ליהנות מפלפל חריף

פלפל חריף, פלפל צ'ילי או פלפלת צ'ילי הוא שם כולל המשמש עבור מספר מינים של פלפלת, סוג צמחים השייכים מבחינה בוטנית למשפחת הסולניים.

המונח צ'ילי (chili), פירושו הזנים החריפים של הפלפל או הפפריקה.


ההיסטוריה של הפלפל החריף

הפלפל החריף בוית על ידי האדם החל משנת 4000 לפני הספירה בצפון אמריקה. כאשר השתלטו הספרדים על מקסיקו ועל נתיבי המסחר המרכזיים באוקיינוס השקט, התפשט הפלפל החריף לכיוון קוריאה, הודו, יפן והפיליפינים.

כיום הפלפל החריף מהווה חומר גלם מרכזי ובעל חשיבות קולינרית רבה במגוון רחב של מטבחים בכל רחבי העולם. בין היתר הוא משחק תפקיד מרכזי במטבח המקסיקני ובמטבחים של דרום ארצות הברית ובנוסף לכך הוא פופולארי במיוחד באינדונזיה, מלזיה, הודו ועוד.

החריפות של הפלפל החריף נובעת מחומר שנקרא קפסאיצין

חומר זה נמצא בריכוזים גבוהים בבשר הפרי ובגרעינים שלו. בכל זן של פלפל חריף ישנה כמות שונה של חומרי טעם הנלווים לקפסאיצין ושל קפסאיצין. ככל שריכוז הקפסאיצין גבוה יותר, כך דרגת החריפות של הפלפל גבוהה יותר. חשוב מאוד לציין כי החריף אינו טעם כי אם תחושה.

לפיכך כאשר אוכלים פלפל חריף, הרי שהקפסאיצין לא נקשר לבלוטות הטעם אלא לחיישנים מיוחדים בלוע ובלשון הרגישים לכאב שמופעלים בדרך כלל על ידי חשיפה לחום. תחושת החום ניתנת למדידה באמצעות סולם סקוביל המודד את נוכחות הקפסאיצין בפלפל.

קפסאיצין טהור נאמד בכ- 16 מיליון יחידות חום לפי סולם זה, תרסיס פלפל מגיע ל- 5.3 מיליון יחידות, פלפל טבסקו מגיע לחמישים אלף יחידות ואילו פלפל מתוק נאמד באפס יחידות סקוביל.

השפעות על המעיים ומערכת העצבים

מאחר והחריפות היא למעשה תחושה שיכולה להתפרש על ידי מערכת העצבים המרכזית גם במידה והחומר שמעורר את הגירוי לא בא במגע עם בלוטות הטעם, הרי שאת החריפות ניתן להרגיש גם כאשר אנו מתרוקנים, הודות לרקמה הרירית הסמוכה לפי הטבעת, בעיניים, במידה וניגע בעיניים לאחר שנגענו בפלפל החריף ועוד.

ערכים תזונתיים של פלפל ירוק חריף

להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם פלפל ירוק חריף טרי:

40 קלוריות, שני גרם חלבון, 9.46 גרם פחמימות, 0.2 גרם שומן, 1.5 גרם סיבים תזונתיים ו- 87.75 גרם מים.

ויטמינים

ויטמין A, כ–59 מק"ג
• ויטמין B1, כ-0.09 מ"ג.
• ויטמין B3, כ-0.95 מ"ג.
• ויטמין B5, כ-0.061 מ"ג.
• ויטמין B9, כ-23 מק"ג.
• ויטמין B6 , כ-0.278 מ"ג .
• ויטמין K, כ-14.3 מק"ג.
• ויטמין E, כ-0.69 מ"ג.
• ויטמין C, כ- 242 מ"ג.

מינרלים

• שבעה מ"ג נתרן.
• 340 מ"ג אשלגן.
• 0.3 מ"ג אבץ.
• 46 מ"ג זרחן.
• 25 מ"ג מגנזיום.
• 1.2 מ"ג ברזל.
• 18 מ"ג סידן.