התזונה שלנו

התזונה שלנוהתזונה שאנו צורכים מדי יום ביומו במהלך חיינו משפיעה באופן מרחיק לכת לא רק על המשקל שלנו ועל המראה שלנו, אלא גם על הבריאות שלנו.

עם זאת, לעתים נדירות אנחנו עוצרים לחשוב על המרכיבים השונים של המזון ועל ההשפעה שלהם על הבריאות שלנו. במאמר שלפניכם נפרק את התזונה למרכיביה השונים ונדון בכל מרכיב ומרכיב בנפרד.

ירקות

הירקות הם בין המרכיבים התזונתיים החשובים ביותר לבריאותנו משום שהם מכילים כמויות נאות של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים מצד אחד אך אינם מכילים אחוז גבוה של שומן מצד שני. לפיכך, ניתן לצרוך מהם בשפע ללא חשש מהשמנה.

בנוסף לכך, הירקות מכילים כמות גבוהה של נוגדי חמצון ונוזלים, מסייעים להגביר את תחושת השובע ועלותם בישראל נמוכה מאוד. את הירקות ניתן לצרוך במגוון רחב של צורות אך הדרך המומלצת ביותר מבחינה בריאותית היא הדרך הטבעית, כלומר ללא בישול, חימום או עיבוד מכל סוג שהוא.

פירות

בדומה לירקות, גם הפירות מכילים כמות גבוהה של ויטמינים, מינרלים, סיבים ונוגדי חמצון. עם זאת, פירות מכילים כמות גבוהה יחסית של סוכר ולכן מומלץ לצרוך אותם במתינות וזאת בניגוד לירקות שניתן באופן עקרוני לצרוך ללא הגבלות מיוחדות. צריכה של פירות צריכה להתבצע במתינות במיוחד בקרב חולי סוכרת שכן הסוכר שבפירות נספג במהירות רבה לדם ומקפיץ את רמות הסוכר בקלות. באופן עקרוני גם את הפירות מומלץ לצרוך כמו שהם ולהפחית במידת האפשר את תהליכי העיבוד לפני האכילה.

שומנים

שומן הוא אחד משלושת אבות המזון והחשיבות שלו רבה מאוד לקיום האנושי. השומן מהווה חומר גלם ליצירה של מרכיבים רבים ביותר במערכת הפיזיולוגית האנושית וכן משחק תפקיד מרכזי במערכת העצבים המרכזית ולמעשה בכל אחד ואחד מתאי הגוף.

שומן ניתן למצוא בכמות גבוהה בעיקר בזיתים ושמן זית, אבוקדו, קוקוס וכמובן שגם בבשר אדום ובמוצרי חלב עתירי שומן כמו למשל חמאה או שמנת. למרות שהשומן מהווה מרכיב תזונתי חשוב מאוד, יש להמעיט בצריכתו תוך העדפה של שומנים מסוימים בדגש על שמן זית או שמן אבוקדו והימנעות מהפרזה בשומן רווי מן החי או הצומח.

חלבונים

הגוף האנושי עשוי רוב רובו מחלבונים. לפיכך, יש להקפיד על צריכה נאותה של חלבונים בתזונה בהתאם לצרכי הגוף. חלבונים ניתן למצוא בקטניות ודגנים, במוצרי בשר ובמוצרי חלב. באופן שגרתי הגוף לא עושה שימוש בחלבונים לצרכי אנרגיה אלא רק לצרכי בנייה של רקמות הגוף ולבנייה של חלבונים פיזיולוגיים שונים כמו למשל אלבומין או המוגלובין.

סוכר

משפחת הסוכרים היא משפחה ענפה של חומרים אורגניים והסוכר הנחוץ לתאי הגוף שלנו נקרא גלוקוז. הגלוקוז נמצא במזונות רבים מספור כמולקולה חופשית, כמולקולה הצמודה למולקולות אחרות (כמו למשל בסוכר החלב הנקרא לקטוז, המורכב מגלוקוז וגלקטוז) או כחלק משרשרת של מולקולות גלוקוז (דוגמא לשרשרת כזו ניתן למצוא בעמילן למשל).

צריכה עודפת של סוכר מובילה להתנעת תהליכים ביוכימיים שונים שבסופם נוצרות מולקולות של שומן הנאגרות ברקמות השומן בגוף.

קטניות

הקטניות מהוות חלק מהותי וחשוב בתזונה הים תיכונית וזאת משום שהן נמצאות בשפע באזור הים התיכון וכן משום שהן מכילות מרכיבים תזונתיים רבים מאוד. בין היתר קטניות מכילות פחמימות, סיבים, חלבונים ומגוון רחב של ויטמינים מקבוצה B.

במשפחת הקטניות ניתן למצוא את הפול, תורמוס, חומוס, שעועית, עדשים, אפונה ועוד. המאפיין המשותף לכל הקטניות הוא התרמיל שבו עטופים הזרעים.

ויטמינים

ויטמינים הם חומרים אורגניים הנחוצים לנו ושהגוף שלנו לא מסוגל לייצר באופן עצמאי. הוויטמינים ממלאים מגוון רחב ביותר של תפקידים בגופנו כשבין היתר הם מסייעים לנו להפיק אנרגיה מהמזונות שאנחנו צורכים, לעבד את המזונות השונים, לבנות אלמנטים שונים בגוף כמו למשל את ההורמונים או את כדוריות הדם האדומות ועוד. סוגים שונים של קטניות, פירות וירקות מכילים סוגים שונים של ויטמינים.