קארי

קאריקארי היא תערובת תבלינים שמקורה בארצות דרום אסיה, הנפוצה בעיקר במטבח ההודי. בדרך כלל נהוג להשתמש במילה קארי בצירוף המילה תערובת (קארי) או משחת (קארי) ובכל מקרה לא מדובר על תבלין יחיד אלא על שילוב של מספר תבלינים.

חלק מתערובות הקארי חריפות יותר מאחרות, בתערובות מסוימות החריפות כמעט שאינה מורגשת, אך המאפיין המשותף לכל התערובות במשפחה זו הוא הריח העז והטעם הדומיננטי.

חשוב שלא לבלבל בין מאכלי קארי לבין תערובת הקארי. מאכלי קארי הוא שמה של קבוצת תבשילים ומאכלי קדירה המתובלים ברוטב עשיר המכיל אבקת קארי. בשפה האנגלית ניתן להשתמש במילה קארי לפיכך גם לתיאור של מנה המכילה אורז, תבשיל דגנים וירקות ורוטב.

אילו תבלינים מכילה תערובת קארי?

באופן עקרוני ניתן להכין את תערובת הקארי באינספור דרכים ולעשות שימוש באינספור מרכיבים. עם זאת, ישנם מספר תבלינים המהווים את החלק הארי ברוב תערובות הקארי כשהכוונה היא לתבלינים הבאים: כורכום (המרכיב הנפוץ ביותר בתערובות קארי), כוסברה טחונה, פלפל שחור, כמון, זנגביל טחון וחילבה (גרגרית יוונית).

כמו כן ניתן להוסיף לתערובת תבלינים נוספים כמו לדוגמה אבקת חרדל, שומר, קינמון, חלתית, אגוז מוסקט, אבקות חריפות המיוצרות מפלפלים דוגמת קאיין או צ'ילי, הל, ציפורן ועוד.

מה הם הערכים התזונתיים של קארי?

מאחר וניתן להכין את התערובת משילוב של מגוון רחב של מרכיבים ומאחר ובכל תערובת ישנו יחס שונה בין המרכיבים, הרי שלא ניתן לספק מידע מדויק בנוגע לערכים התזונתיים של כל התערובות באשר הן. אי לכך, החלטנו להביא בפניכם את הערכים התזונתיים שניתן למצוא במאה גרם של אבקת קארי כפי שפורסמו על ידי משרד החקלאות האמריקני:

  • 325 קלוריות, 12.66 גרם חלבון, 58.15 גרם פחמימות, 13.81 גרם שומן, 9.5 גרם מים ו-33.2 גרם סיבים תזונתיים.
  • ויטמינים – 99.8 מיקרוגרם ויטמין K, 154 מיקרוגרם ויטמין B9 (חומצה פולית), 3.467 מ"ג ויטמין B3 (ניאצין), 0.253 מ"ג ויטמין B1 (תיאמין), 0.281 מ"ג ויטמין B2 (ריבופלבין), 1.15 מ"ג ויטמין B6 (סך הכול 5.3 מ"ג ויטמינים ממשפחת B), 11.4 מ"ג ויטמין C, 49 מיקרוגרם ויטמין A ו- 22 מ"ג ויטמין E.
  • מינרלים – 1534 מ"ג אשלגן, 4.05 מ"ג אבץ, 349 מ"ג זרחן, 254 מ"ג מגנזיום, 478 מ"ג סידן, 29.6 מ"ג ברזל ו-52 מ"ג נתרן.

היתרונות של אבקת קארי

מאחר וכורכום הוא המרכיב העיקרי בתערובות הקארי השונות, הרי שעיקר הסגולות הבריאותיות של הקארי נובע ממרכיב זה. בין היתר הכורכום ידוע כנוגד דלקת רב עוצמה, כבעל יכולת לעכב התפתחות של גידולים סרטניים, כנוגד חמצון פוטנטי מאוד ועוד. מעבר לכל זה, הרי שהטעם העז והריח העוצמתי של תערובת הקארי, גורמים להגברת האטרקטיביות של המנות המכילות את התערובת ולהגברת התיאבון בקרב אנשים הסובלים מירידה ברמת התיאבון.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

תבלינים – האם הם עלולים להיות מסוכנים לבריאות? ובאילו נסיבות?