ויטמין K הוא למעשה השם שניתן לקבוצה של תרכובות אורגניות שנחשבות כוויטמינים. האות K נגזרת מהמילה הלועזית koagulation שפירושה בעברית הוא קרישת דם וזאת כיוון שוויטמין זה משחק תפקיד מרכזי במנגנון הקרישה של הדם.
הגילוי בנוגע לתפקידו של הוויטמין בגוף זיכה את הביוכימאי אדווארד אדלברט דויזי ואת הביוכימאי הנריק דם בפרס נובל בשנת 1943.
תפקיד הוויטמין K בגוף האדם
הוויטמין מעורב בעיבוד של כמה וכמה חלבונים חיוניים ובאופן ספציפי בתהליך ביוכימי שנקרא קרבוקסילציה. קרבוקסילציה הוא תהליך שבו מוספת קבוצת קרבוקסיל (COOH) לחומצה גלוטמית על מנת לסייע לה לקשור יונים של סידן. כאשר החומצה הגלוטמית עוברת את תהליך הקרבוקסילציה, נהוג לסמן אותה באותיות Gla וחלבונים שמכילים חומצת Gla נקראים בשם חלבוני Gla.
סך הכול קיימים בגופנו ארבעה עשר סוגים שונים של חלבוני Gla המשתתפים בתהליכים פיזיולוגיים מגוונים. בין היתר חלבוני Gla משתתפים בתהליכים של בניית עצמות, בניית כלי דם, קרישת הדם ועוד. לאור זאת, ויטמין K הוא ויטמין שנחוץ לצורך הקיום התקין של כל התהליכים הנ"ל.
באילו מזונות ניתן למצוא את הוויטמין?
ויטמין K נמצא בשפע בעיקר בירקות ירוקים כמו למשל חסה, תרד או ברוקולי, בסויה, תה ירוק, תפוחי אדמה, בשר, פטריות, ביצים ומוצרי חלב. עם זאת, חשוב לציין כי החלק הארי של הוויטמין המצוי בגופנו מיוצר על ידי חיידקי המעיים ולא מגיע מהמזון שאנחנו צורכים. לפיכך, מצבים של חסר בוויטמין K הם תופעה נדירה יחסית.
מהי הכמות המומלצת לצריכה של ויטמין K?
הכמות היומית המומלצת של ויטמין K משתנה בהתאם לגיל, אך על מנת לסבר את האוזן נציין כי למשל עבור קבוצת הגילאים של בין עשרים וחמש לשישים וחמש, הכמות המומלצת לצריכה יומית של ויטמין K היא 120 מק"ג.
עוד יש לציין כי בניגוד לוויטמינים אחרים שיכולים לגרום לתופעות לוואי שליליות כאשר הם נצרכים ביתר, הרי שוויטמין K ניתן לצרוך באופן חופשי וללא הגבלה כל עוד לא קיימת מחלה גנטית כמו למשל חוסר באנזים G6PD.
מה הם התסמינים העלולים להתעורר במצבי חסר?
חסר של ויטמין K יכול להתעורר במצבים בהם קיימת מחלת מעיים או בהם החולה עבר ניתוח להסרה של המעי הגס. כמו כן, חסר יכול להתעורר בעקבות נטילה ממושכת של אנטיביוטיקה עקב פגיעה באוכלוסיית חיידקי המעי. במקרים מסוימים יש לתת את הוויטמין לתינוקות רכים הסובלים מחסר וזאת כיוון שבקרב תינוקות רכים לא תמיד מערכת החיידקים של המעי מפותחת דיה בשביל לייצר כמות מספקת של הוויטמין.
חסר של ויטמין K יכול לבוא לידי ביטוי בהפרעות בקרישת הדם ולהוביל לדימומים פנימיים, בעלייה בלחץ הדם, בבעיות מפרקים שונות ועוד. לאורך זמן חסר בוויטמין K עלול להוביל לשקיעה של סידן בעורקים ולחסימתם.