מלון

מלוןהמלון, שנקרא בשפה המקצועית "מלפפון המלון" הוא צמח ממשפחת הדלועיים שבה חברים פירות וירקות רבים נוספים דוגמת המלפפון והאבטיח.

למרות שמשפחה ענפה זו מונה למעלה ממאה צמחים שונים ולמעלה משומנה מאות מינים שונים, אין ספק שהמלון הוא אחד הפירות הפופולאריים ביותר במשפחה זו בישראל. המלון נמצא בשימוש לצורכי תזונה כבר למעלה מארבעת אלפים שנה והראשונים שטיפחו אותו כפרי מאכל היו הפרסים ויושבי אפריקה.

למלון קיימים תתי מינים רבים כשבין היתר מדובר על טל הדבש, מלון הגינה, הקנטלופ האמתי, מלון-מושק ועוד. טעמו המתוק של המלון, הבשר העסיסי של המלון ותכולת הנוזלים הגבוהה שלו, הפכו אותו לפרי קיצי מרענן ואהוב במיוחד לא רק בישראל אלא בכל רחבי העולם.

ערכים תזונתיים של מלון

במאה גרם של מלון ניתן למצוא 34 קלוריות בלבד, 0.2 גרם שומן, 0.8 גרם חלבון, 0.9 גרם סיבים תזונתיים, 169 מק"ג בטא קרוטן ו- 37 מ"ג של ויטמין C. כמו כן המלון מכיל 267 מ"ג אשלגן, 12 מ"ג מגנזיום, 21 מק"ג חומצה פולית ומספר ויטמינים מקבוצה B – ויטמין B1 – יש 0.04  מ"ג, ויטמין B3 – יש 0.7 מ"ג, וויטמין B6  – יש 0.07 מ"ג. סך הכול המלון מכיל כתשעים אחוז מים.

היתרונות התזונתיים של המלון

ראשית, יש לציין כי מאחר והמלון מורכב בעיקר ממים ומאחר וטעמו מתוק, הרי שאכילת מלון מהווה דרך נפלאה להשיג נוזלים בעיקר בעונות החמות. צריכת נוזלים באמצעות אכילת מלון מומלצת בעיקר עבור אלו שלא נוהגים להרבות בשתיית מים במהלך הקיץ.

בנוסף לכך, מדובר על מקור נפלא לוויטמין C, ויטמין המשחק תפקיד מרכזי במספר מערכות חשובות בגופנו. כך למשל ויטמין C נחוץ ליצירת קולגן, מסייע לספיגת ברזל ונחוץ לצורך שמירה על תקינות המערכת החיסונית.

בנוסף, המלון מכיל שפע של פיגמנטים ממשפחת הקרטנואידים, המסייעים להפחתת הסיכוי לחלות במחלות כלי דם ובסוגים שונים של סרטן בשל היותם נוגדי חמצון טבעיים.

כיצד ניתן לצרוך מלון?

הדרך הפופולארית ביותר לצרוך מלון היא כשהוא טרי וחתוך לקוביות או פרוסות. את המלון נהוג לאכול לבד או כשהוא מוגש בליווי פירות אחרים בסלט פירות. כמו כן, ניתן לייבש את המלון, אך ייבוש המלון פוגע בערכיו התזונתיים ומגדיל את תכולת הסוכר שבו.

כמו כן, ניתן להכין מהמלון מיץ מרענן, המלון יהווה תוספת נפלאה גם בסלט ירקות קיצי וכן ניתן להזליף על קוביות המלון הטרי מעט טחינה או דבש (שימו לב כי צריכת דבש או טחינה אסורה לתינוקות מתחת לגיל שנה).

מהמלון ניתן להכין גם שלגונים נפלאים באופן ביתי. על מנת להכין שלגון מרענן יש לטחון את המלון, להקפיא את המלון הטחון ולאחר מספר שעות ניתן ללקק את השלגון בהנאה. ניתן לשלב בשלגון פירות כמו למשל בננה או קיווי.