מדוע כדאי לאכול חלב וגבינות עזים?

מדוע כדאי לאכול חלב וגבינות עזים?עז הבית היא אחת מבעלי החיים הראשונים שתורבתו על ידי האדם. לפי עדויות ארכיאולוגיות נראה כי כבר לפני כעשרת אלפים שנים בייתו את העז במזרח התיכון וכבר אלפי שנים עושים בני האדם שימוש בחלב העזים לצרכי תזונה.

צריכת חלב העזים השנתית הממוצעת בישראל עומדת על כשמונה מיליון ליטרים ותנובת החלב היומית של עז ממוצעת עומדת על כחמישה ליטר סך הכול.

ערכים תזונתיים של חלב עזים

מעבר לכך שניתן לצרוך חלב עזים, הרי שהחלב משמש להכנת סוגים שונים של מוצרי חלב לרבות יוגורט מחלב עזים, גבינות עזים ועוד. לאור זאת, לא פשוט לספק מידע בנוגע לכל סוגי המוצרים המיוצרים מחלב עזים ולכן בחרנו לפרט על קצה המזלג בנוגע לכמה מוצרים נבחרים שניתן להשיג כיום ברשתות השיווק השונות בישראל ללא קושי להלן (כל הערכים מצוינים עבור מאה גרם מוצר):

  • גז עז, מחלבות גד – 240 קלוריות, 12 גרם חלבונים, 3 גרם פחמימות, 20 גרם שומן שמתוכם סך הכול 13.3 גרם שומן רווי, 60 מ"ג כולסטרול, 450 מ"ג נתרן ומאה מ"ג סידן.
  • פרומעז, תנובה – 279 קלוריות, 16 גרם חלבון, 2 גרם פחמימות, 23 גרם שומן שמתוכם סך הכול 13.8 גרם שומן רווי, 69 מ"ג כולסטרול ו- 450 מ"ג נתרן.
  • נעם (גבינת עזים בסגנון קממבר עם אגוזים), חוות נאות – 316 קלוריות, 18.9 גרם חלבון, 6 גרם פחמימות, 22.5 גרם שומן שמתוכם סך הכול 16 גרם שומן רווי, 30 מ"ג כולסטרול ו – 404 מ"ג נתרן.

היתרונות הבריאותיים של חלב וגבינות עזים

  • בחלב וגבינות עזים יש בממוצע 10% יותר סידן בהשוואה לחלב פרה ומוצרי חלב פרה. בכוס אחת של חלב עזים ניתן להשיג 30% מהכמות המומלצת לצריכה יומית.
  • בחלב עזים יש שיעור נמוך יותר של לקטוז בהשוואה לחלב פרה ולפיכך אנשים הסובלים מחוסר סבילות ללקטוז יכולים לעתים לצרוך חלב עזים בעודם מתקשים בעיכול של חלב פרה.
  • חלב עזים ומוצריו מסייעים במלחמה באפטות בפה. עד כה היה אמנם מדובר באמונה פולקלוריסטית בלבד אך לאור הידע המחקרי הרב שנצבר בנושא נראה כי מדובר על השפעה שרירה וקיימת שכן לחלב העזים תכונות אנטי ויראליות.
  • רמת הכולסטרול בחלב עזים נמוכה יותר בהשוואה לרמת הכולסטרול בחלב פרה.
  • בעבר אנשים רבים נמנעו ממעבר לחלב עזים בשל הטעם החמצמץ האופייני שלו. החדשות הטובות הן שכיום יצרני חלב העזים ומוצרי חלב העזים השונים משווקים מגוון רחב של מוצרים בטעמים ערבים לחך שלא מזכירים את הטעם המקורי של החלב.
  • חלב העזים מכיל חומרים הנקראים גנגליאוזידים. הגנגליאוזידים שומרים על בריאות המערכת החיסונית ומסייעים לה בנטרול של חומרים מזיקים ורעילים.
  • חלב עזים מהווה מקור מצוין לחלבון. בכוס אחת ניתן למצוא כשבעה גרם חלבון.