מיגרנה, צלחית, צלחה או צדעת, היא צורה נפוצה של כאבי ראש כרוניים, הגורמת להגבלה משמעותית בתפקוד ובפעילות, עד כדי השבתה מוחלטת מפעילות. בדרך כלל כאבי הראש האופייניים למיגרנה מופיעים לראשונה בסביבות גיל ההתבגרות ונעלמים בסביבות העשור השישי עד השביעי לחיים. עם זאת, ישנם גם מקרים רבים בהם ההתקפים של המיגרנה החלו להופיע לראשונה בתקופת הילדות והמשיכו עד לסוף חיי החולים.
המיגרנה מופיעה בשכיחות של כעשרים אחוז בקרב נשים ובשכיחות של כעשרה אחוזים בקרב גברים. נכון להיום לא ברור מה הם הגורמים למיגרנה, אם כי נראה שמדובר במחלה מולטיפקטוריאלית, בעלת מרכיבים גנטיים חזקים מאוד. במאמר שלפניכם נפרט אודות המרכיב התזונתי בטיפול בסובלים ממיגרנה על קצה המזלג.
מזונות שמעוררים התקף מיגרנה
כפי שציינו, כאבי הראש האופייניים למיגרנה הם כאבים כרוניים, אך נוכחותם לא מורגשת בכל עת, שכן הם באים לידי ביטוי באופן התקפי כשבין ההתקפים החולים לא סובלים מכאבי ראש כלל. בדרך כלל ההתקפים מתחילים להתפתח לאחר שהחולה נחשף לגירוי מסוים, אך קיימת שונות רבה מאוד בגורמים שיכולים להוביל להתפתחות של התקף מיגרנה בין החולים.
כך לדוגמה ישנם חולים המדווחים כי ההתקפים מתפתחים אצלם בדרך כלל לאחר שהם נחשפים לאורות בוהקים ועוצמתיים במיוחד, אחרים מדווחים על כך שההתקפים מופיעים כאשר הם נמצאים בסביבה רועשת מאוד, נשים רבות מדווחות על כך ששכיחות ההתקפים גבוהה יותר בתקופת הדימום החודשי, בקרב חולים מסוימים דווקא לחץ נפשי מנבא בדרך כלל את ההתקפים ועוד.
לצד כל אלה ישנם חולים שמדווחים על כך שאת ההתקף מנבאת צריכה של מזונות מסוימים או שתייה של משקאות מסוימים. אי לכך, במקרים רבים נעשים ניסיונות להימנע מצריכת מזונות מסוימים, על מנת להפחית את תדירות ההתקפים. מרכיבי המזון המוכרים ביותר שיש להזכיר בעניין זה הם אספרטיים, מונוסודיום גלוטמט, שוקולד וגבינה צהובה, אך ישנם עוד רבים אחרים.
ניתן לבצע את הקישור בין המזון לבין ההתקף בקלות יחסית וזאת כיוון שברוב המקרים בהם אכן אחד ממרכיבי המזון הוא הטריגר שגורם להתפרצות ההתקף, הרי שההתקף מתפרץ סמוך מאוד לצריכת המרכיב הרלוונטי. עוד יש לציין בנקודה זו כי יין אדום מהווה טריגר שכיח במיוחד להתפרצות ההתקף, אך למרבה ההפתעה יין לבן לא נחשב לטריגר נפוץ במיוחד.
סדר הארוחות
לכל אדם באשר הוא מומלץ להקפיד על ארוחות מסודרות בשעות קבועות, אך עבור הסובלים ממיגרנה, המלצה זו רלוונטית במיוחד. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שכיום ידוע כי שינויים ואי סדר משפיעים לרעה על הלוקים במיגרנה. כמו כן, ידוע כי מצבים של רעב הנוצרים בעקבות למשל דילוג על ארוחות, יכולים לגרום להתפרצות של התקף. אי לכך, מומלץ מאוד שכל אדם הסובל ממיגרנה ייגש לפגישת ייעוץ אצל דיאטנית קלינית, על מנת שתבנה עבורו תפריט מותאם אישית.
ישנם לא מעט אנשים הלוקים במיגרנה שדי להם בצום של מספר שעות על מנת לפתח התקף חד של מיגרנה, קחו זאת לתשומת לבכם.
שינויים תזונתיים לטיפול במיגרנה
אין כל רע בניסיונות לשינויים תזונתיים לצורך טיפול במיגרנה, אך חשוב לזכור כי דיאטה לא מבוקרת ולא מאוזנת יכולה להחמיר את סטטוס המחלה, להגביר את תדירות ההתקפים ולהגביר את עוצמת כאבי הראש. אי לכך, כאשר מעוניינים להתנסות בביצוע שינויים מסוימים בהרכב הארוחות, מומלץ לבצע את השינויים תחת פיקוח של דיאטנית קלינית שקיבלה אישור לעסוק בתחום מטעם משרד הבריאות ולהימנע מהתנסות בדיאטניות קיקיוניות שעלולות אף להיות מסוכנות.