נקניקים

נקניקיםנקניקים הם מאכלים העשויים מבשר מעובד שהוספו לו תבלינים. רבים לא יודעים זאת, אבל הנקניק הוא אחד מסוגי המזונות המעובדים הראשונים בהיסטוריה שכן צורת ההכנה שלו מאפשרת לשמר בשר שלא ניתן לצרוך באופן מידי.

לפי ההערכות של החוקרים בתחום, את הנקניק המציאו השומרים בסביבות האלף השלישי לפני הספירה.

אילו סוגי נקניקים קיימים?

באופן עקרוני אין כיום שיטת סיווג אחת המקובלת על כל המומחים בתחום לסיווג הנקניקים השונים. אי לכך ניתן לסווג את הנקניקים השונים לפי סוג הבשר ששימש להכנת הנקניק, לפי צורת ההכנה, לפי המרקם של הנקניק ועוד. במידה רבה שיטת הסיווג היא עניין של מסורת מקומית ובישראל המסורת הגרמנית היא הרווחת לפיה מסווגים את הנקניקים לשתי קבוצות מרכזיות: נאים ומבושלים.

הנקניקים המבושלים הם נקניקים שעברו בישול ולאחר מכן תהליך של עישון או נקניקים שעברו בישול תוך כדי עישון. את הנקניקים המבושלים ניתן לאכול קרים או חמים אך יש לאחסן אותם בקירור. בין היתר מדובר בקילבסה פולני, מורטדלה איטלקי, פסטרמה, פריזר ועוד.

נקניקים נאים או יבשים מיוצרים מבשר נא ולא עוברים תהליך של בישול אלא המלחה או תסיסה בשילוב של עישון, כבישה או ייבוש. אי לכך מדובר בנקניקים שיכולים להחזיק מעמד זמן רב גם ללא קירור כשבין היתר מדובר בקבנוס, פפרוני איטלקי, סרוולט ועוד.

מעניין לדעת שלכל מדינה כמעט יש את הנקניק האופייני לה, המהווה חלק מהתרבות הקולינרית שלה. כך לדוגמה באיטליה ניתן למצוא את הפרשוטו, ברומניה את הסיביו, בצרפת את הג'מבון, בהונגריה את הצ'ובאי, בספרד את החמון ועוד.

מה הם הערכים התזונתיים של נקניקים?

מאחר וישנם אינספור נקניקים שונים, החלטנו לפרט על קצה המזלג את הערכים התזונתיים של מספר נקניקים פופולאריים הנמכרים ברשתות השיווק בישראל על מנת לסבר את האוזן בלבד. להלן הערכים התזונתיים שניתן למצוא במאה גרם של הנקניקים השונים:

  • סלמי תה כפרי, עוף טוב – 261 קלוריות, 14 גרם חלבון, 4 גרם פחמימות, 21 גרם שומן, 7 גרם שומן רווי, 75 מיליגרם כולסטרול ו- 720 מ"ג נתרן.
  • סלמי קוניאק, זוגלובק – 243 קלוריות, 15 גרם חלבון, 3 גרם פחמימות, 19 גרם שומן, 7.8 גרם שומן רווי, 65 מ"ג כולסטרול ו- 680 מ"ג נתרן.
  • סלמי בשן, זוגלובק – 309 קלוריות, 16 גרם חלבון, 5 גרם פחמימות, 25 גרם שומן, 9 גרם שומן רווי, 75 מ"ג כולסטרול ו- 880 מ"ג נתרן.
  • דקיקונים, טירת צבי – 269 קלוריות, 15 חלבון, 5 גרם פחמימות, 21 גרם שומן, 7 גרם שומן רווי, 70 מ"ג כולסטרול ו- 900 מ"ג נתרן.
  • סלמי סרוולט, יחיעם – 415 קלוריות, 24 גרם חלבון, 1 גרם פחמימות, 35 גרם שומן, 17 גרם שומן רווי, 100 מ"ג כולסטרול ו- 1250 מ"ג נתרן.

צריכת נקניקים מזיקה לבריאות

הנקניקים השונים מכילים לא מעט שומן, שומן רווי, כולסטרול, קלוריות ונתרן ומאחר וטעמם של הנקניקים השונים עז ומלוח בדרך כלל, הרי שניתן בקלות רבה מאוד לצרוך מהם כמויות לא מבוטלות מבלי לשים לב.

מעבר לכך שמדובר במוצרי מזון שתורמים להשמנה ולהגדלת הסיכון לחלות במחלות קרדיווסקולריות, הרי שזה מכבר הצליחו החוקרים לבסס את הקשר בין צריכה מוגברת של נקניקים לבין הגדלת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.

אם אתם לא מוכנים לוותר כליל על צריכת הנקניקים, הקפידו לצרוך בכל פעם כמויות קטנות ככל האפשר ובאופן כללי תנו עדיפות לנקניקים שמכילים כמה שפחות שומן ונתרן (כמו לדוגמה פסטרמה דלת שומן).