פפריקה – תבלין שמשדרג את האוכל שלכם!

פפריקה - תבלין שמשדרג את האוכל שלכם!פפריקה היא תבלין אדום הנקרא בעברית תקנית פלפלת. הפפריקה מופקת על ידי טחינה של פלפלת צ'ילי, זן של פלפל צ'ילי השייך מבחינה בוטנית למשפחת הסולניים. פלפל צ'ילי או פלפלת הצ'ילי בוית על ידי האדם כבר בשנת 4000 לפני הספירה בצפון אמריקה. האירופאי הראשון שנתקל בצמח הוא כמובן כריסטופר קולומבוס והוא גם זה שנתן לצמח את שמו, ככל הנראה משום שהזכיר לו את הפלפל השחור (למרות שהשניים לא קרובים מבחינה בוטנית).

נהוג להבחין בין שני סוגים מרכזיים של תבלין הפפריקה להלן:

  • פפריקה מתוקה המופקת על ידי טחינה לאבקה של הפלפלים ללא העורקים וללא הגרעינים.
  • פפריקה חריפה המופקת על ידי טחינת הצמח במלואו לאבקה.

ישנם מספר זנים של פלפלים מהם ניתן להפיק את הפפריקה. הזנים העיקריים גדלים בהונגריה ובספרד כשהפלפל הספרדי עדין יותר מהפלפל ההונגרי, החריף יחסית בטעמו. בישראל גדלים הפלפלים המשמשים להפקת פפריקה בעיקר בעמק בית שאן ובנגב הצפוני ובנוסף גדלים הפלפלים במרוקו, בטורקיה ובקליפורניה. לעתים מוסיפים היצרנים לתבלין גם אבקת פלפל קאיין או חווייאג' על מנת להדגיש את טעם הפפריקה.

ערכים תזונתיים של פפריקה

להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם פפריקה:

  • 289 קלוריות, 14.76 גרם חלבון, 55.74 גרם פחמימות, 12.95 גרם שומן, 9.55 גרם מים ו- 37.4 גרם סיבים תזונתיים.
  • ויטמינים – ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.645 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 1.743 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 15.32 מ"ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 106 מק"ג, ויטמין B5 – כ 1.78 מ"ג, ויטמין B6 – כ 4.02 מ"ג (סך הכול 23.614 ויטמינים ממשפחת ויטמיני B), ויטמין A – כ 2637 מק"ג, ויטמין C – כ 71.1 מ"ג, ויטמין K – כ 80.3 מק"ג וויטמין E – כ 29.83 מ"ג.
  • מינרלים – 2344 מ"ג אשלגן, 4.05 מ"ג אבץ, 185 מ"ג מגנזיום, 23.6 מ"ג ברזל, 177 מ"ג סידן ו- 34 מ"ג נתרן.

היתרונות הבריאותיים של פפריקה

הפפריקה עשירה במיוחד בויטמין A, המשחק תפקיד מרכזי בשמירה על בריאות העור, ביכולת הראייה הלילית ובשמירה על תקינות הרקמות הריריות. למעשה, בכפית אחת של פפריקה, ניתן לצרוך מאה אחוז מהצריכה המומלצת של ויטמין A עבור אדם מבוגר. בנוסף, מכילה הפפריקה חומר מיוחד הנקרא קפסאיצין, המסייע במניעת התפתחות של גידולים סרטניים ובהפחתת מדדי דלקת.

מעבר לכל זה, הרי שהפפריקה מוסיפה טעם וצבע לכל תבשיל, ממרח או מאפה ולפיכך תורמת להגברת התיאבון וההנאה מהמזון. במספר מחקרים נמצא כי החומרים הפעילים בפפריקה מסייעים להפחתת הכולסטרול ה"רע" (LDL) ולאיזון של פרופיל השומנים בדם וכמו כן נמצא כי הפפריקה מסייעת לפירוק קרישי דם מסוכנים, מסייעת להזעה ומקלה על תסמיני ההצטננות.

לאלו השומרים על משקלם או המעוניינים להפחית ממשקלם, מומלץ להימנע משימוש בפפריקה בשמן ולאלו הסובלים מבעיות שונות במערכת העיכול מומלץ לתת עדיפות לפפריקה המתוקה ולהימנע מצריכת הפפריקה החריפה.