למה כדאי לאכול מלפפון?

למה כדאי לאכול מלפפון?המלפפון, או קישוא הגינה, הוא צמח מטפס ממשפחת הדלועיים. למרות שמבחינה בוטנית המלפפון נחשב לפרי כיוון שהוא מכיל זרעים, הרי שמאחר וטעמו אינו חמוץ או מתוק, מבחינה קולינרית נהוג להגדיר אותו כירק. מוצא המלפפון הוא בהודו, שם נהוג היה לגדל מלפפונים לצרכי מאכל כבר לפני כשלושת אלפים שנה.

בקרב הציבור הרחב המלפפון לא נחשב כירק בעל ערכים תזונתיים מרשימים במיוחד, אך למעשה המלפפון מכיל ויטמינים ומינרלים רבים וכן מהווה מקור מצוין לנוגדי חמצון ולאשלגן. למרות שאינו נחשב כבעל סגולות בריאותיות רבות, הרי שהמלפפון הוא ללא ספק המלך הבלתי מעורער של הסלט הישראלי ובנוסף לכך נעשה בו שימוש נרחב בתעשיית הקוסמטיקה.

הערכים התזונתיים של המלפפון

המלפפון מכיל תשעים ושבעה אחוז מים ולפיכך מדובר בראש ובראשונה על ירק מרווה מאוד, המסוגל להוות יופי של מקור לנוזלים עבור אלו שלא אוהבים להרבות בשתייה, במיוחד בתקופת הקיץ.

בנוסף לכך, במאה גרם של מלפפון ניתן למצוא כשתיים עשרה קלוריות בלבד ולפיכך, ניתן לצרוך מלפפונים בכמות גדולה מאוד מבלי להסתכן בהשמנה. במאה גרם מלפפון ניתן למצוא כ- 0.7 גרם חלבון, 2.5 גרם פחמימות ו- 0.1 גרם שומן בלבד.

כמו כן במאה גרם מלפפון ניתן למצוא ויטמין  A – יש 4 מק"ג, ויטמין C – יש 2.8 מ"ג, ברזל – יש 0.3 מ"ג, סידן – יש 15 מ"ג, אשלגן – יש 144 מ"ג ו סיבים תזונתיים – יש חצי גרם.

היתרונות הבריאותיים של המלפפון

להלן כמה מהיתרונות הבריאותיים הגלומים במלפפון:

  • הודות לנוגדי החמצון הרבים שבמלפפון, הרי שצריכה קבועה של מלפפונים מסייעת להפחתת הסיכוי לחלות בסרטן. למעשה במספר מחקרים שנערכו בנושא נמצא כי צריכה גבוהה של מלפפונים לאורך החיים קשורה בהפחתת הסיכוי לחלות במספר סוגים של גידולים סרטניים כשבין היתר מדובר על סרטן השחלות, סרטן הערמונית, סרטן הרחם וסרטן השד.
  • המלפפון מומלץ במיוחד לאלו מבינכם שמעוניינים להפחית ממשקלם. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהמלפפון מכיל כמות גבוהה של נוזלים שמגדילים את נפח המזון מבלי לתרום לו מבחינה קלורית וכן משום שהמלפפון מכיל כמות יפה של סיבים התורמים להגברת תחושת השובע ולספיגה איטית של הסוכר לדם.
  • המלפפון מכיל כמות גבוהה יחסית של ויטמין C ולפיכך מסייע לספיגת ברזל, לגמישות העור וליכולת ריפוי הפצעים.

כיצד עדיף לצרוך מלפפונים?

הדרך המומלצת ביותר לצריכה של מלפפונים היא כשהם טריים ולא מקולפים. כאשר מקלפים את הקליפה של המלפפון, מאבדים כמות גדולה של סיבים תזונתיים ושל ויטמין C ולכן לא מומלץ לקלף את המלפפונים לפני הצריכה שלהם.

את המלפפון ניתן לטחון ולצרף לכל שייק ירוק ובריא וכן ניתן להחמיץ מלפפונים או לכבוש אותם. מלפפונים חמוצים מכילים גם הם ערכים תזונתיים רבים אך בנוסף לכך מכילים כמויות גבוהות של נתרן ולכן עדיף לבחור במלפפונים טריים.