משקאות מוגזים או משקאות תוססים היא הגדרת מטריה המשמשת לתיאור קבוצה ענפה של משקאות המכילים פחמן דו חמצני מומס. כאשר המשקאות המוגזים באים במגע עם הלשון, הפחמן הדו חמצני שבמשקה הופך לגז ונוצרת תחושה של עקצוץ נעים.
בדרך כלל המשקאות המוגזים הינם בעלי טעם מתוק או חמצמץ המופק מתמציות מלאכותיות. השימוש בהגדרה משקה מוגז מיועד לרוב לתיאור של משקאות קלים אך ישנו גם מגוון רחב של משקאות מוגזים המכילים אלכוהול.
הנזקים הבריאותיים של המשקאות המוגזים
המשקאות המוגזים אינם מועילים לבריאות בשום צורה או אופן והכוונה היא הן למשקאות המוגזים הממותקים והן למשקאות המוגזים הדיאטטיים. המשקאות המוגזים הממותקים מכילים כמות סוכר גבוהה במיוחד התורמת להשמנה, מגדילה את הסיכוי לסבול מהתסמונת המטבולית ומסוכרת סוג 2 וכמובן שגם פוגעת בבריאות השן. המשקאות הדיאטטיים לעומת זאת גורמים להשמנה במספר מנגנונים ביוכימיים המשפיעים על התשוקה לפחמימות במערכת העצבים המרכזית.
מעבר לכל זה, המשקאות המוגזים מהווים סכנה לבריאות השן שכן הם מביאים לפגיעה בשכבת האמייל של השן. ככל שהחשיפה למשקאות המוגזים רבה יותר ומתמשכת יותר, כך הנזק גבוה יותר. מעניין לגלות שהמטרה המקורית לשמה הופקו מי סודה תוססים הייתה דווקא בריאותית גרידא. בשנת 1771 כימאי ממוצא בריטי פיתח תהליך כימי מהפכני באמצעותו שאף לייצר מי מעיינות תוססים, שבתקופה הזו נחשבו כמועילים לבריאות, בצורה טבעית.
החומרים המוספים למשקאות המוגזים
במשקאות מוגזים דיאטטיים ניתן למצוא חומרים רבים שצריכה מופרזת שלהם עלולה לגרום למגוון רחב ביותר של מחלות ובעיות בריאותיות ואף להגדיל את הסיכון לחלות בסוגים שונים של מחלות סרטניות. בין היתר מדובר על אצסולפאם-K, אספרטיים, קפאין ועוד. משקה דיאטטי הוא משקה המכיל עד עשרים קלוריות למאה מ"ל מוצר לכל היותר.
כמו כן במשקאות מוגזים שאינם דיאטטיים ניתן למצוא מגוון רחב ביותר של מרכיבים שונים שאינם בריאים לנו כמו למשל חומצת מאכל זרחתית, חומרי טעם וריח, חומרים משמרים וחומרים מייצבים. רק על מנת לסבר את האוזן נציין שחומצה זרחתית מככבת לא רק בתעשיית המשקאות המוגזים אלא גם בתעשיית חומרי הניקוי וחומרי הדישון.
כיצד ניתן להפחית את צריכת המשקאות המוגזים?
ראשית חשוב להתייחס למשקאות המוגזים כאל מוצר שאינו מועיל לבריאות ולהימנע מצריכה יומיומית של משקאות מוגזים. ישנו מגוון רחב ביותר של ממתקים, קינוחים או מזונות שאינם בריאים לנו ושאנחנו צורכים אותם בכל זאת לעתים רחוקות או באירועים מיוחדים וזוהי הדרך שבה יש להתייחס גם למשקאות המוגזים. לאלו שמתקשים להיגמל במיוחד מומלץ להעדיף לצרוך משקאות מוגזים בהכנה ביתית או מי סודה מתובלים בלימון או עשבי תיבול.
כמו כן ניתן להיגמל מהמשקאות המוגזים בהדרגה פשוט על ידי מהילת המשקה המוגז במים תוך הגדלת נפח המים במשקה באופן הדרגתי אחת לשבוע.