הכורכום הוא תבלין המופק משורש של צמח בעל שם זהה. מדובר על צמח רב שנתי השייך מבחינה בוטנית למשפחת הזנגביליים. התבלין המופק משורש הצמח מהווה מרכיב מרכזי במגוון רחב של מאכלים ותערובות תבלינים בדגש על תערובת הקארי הנפוצה במטבח ההודי ועל תערובת החוואייג' הנפוצה במטבח התימני. את הכורכום נהוג לצרוך כשהוא טחון, אם כי ניתן לעשות גם שימוש בשורש מיובש של כורכום ללא טחינה.
ברוב המוחלט של המקרים הכורכום הנמכר בשווקים וברשתות השיווק מורכב ממספר חומרים נוספים מעבר לכורכום עצמו. הכורכום ניחן בצבע צהוב עז שנוטה להשתלט על התבשיל. טעמו העדין ערב מאוד לחך ובנוסף לכך נקשרו בשמו של הכורכום מגוון רחב של סגולות בריאותיות כפי שנפרט בהמשך מאמר זה.
הערכים התזונתיים של הכורכום
להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם כורכום טחון:
- 354 קלוריות, 7.83 גרם חלבון, 64.93 גרם פחמימות, 9.88 גרם שומן שמתוכם 3.12 גרם שומן רווי, 11.35 גרם מים ו- 21.1 גרם סיבים תזונתיים.
- ויטמינים – ויטמין B1 (תיאמין) – כ 7.364 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.233 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 5.14 מ"ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 39 מק"ג, ויטמין B6 – כ 1.8 מ"ג (סך הכול 7.364 מ"ג ויטמינים מקבוצת B), ויטמין K – כ 13.4 מק"ג, ויטמין E – כ 3.1 מ"ג וויטמין C – כ 25.9 מ"ג.
- מינרלים – 38 מ"ג – נתרן, 2525 מ"ג – אשלגן, 4.35 מ"ג – אבץ, 268 מ"ג – זרחן, 193 מ"ג – מגנזיום, 41.4 מ"ג – ברזל ו- 183 מ"ג – סידן.
היתרונות הבריאותיים של הכורכום
כבר אלפי שנים נעשה שימוש בשורש הכורכום לא רק לצרכים קולינריים או תזונתיים אלא גם לצרכים רפואיים. בדומה לחומרי מזון נוספים הידועים כבעלי סגולות בריאותיות ברפואה העממית של תרבויות שונות, כמו למשל החווייאג', גם צמח הכורכום נחקר רבות באופן מדעי במהלך העשורים האחרונים.
מכול אותם מחקרים רבים עולה תמונה מעניינת לפיה הכורכום מכיל חומר מיוחד הנקרא כורכומין המהווה את המקור לסגולות הרפואיות הרבות והמגוונות שלו. בין היתר נמצא כי הכורכומין הינו בעל הסגולות הרפואיות הבאות:
- נוגד חמצון – הכורכומין הוא נוגד חמצון רב עוצמה. לפיכך, הוא מסייע במלחמה בנזקים שמקורם ברדיקלים החופשיים (נזקי חמצון) ומסייע להאטת תהליכי ההזדקנות, לעיכוב תהליכים סרטניים ולשמירה על תאי המוח מפני התנוונות בגילאים מבוגרים. בין היתר נמצא במחקרים קליניים כי הכורכומין מסייע במספר מנגנונים לעיכוב ההתפתחות של גידולים סרטניים במעי הגס, בתריסריון, בקיבה, בשד ועוד.
- נוגד דלקת – הכורכומין מסייע להפחתת מדדי דלקת בסובלים מדלקות שונות ובניגוד לתרופות האנטי דלקתיות השימוש בו נחשב לנטול תופעות לוואי שליליות.
- משפר את תפקוד מערכת החיסון.
- משפר את תפקוד מערכת העיכול.
- מפחית את רמות הכולסטרול בדם.
- מאזן את רמות הסוכר בדם.
- מגן מפני נזקים שמקורם בטיפולים הכימותרפיים המבוצעים בחולים אונקולוגיים.
- מפחית לחץ דם גבוה.