פרג הוא סוג של צמח השייך מבחינה בוטנית למשפחת הפרגיים. סוג זה מונה לא פחות ממאה ועשרים מינים שונים, שרובם חד שנתיים עם מיעוט של רב שנתיים ודו שנתיים. במאמר שלפניכם נתמקד במין אחד של פרג, הנקרא פרג תרבותי, פרג מרדים או פרג האופיום. זהו המין של הפרג ממנו מפיקים את זרעי הפרג המוכרים לנו במיוחד בתור המילוי של אוזני ההמן שאנו אוכלים בפורים.
מין זה גדל באזורים ממוזגים, מוצא הפרג התרבותי באזור אגן הים התיכון ומשם התפשט לשאר אזורי הגידול שלו. השרף שמפיק הצמח הוא למעשה סם האופיום והפרג שאני עושים בו שימוש לצורכי מאכל הוא למעשה הגרעינים של הצמח. מגרעינים אלו אנו מפיקים גם שמן. ישנם מספר זנים מתורבתים של פרג האופיום שכל אחד מהם תורבת למטרה שונה: הפקה של אופיום, הפקה של גרעינים, פרחי נוי ועוד.
מה הם הערכים התזונתיים של הפרג?
להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם פרג:
525 קלוריות, 17.99 גרם חלבון, 28.13 גרם פחמימות, 41.56 גרם שומן שמתוכם 4.517 גרם שומן רווי, 19.5 גרם סיבים תזונתיים ו- 5.95 גרם מים.
ויטמינים – ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.854 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.1 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 0.896 מ"ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 82 מק"ג, ויטמין B5 – כ 0.324 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.247 מ"ג (סך הכול 2.503 מ"ג ויטמינים ממשפחת B), ויטמין E – כ 1.77 מ"ג וויטמין C – כ 1מ"ג.
מינרלים – 719 מ"ג אשלגן, 7.9 מ"ג אבץ, 870 מ"ג זרחן, 347 מ"ג מגנזיום, 9.75 מ"ג ברזל, 1438 מ"ג סידן ו- 26 מ"ג נתרן.
יתרונות בריאותיים של פרג
אחד היתרונות הבריאותיים המשמעותיים ביותר העומדים לזכותו של הפרג מבחינה תזונתית הוא הריכוז הגבוה של הסידן המצוי בו. מדובר על כמות הגבוה פי עשרה מהכמות הנמצאת בחלב. הסידן נחוץ לשמירה על עצמות הגוף ועל השיניים ועל התפקוד התקין של השרירים.
כמו כן, הפרג מכיל כמות גבוהה מאוד של קלוריות. אמנם מדובר על חיסרון משמעותי עבור אלו מכם המעוניינים להפחית ממשקלם, אך עבור אלו הזקוקים להעשרה קלורית, בדגש על אלו הנוקטים בתזונה טבעונית או צמחונית, הרי שמדובר על יופי של פתרון לתוספת קלוריות.
בנוסף לכך, הפרג מכיל כמות נאה ביותר של מינרלים בדגש על אשלגן, זרחן ומגנזיום אך בשל כך אנשים הסובלים מפגיעה בתפקוד הכלייתי צריכים להמעיט בצריכתו.
מעבר לכל זה, הרי שהפרג מכיל כמות גבוהה מאוד של סיבים תזונתיים. הסיבים התזונתיים תורמים למיצוק הצואה ולשיפור היציאות ובאופן כללי לשיפור התפקוד של מערכת העיכול. הסיבים התזונתיים סופחים כמות מסוימת של כולסטרול מהמזון שאנו אוכלים וכך מפחיתים את הספיגה שלו ואם לא די בכך הרי שהסיבים תורמים לשחרור האיטי של הגלוקוז מהמזון לדם.