החיפוש אחר הדיאטה המושלמת, עד כמה שאפשר לשאוף לכזו, מחבר בין גברים לנשים בכל קבוצות הגילאים. יש היצע רחב של דיאטות, ושאלות חשובות שעולות ביחס לכל אחת מהן. שאלה מרכזית היא עד כמה הדיאטה, בלי קשר להשפעה שלה על משקל הגוף, משפיעה על בריאות האדם. ישנן דיאטות שנחשבות להרסניות מהבחינה הזו (בעיקר דיאטות הכסאח למיניהן), ולעומת זאת דיאטות שעשויות לשפר את מצב הגוף ולסייע לאדם להתמודד עם מכלול בעיות ומצבים רפואיים.
דיאטת אורניש, אשר פותחה ב-2007 על ידי פרופסור לרפואה בשם דין אורניש, מתיימרת להשתייך לקבוצה השנייה. אתם מוזמנים לקרוא את הסקירה שהכנו עבורכם, של מאפייני הדיאטה, היתרונות והחסרונות שלה, ולהחליט בעצמכם.
באילו נסיבות נולדה הדיאטה?
המטרה העיקרית לפיתוחה של דיאטת אורניש, מעניין לציין, לא הייתה בהכרח קשורה למשקל הגוף. המפתח רצה לבחון את ההשפעה של אימוץ הרגלי חיים הנחשבים לבריאים עבור האדם, תוך דגש משמעותי על חולי לב הסובלים מטרשת עורקים כלילית. הדיאטה הייתה רק חלק מההמלצות של דין אורניש, יחד עם פעולות שנראות לנו כיום בסיסיות במסע לשיפור בריאות הגוף – פעילות גופנית, הימנעות מעישון, אורח חיים רגוע ככל שאפשר וכן הלאה.
מה הם עיקרי דיאטת אורניש?
דיאטת אורניש מבוססת על שינוי משמעותי בהרגלי התזונה של האדם, תוך הפחתה משמעותית של השומן שהוא צורך והגדלה של כמות הפחמימות. מבחינה מעשית הדיאטה הזו שמה לה למטרה לשנות את סוג המזון שהאדם צורך, יותר מאשר את הכמויות שלו. כדי לעשות זאת סיווג פרופסור דין אורניש את המאכלים לחמש קבוצות: הקבוצה הראשונה איגדה בתוכה מאכלים הנחשבים לבריאים (למשל מאכלים על בסיס צמחי או לחם מלא), וקבוצה חמש הכילה מאכלים הידועים בכך שהם מזיקים לגוף. המטרה הייתה, ניחשתם נכון, לצרוך אך ורק מאכלים מקבוצות 3-1, ולא מאכלים הנחשבים למזיקים עבור הגוף באופנים שונים. הדיאטה מבוססת במידה רבה על מזון שמקורו מן הצומח (על גבול הטבעונות למעשה), אם כי היא לא מגבילה לחלוטין את האפשרות לצרוך בשר רזה מפעם לפעם.
הדיאטה טומנת בחובה הגבלה משמעותית של שומן רווי, עד לגבול של 10% מסך הקלוריות שהאדם צורך ביממה. חלק מצומצם מאוד מהתפריט היומי יכול להגיע משומן רווי. הדיאטה ממליצה לצמצם משמעותית את המאכלים הכוללים כמויות גבוהות יחסית של כולסטרול, שומנים, קפאין, פחמימות מעובדות ורוב המוצרים שהמקור שלהם הוא מן החי. במילים אחרות: מדובר בדיאטה קפדנית מאוד, במסגרתה מבצעים שינויים דרסטיים בתפריט התזונתי ומתבססים על תפריט אשר הרוב המכריע שלו הוא מאכלים צמחוניים או טבעוניים. זו אחת המגבלות העיקריות של הדיאטה, שעושה רושם שההתמדה בה לאורך זמן היא משימה קשה ומורכבת.
השפעות חיוביות נוספות של דיאטת אורניש על הגוף
דיאטת אורניש עשויה לסייע לגוף באופנים שונים. ההערכה היא שהדיאטה עשויה להאט משמעותית את קצב ההתקדמות של טרשת עורקים, בקרב אנשים הסובלים ממנה, או אפילו לחולל נסיגה מסוימת בטרשת. המבצעים התאמה נכונה של תפריט תזונתי על פי השיטה יכולים להפחית בעשרות אחוזים, לדברי התומכים בשיטה, את כמויות הכולסטרול ה"רע" בגוף ובכך להקטין את הסיכויים לסיבוכים שונים. כמובן שגם הטכניקות המשלימות לשינויים התזונתיים במסגרת התפיסה של דיאטת אורניש הן מבורכות במסע שלנו לשיפור הבריאות, אליו שאף מראש פרופסור אורניש להגיע.
לא הכול ורוד עם דיאטת אורניש
בצד השלילי, הדיאטה עלולה ליצור סכנה לחוסרים תזונתיים שהגוף זקוק להם, דוגמת חומצות שומן חיוניות או ויטמינים שהם מסיסי שומן במהותם. היציאה הזו של הגוף מאיזון והמחסור ברכיבים עלולים להסב לאדם נזקים, במיוחד אם הוא לא נמצא עם האצבע על הדופק ועוקב אחר המדדים השונים שלו באופן תקופתי.
מקורות ולקריאה נוספת:
Ornish Lifestyle Medicine
The Nutrition Spectrum – Reversal Program Overview
The Ornish Diet: Can It Improve Health and Aid Weight Loss?
Ornish Diet – US News
Dean Ornish's Spectrum Diet – WebMD