באופן טבעי, המראה של הירקות והפירות הטריים שאנו רואים ברשתות השיווק ובשווקים, מעוררים בנו תחושה של מוצרים טבעיים שעברו תהליכי עיבוד מינימאליים אם בכלל.
לאור זאת, אנו נוטים להאמין כי בהשוואה לירקות ופירות קפואים, מדובר על מוצרי מזון איכותיים יותר ובריאים יותר. עם זאת, לאחרונה הולכות ומצטברות עדויות מחקריות בנוגע לכך שדווקא הירקות והפירות הקפואים הם אלו שמכילים ערכים תזונתיים איכותיים יותר בהשוואה לאלו הטריים.
היתרונות הבריאותיים של ההקפאה
הירקות, הפירות, הקטניות והדגנים הקפואים מוקפאים בתהליך של הקפאה מהירה וכך נשמרים הערכים התזונתיים שלהם במלואם. בניגוד לכך, מוצרי המזון הטריים, מבלים לא מעט זמן ברשתות השיווק ובמחסנים של הרשתות והשווקים ולפיכך ככול שנוקף הזמן, כך הערכים התזונתיים שלהם נפגעים.
במספר מחקרים שבוצעו לאחרונה על ידי אוניברסיטת צ'סטר והמכון לחקר המזון באנגליה שנקרא Leatherhead, נמצא כי ירקות קפואים הכילו יותר נוגדי חמצון, ויטמין C, לוטאין, בטא קרוטן וחומרים נוספים בהשוואה לאותם המוצרים שנמכרו טריים.
היתרונות הפרקטיים של ההקפאה
בנוסף לכך, אין צורך להכביר במילים בנוגע ליתרונות הפרקטיים הגלומים במוצרי המזון הקפואים. כך לדוגמה כאשר אנו רוכשים מוצרי מזון טריים, אנחנו למעשה מוגבלים מבחינת מסגרת הזמנים המוקצבת לנו וזאת כיוון שלמוצרי המזון הטריים בדגש על פירות וירקות, ישנם חיי מדף מוגבלים.
לעומת זאת, רכישה של מוצרי מזון קפואים מאפשרת לנו ליהנות מספונטניות רבה יותר בבישול שכן המוצרים השונים יכולים להחזיק מעמד חודשים ארוכים ואף מספר שנים בהקפאה.
כיצד ההקפאה שומרת על מוצרי המזון מפני קלקול?
מוצרי המזון השונים מתקלקלים או מרקיבים ליתר דיוק כתוצאה מהתפשטות של חיידקים המעכלים את המזון. לפיכך טכניקות השימור השונות מתבססות על הרעיון לפיו על ידי פגיעה ביכולת ההתפתחות של החיידקים ניתן למנוע את קלקול או הרקבת המזון. כך למשל על ידי עיקור של חלב ניתן להקטין את אוכלוסיית החיידקים הראשונית, על ידי שימוש בוואקום ניתן למנוע מהחיידקים את החמצן לו הם זקוקים כדי להתפתח ולשגשג ועל ידי שימוש בהקפאה, ניתן גם כן להפוך את החיים של החיידקים להרבה יותר קשים ומאתגרים.
ההבחנה בין מוצרי המזון הקפואים
כל האמור לעיל נכון בעיקר עבור מוצרי מזון גולמיים כשבין היתר מדובר על ירקות קפואים כמו למשל גזר או כרובית, קטניות דוגמת חומוס או במיה ומיני דגן דוגמת התירס.
כאשר מדובר על מוצרי בשר, עוף או מזונות מעובדים, הרי שמדובר על תמונה שונה לגמרי. ברוב המקרים מזונות מעובדים כמו לדוגמה בורקס, ג'חנון או מלאווח, אינם בעלי ערכים תזונתיים מרשימים בין אם הם קפואים ובין אם הם טריים.
כמו כן, עדיף לרכוש בשר או דגים כשהם טריים וזאת כיוון שלא תמיד ניתן לדעת האם המזון הקפוא כבר הופשר והוקפא מחדש.