דיאטה לניקוי כבד – אילו מזונות מומלצים ולא מומלצים?

דיאטה לניקוי כבדהכבד הוא האיבר השני בגודלו בגוף האדם ואחד האיברים החשובים ביותר, משום שהוא אחראי על פעולות חשובות והכרחיות.

לכבד תפקיד משמעותי בגוף והכרחי להשרדות האדם. הכבד אחראי על סילוק רעלים מן הדם כדי לפטור את הגוף מחומרים מזיקים ופסולת שמקורה ברעלים, תרופות ואלכוהול.

הכבד הוא איבר המאחסן ויטמינים וברזל, ממיר סוכרים לסוכר פשוט העובר לדם, מייצר מיץ מרה, חומר הנחוץ לפירוק שומנים, מפרק המוגלובין, כמו גם אינסולין והורמונים נוספים ואחראי על הרס תאי דם אדומים. בשל התפקידים הרבים המוטלים על הכבד קיימת נטייה גדולה למחלות.

דיאטה לטיהור הכבד מתבססת על מספר שינויים תזונתיים ומעבר לתזונה טבעית פשוטה המקדמת את סילוק הרעלים מהגוף וניקוי הכבד לשם שיפור תפקודו.

מהם המזונות אשר מסייעים לניקוי הכבד?

גזר, עגבנייה, אשכולית ותרד הם מזונות עשירים בגלוטתיון, חלבון המסייע לטיהור הכבד. גזר וסלק שניהם עשירים בפלבנואידים המשפרים את תפקודו הכללי של הכבד. אשכולית ולימון הם מקורות משמעותיים לויטמין C, נוגד חמצון המגביר את ייצור האנזימים המסלקים רעלים מהכבד ומגבירים את תהליך הטיהור הטבעי של הכבד. כמו כן, כרוב המכיל איזוטיאוצינט מסייע לכבד לסלק את הרעלים הנוצרים מחוץ לגוף.

כורכום הינו תבלין חיוני לכבד בשל העובדה שהוא מסייע לאנזימים פעילים לסלק חומרים מסרטנים. אגוזי מלך הם מקור טוב לגלוטתיון, אומגה 3, חומצות שומן וחומצות אמינו ארגינין, התומכות בפעולות הטיהור התקינות של הכבד בייחוד כאשר מדובר ברעלי אמוניה. תפוחים מכילים פקטין וכימיקלים חיוניים אחרים המטהרים ומשחררים רעלים ממערכת העיכול. כמו כן, תפוחים עשויים להקל על הכבד להתמודד עם עומס הרעלים במהלך תהליך הטיהור.

שום מכיל גופרית אשר מפעילה את אנזימי הכבד שמסייעים לגוף לשחרר החוצה רעלים. בנוסף לכך, השום מכיל כמויות גדולות של אליצין וסלניום, שתי תרכובות טבעיות המסייעות לניקוי הכבד.

כלורופיל הנמצא בריכוזים גבוהים בירקות בעלי עלים ירוקים סופג רעלים סביבתיים, מגביר את ייצור המרה, מנטרל מתכות כבדות מזיקות, חומרים כימיים או חומרי הדברה ומפחית את העומס המופעל על הכבד. מזונות נוספים המומלצים לניקוי הכבד הם תה ירוק המכיל נוגדי חמצון, שמן זית ודגנים.

הימנעות מצריכת מזונות המזיקים לכבד

התזונה בתרבות המערבית מתבססת על צריכת מזונות מעובדים המכילים חומרים משמרים, שומנים וכולסטרול הגורמים לעלייה בצפיפות וסמיכות רקמת השומן בכבד. לפיכך, השלב הראשון של דיאטה לניקוי הכבד הוא המנעות מצריכת מזונות עתירי שומן ובשרים מעובדים כדי לאפשר את חידוש התאים בכבד ולמנוע את החסימה.

בפרט, מומלץ להימנע ממזון מטוגן בשמן עמוק או בשר משומר כמו נקניק ועוד. שומנים מעובדים כמו מרגרינה, ושמנים מוקשים מזיקים לכבד אף הם ולכן חשוב להקטין את צריכתם ואף להמנע מכך. מומלץ להימנע גם משימוש בממתיקים מלאכותיים, צבעי מאכל וחומרים משמרים.

אלכוהול וקפאין הם שני חומרים נפוצים המזיקים לכבד אשר יכולים בהדרגה ועם השנים לפגוע בתפקוד התקין שלו. כחלק מניקוי הכבד, מומלץ להפחית את צריכת האלכוהול ולהמנע ממשקאות המכילים קפאין. החלפת המשקאות עם משקאות שאינם אלכוהוליים מאפשרת להתחדשות וניקוי הכבד באופן יעיל.

האם ניקוי כבד מסוכן?

תופעות הלוואי השכיחות במהלך דיאטה לטיהור כבד הן התייבשות, חסימה ואלרגיות לחומרים המקדמים את ניקוי הכבד. למרות ריבוי הנוזלים בעת ההליך, שימוש בתוספים מיוחדים מגביר את הטלת השתן ומכאן הסיכון הגבוה להתייבשות. אחת ממטרות הניקוי הן סילוק רעלים ואבני מרה זעירים. אחת הסכנות הפוטנציאליות בהמשך של תהליך ניקוי הכבד הוא חסימת האבנים הזעירות בדרכי המרה.