חומצה פולית, פולאט או ויטמין B9 היא מרכיב שכל אישה המעוניינת להיכנס להיריון צריכה ליטול אותו באופן קבוע כתוסף מזון וזאת משום שחסר בחומצה פולית מקושר לשכיחות גבוהה של מומים מולדים.
באופן עקרוני המינון המומלץ לצריכה יומית של חומצה פולית עומד על 400 מיקרו גרם ליום, אך ישנם אנשים הסובלים מלקויות שונות במטבוליזם של הוויטמין ולפיכך הצריכה המומלצת עבורם גבוהה יותר ויכולה להגיע עד 5000 מיקרו גרם ליממה.
באילו מזונות ניתן למצוא חומצה פולית?
להלן כמות החומצה הפולית במזונות שונים (כל הכמויות מצוינות עבור מאה גרם מוצר):
- כבד עוף מבושל – 770 מ"ג.
- ברוקולי מבושל – 71 מ"ג.
- שעועית ירוקה מבושלת – 33.3 מ"ג.
- עלי תרד טריים – 194.4 מ"ג.
- אספרגוס מבושל – 146 מ"ג.
- כבד בקר מבושל – 217 מ"ג.
- חסה – 135.7 מ"ג.
- יחידה אחת של חלמון ביצה במשקל שבעים גרם – 32.9 מ"ג.
- בוטנים קלופים – 239.8 מ"ג.
בעיקרון המזונות שמכילים את השיעור הגבוה ביותר של חומצה פולית הם עדשים, כבד עגל, פטרוזיליה, חסה, סלק, אספרגוס, תרד וכרובית.
עבור מה נחוצה חומצה פולית?
חומצה פולית ממלאת שורה ארוכה של תפקידים במערכות פיזיולוגיות שונות. בין היתר חומצה פולית מסייעת לייצור התקין של כדוריות הדם האדומות ולפיכך במצבים של חסר בחומצה פולית עלולה להתפתח מחלת האנמיה.
בנוסף לכך, החומצה הפולית משחקת תפקיד מרכזי בתהליך הייצור של תאים שונים בגופנו שמשך החיים שלהם יחסית קצר כמו למשל תאי עור, תאי הרירית במערכת העיכול ועוד.
החומצה הפולית חשובה גם לשמירה על תקינות מערכת העצבים המרכזית שכן היא שומרת על תקינות ההולכה העצבית במוח. החומצה הפולית ממלאת עוד תפקידים רבים ומגוונים כמו למשל שמירה על רמות נמוכות של הומוציסטאין בדם, אבל ללא ספק התפקיד המוכר ביותר שלה הוא זה שהזכרנו לעיל – מניעה של התפתחות מומים בעובר.
אם לא די בכול אלה נציין גם כי צריכה נאותה של חומצה פולית במהלך החיים מפחיתה את הסיכוי לחלות בסוגים שונים של גידולים סרטניים.
באילו מצבים ניתן להגיע לרמה נמוכה של חומצה פולית?
הגורם המרכזי שיכול להוביל לחסר בחומצה פולית הוא אי הקפדה על תזונה נכונה. נטייה לצרוך מזונות מעובדים, נטייה להימנעות מירקות, קטניות, אגוזים ומרכיבי מזון טבעיים באופן כללי, מקושרת עם עלייה בסיכון להגיע למצב של חסר בחומצה פולית על כל ההשלכות הבריאותיות החמורות של מצב זה.
בנוסף לתזונה לקויה, חסר בחומצה פולית יכול להתעורר בעקבות מצבים שבהם הצרכים של הגוף לחומצה הפולית גבוהים במיוחד כמו למשל במהלך ההיריון או ההנקה, במהלך שנות החיים הראשונות, בזמן מחלות כליה, כבד או סרטן ועוד. מעבר לכל זה, ישנן גם תרופות שגורמות לעיכוב המטבוליזם של החומצה הפולית, אלכוהוליזם יכול לגרום לחסר, פגמים גנטיים שונים ועוד.
ראו גם:
דיאטה לניקוי כבד