הבריאות שבברוקולי

הבריאות שבברוקוליהברוקולי הוא זן של כרוב הבר, הגדל באזורים קרירים. צבעם של ראשי הפרחים של הברוקולי ירוק ככה והם מסודרים על גבי ענפים הנובטים מגבעול עבה ואכיל בצורה דמוית עץ. את הברוקולי ניתן לאכול כמו שהוא, אך לרוב נהוג לבשל או לאדות אותו במים לפני האכילה.

בנוסף, ניתן לשלב אותו במרקים, במנות מוקפצות בסגנון אסיאתי, לאפות אותו, להוסיף אותו לתבשילים בשריים או צמחוניים ועוד.

ערכים תזונתיים של ברוקולי

הערכים להלן מצוינים עבור 100 גרם ברוקולי מבושל ומבוססים על הפרסומים של משרד החקלאות האמריקאי:

  • 35 קלוריות, 2.38 גרם חלבונים, 7.18 גרם פחמימות, 0.41 גרם שומנים, 3.3 גרם סיבים תזונתיים, 89.25 גרם מים.
  • מינרלים – 41 מ"ג נתרן, 293 מ"ג אשלגן, 0.45 מ"ג אבץ, 67 מ"ג זרחן, 21 מ"ג מגנזיום, 0.67 מ"ג ברזל, 40 מ"ג סידן.
  • ויטמינים – ויטמין A – כ77מק"ג, ויטמין B1 – כ0.063 מ"ג, ויטמין B2 – כ 0.123 מ"ג, ויטמין B3 – כ 0.553 מ"ג, ויטמין B5 – כ 0.616 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.2 מ"ג, ויטמין B9 – כ 108 מק"ג (סך הכול 1.663 מ"ג ויטמינים מקבוצה B), ויטמין C – כ 64.9 מ"ג, ויטמין E – כ 1.45 מ"ג, ויטמין K – כ 141.1 מק"ג.

היתרונות הבריאותיים של הברוקולי

הברוקולי הוא ירק בעל ערך תזונתי גבוה וכולל תועלת בריאותית מגוונת ביותר לגוף האדם. בראש ובראשונה חשוב לשים לב לתכולת הוויטמין C המרשימה שבברוקולי: במאה גרם ברוקולי טרי (לא מבושל) ניתן למצוא כתשעים מ"ג ויטמין C, פי 2 הכמות המומלצת לצריכה יומית עבור ילדים בגילאים 9-13.

רק כדי לסבר את האוזן נציין כי בכמות זהה של תרד למשל ניתן למצוא 30 מ"ג ויטמיןC , בכמות זהה של תפוזים ניתן למצוא 50 מ"ג ויטמין C ואילו בכמות זהה של עגבניות ניתן למצוא 10 מ"ג ויטמין C בלבד.

כמו כן, במאה גרם ברוקולי טרי ללא בישול ניתן לקבל קרוב למחצית מהכמות המומלצת לצריכה יומית של ויטמין A ובנוסף כמויות גדולות יחסית של מרכיבי תזונה חיוניים אחרים דוגמת חומצה פולית (ויטמין B9), אשלגן, סידן ועוד.

הודות לכך שהברוקולי מכיל נוגדי חמצון רבים, הירק נחקר רבות בהקשר של מחלת הסרטן ותהליכי ההזדקנות. נראה כי צריכה נאותה וקבועה של ברוקולי מסייעת בהפחתת הסיכון לחלות בסוגים שונים של גידולים סרטניים ובנוסף הברוקולי בעל השפעה חיובית על בריאות הלב, העצמות והעור.

חשיבות הברוקולי לתהליך ההרזיה

הברוקולי מושלם עבור דיאטות הרזיה דלות שומן ודלות קלוריות. לעובדה שמדובר בירק דל קלוריות ושומן, נוספת העובדה שמדובר בירק עשיר בסיבים תזונתיים. השילוב בין התכולה הקלורית הדלה ושיעור השומן הנמוך לבין שיעור הסיבים הגבוה יחסית יוצר אפקט סינרגטי שמצד אחד תורם לתחושת שובע לאורך זמן אך מצד שני לא מהווה תרומה משמעותית לצריכה הקלורית בארוחה או לכמות השומן בארוחה.