אבות המזון – אבני הבניין של גופנו

תרבות השפע והמגוון הקולינרי הפכו את צריכת המזון לחוויה, להנאה. אבל בעיקרו של דבר, אפשר לומר כי אנחנו זה מה שאנחנו אבות המזוןאוכלים. אבות המזון כולם חיוניים לנו. ואם ננסה להתקיים על דיאטה שבה נמנעים מאיתנו חלק מאבות המזון, ההשפעה תהיה גרועה מאוד לטווח הארוך. מהם בעצם אותם אבות המזון שחובה להכיר וחובה לאכול, ומדוע אנו חייבים לקבל אותם? חשוב לדעת.

על חמישה אבות המזון דיברו מומחי תזונה

אבות המזון חיוניים לנו כל כך משום שהם מספקים לנו את אבני הבניין הנחוצים לגופנו. זה רובד אחד. הרובד השני אומר שהם גם אלה שמספקים לנו את האנרגיה. את הדלק שמניע את גופינו קדימה. ללא ה"דלק" הזה לא נוכל להפעיל את השרירים. ללא הדלק הזה, לא נוכל לקיים תהליכי חשיבה ואף לא לנשום לאורך זמן. הם מאפשרים לגוף לייצר תאים למערכת החיסון, הורמונים, מיצי עיכול וכיוצא באלה. אבל מהם בעצם אותם אבות המזון? התזונאים מספרים על כך שיש 5 מהם. כל אחד מהם חשוב בפני עצמו. חמשת אבות המזון כוללים: פחמימות, חלבונים, שומנים, את המינרלים ואת הוויטמינים.

האם כל אבות המזון חשובים באותה המידה?

כל אבות המזון חשובים לנו וחיוניים הם. אבל על השאלה האם כולם חיוניים באותה המידה צריכים לענות בזהירות. כבר לפני שנים תוארה פירמידת המזון. פירמידה זאת נותנת סוג של מבט על, על המגוון ועל הכמות שרצוי לצרוך מכל מיני מאכלים. מכל מיני אבות המזון השונים. אבל לא ניתן לומר שאין גישות שונות או שאין שינויים בפירמידה זאת, לאורך השנים. יש כאלה שיטענו שצריך לצרוך פחות שומנים ואחרים יטענו שמותר לצרוך יותר. יש מדענים שסבורים שפירמידת המזון צריכה להיבנות לכל אחד, בהתאמה אישית. לשם, ככל הנראה, הדברים הולכים.

כללי אצבע לתזונה בריאה

ובכל זאת, ניתן לומר כמה דברים שעליהם יש הסכמה די רחבה. בלב פירמידת המזון ניתן למצוא מגוון מזונות שכוללים פחמימות. אלה הם הדגנים, לחמים ומאפים, אורז ופסטה. מומלץ להעדיף פחמימות מלאות על פני סוכרים פשוטים. חשוב רק להעיר שישנם מזונות שמכילים פחמימות אבל לרוב יציעו גם סיבים, ויטמנם ועוד.

הרובד הבא של הפירמידה הוא זה המספק לנו מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים. קבוצת מזונות אלה כוללת פירות וירקות. מוצרים מן הצומח אלה גם מכילים די הרבה סיבים תזונתיים, המועילים לתהליך העיכול ולתחושה של שובע.

הרובד הבא של הפירמידה כולל מזונות בעלי תכולה של חלבון. מאכלים שבהם חלבון רב ניתן למצוא הן בצומח והן בחי. ביצים, דגים, עופות, בשר, מספקים חלבון שבונה את השרירים אך גם חשוב לבניית רקמות נוספות בגוף. אך גם במזונות מהצומח כגון קטניות מצוי חלבון רב. מקור נוסף לחלבונים הינו מוצרי החלב שמספקים גם סידן לבניית העצמות.

שני הרבדים הבאים שבפירמידת המזון כוללים שומנים וסוכרים. עדיף להרבות יותר בשומנים צמחיים שמגיעים למשל מאגוזים או משמן זית. כדאי להפחית בשומן רווי, שומנים מהחי או שמן מטוגן. סוכרים, גלוקוז, דבש, מענקים אנרגיה זמינה. יותר מדי סוכר – מהווה גורם ישיר לתחלואה.

ועוד כמה עקרונות חשובים לתזונה מאוזנת:

כדאי להעדיף תזונה פחות מעובדת. לרוב, אוכל מעובד מכיל יותר מדי מלח וסוכר וכן צבעי מאכל וחומרים נוספים.
ארוחות קטנות ואכילה בנחת מאפשרים לגוף לחוש מתי אנו באמת שבעים.
ליווי תזונתי יכול להשיג ירידה במשקל, מבלי לסבול מתוצאות שליליות של מחסור באבות מזון חיוניים.
חשוב לשתות הרבה מים, שכן צמא הרבה פעמים מתורגם לתחושת רעב שגויה.