שומרי משקל היא חברה שהוקמה בארצות הברית בשנת 1963 על ידי עקרת בית מברוקלין. כיום מתרגלים את שיטת הנקודות שפותחה בחברה במדינות רבות וגם כאן בישראל.
שיטת נקודות פלוס היא השיטה החדישה ביותר שהתפתחה בחברה. השיטה מבוססת על ניקוד של מוצרי מזון שונים ומנות שונות בהתאם להרכבם ולהשפעה שלהם על משקל הגוף. כמו כן, השיטה מבוססת על מפגשים שבועיים בקבוצות שמהוות מעין קבוצות תמיכה בהדרכת אנשי מקצוע.
חשיבות התמיכה
במספר מחקרים שבחנו את המשותף לכל אותם אנשים שהצליחו להשיל קילוגרמים רבים ממשקלם ולשמור על המשקל החדש נמצא כי אחד מהמאפיינים המשותפים המובהקים ביותר היה התמיכה. מתברר כי ללא קשר לסוג התמיכה, הרי שלתמיכה עצמה ישנו משקל רב ביכולת של המטופל לשמור על משקלו החדש.
לפיכך, חשוב לציין לטובה לא רק את שיטת הנקודות, כלומר את ההמרה של מוצרי המזון השונים לנקודות וצריכת מזון עד לכמות נקודות מסוימת, אלא גם את הנוהל הקבוע של הפגישה השבועית כתורם להרזיה.
החידוש בשיטת נקודות פלוס
שיטת נקודות פלוס מנחה את המטופלים לצרוך מזונות מגוונים ומאפשרת להם לבטל נקודות שנצברו באכילה באמצעות פעילות גופנית. כמו כן, חלק מהמזונות הקיימים זוכים לניקוד אפס, כך שניתן לצרוך אותם ללא הגבלה כשבעיקר מדובר על ירקות ופירות.
היתרונות של דיאטת נקודות פלוס
שיטת נקודות פלוס להרזיה נחשבת לאחת מהשיטות האפקטיביות ביותר לירידה במשקל ולשמירה על המשקל החדש. להלן היתרונות המרכזיים הגלומים בה:
- אחד היתרונות המשמעותיים של השיטה בא לידי ביטוי בכך שלא מדובר על דיאטה המוכתבת מראש. אמנם המטופלים צריכים לעמוד במסגרת מסוימת של נקודות ולהימנע מלחרוג ממנה, אך התפריט היומי אינו קבוע מראש ולפיכך המטופלים נהנים מחופש פעולה רב ביותר וזאת בניגוד לסוגים אחרים של דיאטות.
- מפגשי התמיכה השבועיים כוללים שקילה שבועית שמאפשרת לבצע מעקב צמוד אחרי הירידה במשקל, הדרכה מקצועית שמאפשרת לרכוש ידע תזונתי רב ותמיכה נפשית המאפשרת לקבל תמיכה וסיוע במצבי משבר ובשגרה כאחד.
- היכולת לבטל הצטברות של נקודות באמצעות פעילות גופנית מעודדת ביצוע של פעילות גופנית התורמת רבות לא רק לתהליך ההרזיה ולשמירה על המשקל אלא גם לבריאות באופן כללי.
- השיטה מתאימה למגוון אוכלוסיות כמו ילדים ובני נוער, חיילים, מבוגרים, נשים בהריון, בני הגיל השלישי וכדומה.
החסרונות של דיאטת נקודות פלוס
אמנם שיטת נקודות פלוס נחשבת לשיטה מוצלחת מאוד בתחום ההרזיה, אך גם לה קיימים חסרונות מסוימים. להלן המרכזיים שבהם:
- על מנת לאכול בשיטת נקודות פלוס יש להיות בקיאים ברזי השיטה וברזי ספר החוקים של שומרי משקל. לפיכך, השיטה מצריכה השקעת זמן ואנרגיה בלימוד שלה.
- הנוקטים בדיאטת נקודות פלוס צריכים לנטר באופן קפדני ומתמיד את המזונות השונים שהם צורכים מדי יום ביומו ולתעד כל פרט מזון הנכנס לפיהם במהלך החיים ביומן מסודר. לפיכך, שיטה זו פחות מתאימה עבור אנשים המתקשים בניהול של יומן צריכה מסודר בדגש על אנשים המתקשים להתנהל במסגרת מסודרת.
- אמנם השיטה יעילה מאוד, אך זמן קצר לאחר שמפסיקים לאכול בשיטת הנקודות מתרחשת ברוב המקרים עלייה מהירה מאוד במשקל. נראה שהפריצה של המסגרת גורמת להנהגות אכילה פורצת גבולות הגורמת להשמנה.
- אמנם השיטה מעניקה ניקוד למגוון רחב ביותר של מזונות, אך עדיין אין היא מכסה את כל סוגי המזונות באשר הם.
- לא תמיד ניתן להתייחס לאותם המזונות באותו האופן כיוון שבמהלך ההכנה של המנה ניתן להוסיף כמויות שונות של מרכיבים וכך ליצור שתי מנות שונות לחלוטין שעדיין ינוקדו באותו האופן.