לפלטת נקניקים או גבינות קשות. בנוסף לכך, ניתן לשלב את האגס בסלט ירקות לתוספת רעננות ומתיקות וכמובן שגם נהוג לשלב אותו בסלט פירות בדרך כלל.

כמו כן, ניתן להכין מהאגס סורבה מרענן או שלגונים בריאים בקלות רבה ובמדינות מסוימות נהוג להכין מהאגסים משקאות אלכוהוליים. האגס גם ישדרג כל מנת גרנולה ויכול להוות ארוחת ביניים משביעה כשהוא חתוך לקוביות בתוך כוס יוגורט.