חווייאג' – תבלין עוצמתי

חווייאג'חוויאג' הוא תערובות תבלינים שמקורה במטבח התימני. השימוש בתערובת נפוץ במיוחד בקרב יהודי תימן, אם כי בעשרות השנים האחרונות ניתן למצוא מנות רבות במטבח הישראלי בהן נעשה שימוש בחוויאג'. במאמר זה נתמקד בתערובת הנקראת חוויאג' למרק, אך חשוב לדעת כי ישנה תערובת נוספת הנקראת חוויאג' לקפה.

זוהי אבקה המורכבת בדרך כלל מהל, קינמון, ציפורן, אגוז מוסקט וזנגביל. את התערובת נהוג להוסיף לאבקת הקפה טרם הכנתו, או להוסיפה לתערובות תה שונות.

חוויאג' למרק, לעומת זאת, מכיל כורכום, כוסברה יבשה טחונה, הל טחון, כמון, חילבה, פלפל לבן או פלפל שחור טחון, גלנגל (קרוב משפחה של הזנגביל) ועוד.

מהם הערכים התזונתיים של חוויאג'?

מאחר והחוויאג' היא תערובת של תבלינים שניתן להכין במגוון רחב ביותר של דרכים, הרי שלא ניתן לספק מידע בנוגע לערכים התזונתיים המדויקים המשתנים מתערובת לתערובת.

היתרונות הבריאותיים של החוויאג' נגזרים מהתבלינים השונים המרכיבים את התערובת

להלן היתרונות של המרכיבים הנפוצים ביותר בתערובת:

כורכום מסייע במניעת התפתחות תהליכים סרטניים, נוגד דלקת עוצמתי ומסייע בעיכוב של תהליכי ההזדקנות.

כמון – מפחית הצטברות גזים במערכת העיכול ומשכך כאבי בטן.

כוסברה מקור טוב לוויטמין E, מפחית את הסיכון לחלות בסוכרת, עשיר בנוגדי חמצון ולפיכך מסייע למלחמה בנזקי הרדיקלים החופשיים.

פלפל לבן – מגביר את הפרשת החומצה בקיבה, משפר טעם וריח ומגביר תיאבון, משפר את תפקוד מערכת העיכול וניחן בפעילות אנטי חיידקית.

חילבה – מסייעת להורדת רמות הכולסטרול בדם, לאיזון רמות הסוכר בדם ומפחיתה לחץ דם גבוה.

גלנגל – מקל על קשיי נשימה ומסייע לחימום הגוף ולהזעה, מה שמוביל לניקוי רעלים טוב.

ציפורן – בעל תכונות אנטי בקטריאליות, אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון. בנוסף, הציפורן מהווה מקור מצוין למנגן.

שילוב חוויאג' בתזונה היומיומית

אמנם טעמה של התערובת לא ערב לחכו של כל אדם באשר הוא, אך אם התערובת טעימה לכם, באפשרותכם לתבל באמצעותה מרקים, תבשילי בשר וירקות, מנות אורז שונות ועוד. בנוסף ניתן לעשות שימוש בחוויאג' בתחמיצים המשמשים לכבישת ירקות שונים בדגש על כרוב ומלפפונים וכן להוסיפה לגבינות, טחינה, מיונז או רטבים שונים.

להכין חווייאג' בבית

בדומה לרוב התבלינים המיוצרים באופן תעשייתי, גם החוויאג' מכיל שיעור גבוה יחסית של נתרן, המשפר את טעם התערובת ומאריך את חיי המדף שלה. על מנת שלא לצרוך כמות גדולה מדי של נתרן, ניתן לבחור בהכנת חוויאג' באופן ביתי לפי המתכון הבא:

כף חילבה גרגרנית, 2 כפיות פלפל שחור, 3 כפיות כמון, כפית אחת של הל, 2 כפיות כורכום ושלוש כפיות של כוסברה יבשה טחונה.

קראו עוד: חשיבות תה ירוק לבריאות