הבריאות שבעגבנייה

עגבנייההעגבנייה היא ללא ספק המלכה הבלתי מעורערת של הסלט הישראלי. העגבנייה משתייכת למשפחת הסולניים, בדרך כלל הצבע של העגבנייה אדום, אך כיום ניתן למצוא גם זנים רבים של עגבנייה בצבעים שונים אחרים כמו למשל סגול, ירוק, צהוב, לבן ועוד.

למרות שמבחינה קולינרית נהוג לשייך את העגבנייה למחלקת הירקות משום שטעמה אינו מתוק, הרי שמבחינה בוטנית העגבנייה היא פרי לכל דבר ועניין מכיוון שהעגבנייה שאנו אוכלים היא החלק בפרי המכיל את הזרעים.

ערכים תזונתיים של עגבנייה

ראשית, יש לציין כי למינים שונים של עגבנייה קיימים ערכים תזונתיים שונים. עם זאת, במאה גרם של עגבנייה ממוצעת ניתן למצוא כתשעים וארבעה גרם של מים, עשרים ואחת קלוריות בלבד, גרם אחד של חלבון, 4.3 גרם פחמימות ו- 0.2 גרם שומן.

העגבנייה מכילה כמות נאה ביותר של ויטמינים חשובים כשבין היתר מדובר על ויטמין A שבו יש 65 מק"ג במאה גרם, ויטמין B1 שבו יש 0.05 מ"ג במאה גרם, וויטמין C שבט יש 11 מ"ג במאה גרם. בנוסף לוויטמינים מכילה העגבנייה גם מינרלים חשובים כמו למשל ברזל (0.7 מ"ג במאה גרם), סידן (5 מ"ג), אשלגן (275 מ"ג במאה גרם) וכמות נאה של סיבים תזונתיים (0.9 במאה גרם).

היתרונות הבריאותיים של העגבנייה

היתרונות הבריאותיים של העגבנייה רבים ומגוונים כשחלק ניכר מהיתרונות הם תוצאה של תכולת הליקופן הגבוהה בעגבנייה. הליקופן הוא פיגמנט בצבע אדום השייך למשפחת הקרטנואידים. מדובר על אחד מנוגדי החמצון העוצמתיים ביותר שקיימים בטבע ולפיכך הוא מסייע להאטת תהליכי ההזדקנות, לעיכוב של נזקי חמצון ותהליכים סרטניים ולהפחתת הסיכוי לחלות בסוכרת סוג 2.

הליקופן הוכח מחקרית כנוגד חמצון המפחית את הסיכוי לחלות בסרטן הערמונית ותזונה עשירה בעגבניות הוכחה מחקרית כתורמת לשמירה על בריאות כלי הדם והלב. מעבר לכל זה נמצא במחקרים תצפיתיים כי אנשים שצרכו כמות גדולה של עגבניות בתפריט היומי שלהם נהנו מתפקוד מוחי משופר בגילאים מבוגרים, מבריאות עור משופרת, מהגנה על מערכת הראייה ועוד.

כמה עגבניות בדיוק צריך לצרוך?

לפי הנתונים שהצטברו בשנים האחרונות נראה כי על מנת ליהנות מהיתרונות הבריאותיים הגלומים בעגבנייה יש להקפיד על צריכה של מאה וחמישים גרם עגבניות מדי יום או עשר מנות עגבנייה מדי שבוע. מנת עגבנייה שקולה לחצי ספל מיץ עגבניות, חצי ספל של עגבניות מבושלות, ספל אחד של עגבניות טריות חתוכות או מאה גרם עגבניות טריות סך הכול.

בישול העגבנייה משפר את זמינות הליקופן

בניגוד לסוגים שונים של ויטמינים למשל, הנוטים להתפרק במהלך הבישול, הליקופן הופך לזמין יותר לגוף לאחר שהוא עובר תהליך של בישול. לפיכך, אין כל חשש מצריכה של עגבניות שעברו תהליך של חימום או בישול אלא להפך, כך התועלת הבריאותית שבצריכתן רבה יותר ומשמעותית יותר בהשוואה לצריכת עגבניות טריות.