תבלין פלפל – בעל יתרונות לבריאות ולדיאטה!

תבלין פלפל - בעל יתרונות לבריאות ולדיאטה!רבים לא מודעים לכך, אבל הפלפל, שנחשב לאחד התבלינים הנפוצים ביותר בעולם, הוא בכלל הפרי של צמח מטפס. הפלפל השחור שאנו צורכים כתבלין הוא למעשה תוצר עיבוד של פירות הפלפל השחור, שעוברים ייבוש וגריסה או טחינה.

הפלפל השחור גדל בעיקר באזורים טרופיים ונפוץ במיוחד בדרום הודו. פירות הפלפל השחור מכונים "גרגרי פלפל" ולאחר תהליך הייבוש שלהם, הם הופכים לגרגרים זעירים בקוטר ממוצע של חמישה מילימטרים בלבד.

ארבעה סוגי פלפל בצמח אחד

מצמח הפלפל השחור מפיקים גם פלפל אדום, פלפל לבן ופלפל ירוק – כולם תבלינים פופולריים מאוד, אך הפופולארי מכולם הוא כמובן הפלפל השחור. כאשר גרגרי הפלפל השחור בשלים, צבעם הוא אדום. על מנת להפוך אותם לשחורים, יש כאמור להעביר אותם תהליך של ייבוש. במידה וקוטפים את פירות הפלפל השחור כשהם במצב של בוסר, צבעם יהיה ירוק ובמידה וטובלים את גרגרי הפלפל השחור בתמיסה מיוחדת להסרת הצבע, צבעם יהיה לבן.

הקשר בין התבלין לבין פירות הפלפל הבשרניים

המקור של המילה פלפל בהודו העתיקה, שם הוא נקרא pipali בשפה הסנסקריט. מהודו התגלגלה המילה לשפה הלטינית ולשפות אחרות וגם לעברית דרך השפה הפרסית והארמית. חשוב לציין כי כאשר הגיע קולומבוס ליבשת אמריקה, טרם הכירו באירופה את פרי הפלפל הבשרני וקולומבוס, שנתקל לראשונה בחייו בפלפל החריף, קרא לו על שם התבלין ההודי שהכיר. עם זאת, אין כל קשר בוטני בין הפלפל החריף לפלפל השחור.

ערכים תזונתיים של פלפל שחור

להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם פלפל שחור:

  • 255 קלוריות, 10.95 גרם חלבון, 64.81 גרם פחמימות, 3.26 גרם שומן שמתוכם 0.98 גרם שומן רווי, 10.5 גרם מים ו- 26.5 גרם סיבים תזונתיים.
  • ויטמינים – ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 10 מק"ג, ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.109 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.24 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 1.142 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.34 מ"ג (סך הכול 1.841 מ"ג ויטמינים מקבוצת B), ויטמין K – כ 163.7 מק"ג, ויטמין E – כ 0.72 מ"ג, ויטמין A – כ 15 מק"ג וויטמין C – כ 21 מ"ג.
  • מינרלים – 44 מ"ג נתרן, 437 מ"ג סידן, 28.85 מ"ג ברזל, 1259 מ"ג אשלגן, 1.4 מ"ג אבץ, 173 מ"ג זרחן ו- 194 מ"ג מגנזיום.

היתרונות הבריאותיים של הפלפל

  • מסייע לפירוק שומנים – הודות לחומר הפעיל שבפלפל, הפפרין.
  • עשיר בנוגדי חמצון – נוגדי החמצון מגנים עלינו מפני הנזקים של הרדיקלים החופשיים, המאיצים את תהליך ההזדקנות ומגדילים את הסיכון לחלות בסרטן.
  • יעיל לטיפול בגודש במערכת הנשימה – הפלפל מגרה את הרירית של מערכת הנשימה ובעקבות כך היא מייצרת מוקוס נוזלי יותר, השוטף את נתיבי האוויר החסומים והגדושים.
  • מגביר תיאבון – הפלפל השחור מגרה את מערכת העיכול באמצעות גירוי בלוטות הריח והטעם ומוביל להגברת הייצור של מיצי עיכול בקיבה.

 

ראו גם:

תבלינים – האם הם עלולים להיות מסוכנים לבריאות? ובאילו נסיבות?