משקאות דיאטטיים והשפעתם על הדיאטה

משקאות דיאטטיים והשפעתם על הדיאטהמשקאות דיאטטיים הם משקאות שמטרתם להוות תחליף דל קלוריות למשקאות הממותקים. מבחינת החוק בישראל  סימון משקה במילה דיאט אומר שהמוצר מכיל עד עשרים קלוריות למאה מיליליטר ואילו סימון של מזון במילה דיאט אומר שהמזון מכיל עד ארבעים קלוריות למאה גרם מוצר.

משקאות הדיאטטיים הם המצאה חדשה יחסית. כך למשל קוקה קולה דיאט הוא מוצר שהשיווק שלו החל לראשונה רק בשנת 1982 בעקבות כך שחברת פפסי השיקה את המשקה דיאט פפסי שנחל הצלחה.

כיום ישנו מגוון רחב ביותר של משקאות דיאטטיים, החל ממשקאות מוגזים, דרך מיצי פירות וכלה במשקאות חלב שונים. רק כדי לסבר את האוזן נציין שבפחית משקה של קוקה קולה זירו, יש פחות מקלוריה אחת, כמות נמוכה ביותר בהשוואה לפחית קוקה קולה סטנדרטית שבה ניתן למצוא קרוב למאה וחמישים קלוריות.

החיסרון של המשקאות הדיאטטיים

במשך שנים רבות המשקאות הדיאטטיים שימשו את צרכני המשקאות הקלים שהיו מעוניינים להפחית אי אילו קילוגרמים ממשקלם ולא הסכימו לוותר על הטעם המתוק. עם זאת, בשנים האחרונות הולכות ומצטברות העדויות לכך שהמשקאות הדיאטטיים עלולים לגרום לעלייה במשקל. העלייה במשקל היא תוצאה של תשוקה לפחמימות שנוצרת באלו שצורכים משקאות שממותקים באמצעות ממתיקים מלאכותיים.

ישנם מספר הסברים שמנסים להתחקות אחר המנגנון המדויק שבו צריכת המשקאות הדיאטטיים גורמת לצריכה עודפת של קלוריות בתזונה אך דבר אחד בטוח – ההשמנה שמקורה בצריכה משקאות דיאטטיים היא תוצאה של שינוי בהתנהגות האכילה ולא במרכיבים התזונתיים של המשקאות הדיאטטיים, שלרוב לא מכילים קלוריות כלל.

אילו מרכיבים ניתן למצוא במשקאות דיאטטיים?

המשקאות הדיאטטיים מכילים חומרים רבים שצריכה מוגברת שלהם עלולה לגרום למגוון רחב ביותר של נזקים בריאותיים ואפילו להגדיל את הסיכוי לחלות בסוגים מסוימים של גידולים סרטניים. בין יתר החומרים מדובר על קפאין, אספרטיים, אצסולפאם-K ועוד.

למצוא תחליף בריא יותר

כמובן שההמלצה הטובה ביותר עבור אלו שמעוניינים להפחית ממשקלם היא להעדיף מים על פני משקאות דיאטטיים. עם זאת, אנשים מסוימים לא אוהבים את הטעם הניטרלי של המים ומעדיפים בכל זאת לצרוך משקה בעל טעם.

עבור אנשים אלו מומלץ לבחור למשל לתבל את המים בעזרת עשבי תיבול דוגמת נענע או לואיזה וכן להעשיר את טעמם באמצעות מיץ לימון. בנוסף לכך, ניתן להכין תה קר ללא תוספת סוכר, שכן התה לא מכיל קלוריות כלל כל עוד לא מוסיפים לו דבש או סוכר.

דרך נוספת שבה ניתן להמתיק את טעם המים היא על ידי הוספת סטיביה. סטיביה היא ממתיק טבעי שדרגת המתיקות שלו גבוהה פי מאה עד שלוש מאות יותר מדרגת המתיקות של הסוכרוז. את הממתיקים המיוצרים מצמח הסטיביה מפיקים במספר דרכים כמו למשל מיצוי מימי של העלים, ייבוש של העלים, טחינה של העלים ועוד.