הסגולות הבריאותיות של הפטל

הסגולות הבריאותיות של הפטלפטל הוא למעשה סוג של שיח ממשפחת הוורדיים, הכולל יותר ממאתיים חמישים מינים ותתי מינים. שיחי הפטל גדלים בעיקר באזורים צפוניים וקרים וחלק מהמינים התרבותיים משמשים לצורכי מאכל והכנת משקאות. הפירות של הפטל אותם אנו אוכלים מסודרים בצורת מקבץ של גרגרים זעירים מסביב לעוקץ.

האשכולות של פירות הפטל הינם בעלי טעם מתוק חמצמץ ובישראל נפוצים בעיקר המינים פטל שחור (נקרא גם אוסנה), פטל קדוש ופטל לביד. מינים אחרים של פטל בדרך כלל מיובאים לישראל כשהם קפואים.

ערכים תזונתיים של פטל

להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם פטל:

  • 52 קלוריות, 1.2 גרם חלבון, 11.94 גרם פחמימות, 0.65 גרם שומן, 6.5 גרם סיבים ו- 85.75 גרם מים.
  • ויטמינים – ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.032 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.038, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 21 מק"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 0.598 מ"ג, ויטמין B5 – כ 0.329 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.055 (סך הכול 1.073 מ"ג ויטמינים מקבוצת B), ויטמין C – כ 26.2 מ"ג, ויטמין K – כ 7.8 מק"ג, ויטמין E – כ 0.87 מ"ג ושני מיליגרם של ויטמין A.
  • מינרלים – מיליגרם אחד של נתרן, 25 מ"ג סידן, 0.69 מ"ג ברזל, 22 מ"ג מגנזיום, 29 מ"ג זרחן, 0.42 מ"ג אבץ ו- 151 מ"ג אשלגן.

היתרונות הבריאותיים של הפטל

אחד היתרונות המרכזיים של הפטל בא לידי ביטוי בתכולת נוגדי החמצון הגבוהה שבו. נוגדי החמצון שבפטל בדגש על האנתוציאנינים מסיעים להאטת תהליכי ההזדקנות וכן מהווים גורם מגן מפני הנזקים של הרדיקלים ולפיכך מקטינים את הסיכוי לחלות בסוגים מסוימים של גידולים סרטניים.

בנוסף לכך, הפטל מכיל שפע של סיבים תזונתיים. הסיבים התזונתיים משפרים את התפקוד של מערכת העיכול וגורמים לספיגה איטית של הגלוקוז לדם תוך השריית תחושת שבע למשך זמן רב.

כיצד לשלב את הפטל בתזונה היומיומית?

את הפטל מומלץ לצרוך כשהוא טרי וזאת כיוון שכך ניתן ליהנות מכול הערכים התזונתיים שלו מבלי לפגוע בוויטמינים הרגישים המצויים בו. באופן עקרוני הפטל יחמיא לכול סלט פירות וכן ניתן לקשט עמו קינוחים מסוגים שונים. עם זאת, בהחלט ניתן לשלב את הפטל גם בסלטי ירקות שונים על מנת להעניק להם תוספת מתיקות מיוחדת.

מעבר לכך, ניתן לרקוח מהפטל סוגים שונים של ריבות וקונפיטורות אם כפרי היחיד במרקחת ואם כתוספת לפירות נוספים. מהפטל ניתן גם להפיק מיצים נפלאים אם כי חשוב לזכור שכאשר אנחנו סוחטים את הפרי, הרי שאנחנו מוותרים על הסיבים התזונתיים. אי לכך, מומלץ לשלב את הפרי המתוק בשייקים מסוגים שונים וכך לא לוותר על הסיביים התזונתיים.

מאחר ומדובר על פרי מתוק מאוד וטעים מאוד, שלא מכיל כמות גבוהה במיוחד של קלוריות, הרי שניתן גם לנשנש את הפטל כחטיף מתוק בין הארוחות או לאכול אותו כתוספת ליוגורט.