לחם

לחםלחם הוא אחד ממוצרי המזון הבסיסיים ביותר הקיימים וכן אחד ממוצרי המזון העתיקים ביותר, הנמצא עמנו משחר הציביליזציה האנושית.

להלן המרכיבים הבסיסיים של הלחם:

  • קמח – בדרך כלל הקמח שמשמש לייצור לחם מיוצר מחיטה, אך בהחלט ניתן גם לייצר אותו מסוגים שונים של דגן כמו למשל מאורז, תירס, שיפון או שעורה.
  • נוזלים – ברוב הלחמים מדובר על מים, אך במקרים מסוימים נעשה גם שימוש בנוזלים אחרים כמו למשל בירה, חלב ומוצריו, תמציות טעם ועוד. הנוזלים דרושים להתפתחות של השמרים או המחמצת.
  • שמרים – השמרים אחראיים להתפחה של הבצק.
  • מלח – המלח מוסף לאחר סיום תהליך ההתפחה לצורך עצירת פעולת השמרים.
  • תבלינים – לצורך הכנתם של לחמים מסוימים נהוג לעשות שימוש בסוגים שונים של תבלינים כמו למשל קצח, קינמון ועוד.
  • חומרים משמרים ומעכבי חמצון – בלחמים שמיוצרים באופן תעשייתי ניתן למצוא במקרים רבים חומרים אלו שמטרתם להאריך את חיי המדף של הלחם.

הערכים התזונתיים של הלחם

על מדפי רשתות השיווק ניתן למצוא מגוון רחב ביותר של לחמים ולפיכך לא ניתן לנקוב בערכים תזונתיים ספציפיים שיתאימו לכל סוגי הלחמים או הפוקאצ'ות הקיימים. לפיכך, בחרנו לפרט רק אודות כמה סוגי לחמים על מנת לסבר את האוזן בלבד להלן (כל הערכים מחושבים עבור מאה גרם מוצר):

  • לחם הכי מלא קל מתוצרת מאפיית אנג'ל – 169 קלוריות, 13.8 גרם חלבון, 23.6 גרם פחמימות, 11.9 גרם סיבים תזונתיים, 2.1 גרם שומן, 357 מ"ג נתרן.
  • לחם דגנים קל מתוצרת ארומה – 190 קלוריות, 16.25 גרם חלבון, 22.41 פחמימות, 12.7 גרם סיבים תזונתיים, 3.88 גרם שומן, 359 מ"ג נתרן.
  • לחם איכרים עם אגוזים מתוצרת דגנית עין הבר – 276 קלוריות, 12.2 גרם חלבון, 43.2 גרם פחמימות, 6 גרם שומן, 604 מ"ג נתרן.
  • לחם כהה פרוס (לחם אחיד מקמח כהה) מתוצרת ברמן – 250 קלוריות, 9.4 גרם חלבון, 51.9 גרם פחמימות, 3.9 גרם סיבים תזונתיים, 2.3 גרם שומן, 433 מ"ג נתרן.

החשיבות של צריכת לחם לבריאות

הלחם הוא הספק המרכזי של הפחמימות עבור האדם המערבי. הפחמימות הן למעשה הדלק ההופך בתאי הגוף שלנו לאנרגיה ולפיכך הן נחוצות לכל פעולות הגוף לרבות התנועה, החשיבה, העיכול ועוד.

באופן כללי, ישנה עדיפות לצריכה של לחם מלא תוך הקפדה על צריכה גבוהה של סיבים. סיבים תזונתיים תורמים לשחרור איטי יותר של הגלוקוז מהמזון לדם, מפחיתים את רמת הכולסטרול בדם, מסייעים בהפחתת הסיכון לחלות בסוכרת סוג 2 ועוד.

הוויטמין החשוב ביותר שניתן למצוא בלחם הוא ויטמין B1 הנקרא גם תיאמין. עם זאת, ניתן למצוא בלחם גם ויטמין B2 (נקרא גם ריבופלאבין), ויטמין B6 ומגוון רחב של מינרלים חשובים. מאחר ומגוון הלחמים רחב ביותר, חשוב לבחור בלחם האידיאלי לצריכה בהתאם לערכים התזונתיים הספציפיים של המוצר.