דיאטה ותזונה נכונה לנשים מניקות

דיאטה ותזונה נכונה לנשים מניקותכל אישה עוברת לאחר ההריון את השלב שבו כל אדם הבא עמה במגע, חולק עמה איזה טיפ או עצה על מנת לסייע לה בתקופת ההנקה. כפי שאתם ודאי יודעים, הרי שהבלבול בקרב הציבור הרחב בנושא זה רב ולכן החלטנו לכתוב עבורכן את המאמר בנושא תזונה נכונה לנשים מניקות. במאמר זה נענה על מספר שאלות נפוצות בנושא זה.

האם התזונה של האם משפיעה על כמות החלב?

באופן עקרוני, הגורם בעל ההשפעה הרבה ביותר על כמות החלב הנוצר בשד הוא הנפח שנשאב או הנפח אותו יונק התינוק. הכמות הנוצרת בשד עומדת ביחס ישר לכמות היוצאת מן השד, כך שככל שהתינוק צורך נפח גדול יותר, בהתאמה ייוצר נפח גדול יותר של חלב ולהפך. עם זאת, אם האם לא צורכת מספיק מזון, ייתכן מאוד כי ייצור החלב יופרע כשבמקרים מסוימים לא נוצר עוד חלב כלל.

מומלץ במקרים מסוימים להתייעץ עם דיאטנית קלינית בנוגע על מנת לוודא שהאם מקבלת את כמות הקלוריות המתאימה עבורה באופן אישי ולעתים פגישה עם יועצת הנקה תסייע לשפר את טכניקת ההנקה ובעקבותיה תשתפר ההנקה ונפח החלב יגדל בהתאם

האם התזונה משפיעה על ההרכב של החלב?

ההרכב של החלב נשאר זהה ללא קשר לתזונה של האם מבחינת המרכיבים הנחוצים להתפתחות התקינה של התינוק כל עוד האם דואגת לצרוך תזונה בריאה ומאוזנת. למעשה, גם במצבים שבהם האם לא צורכת מספיק רכיבי מזון חיוניים, הרכב החלב יישאר תקין עד גבול מסוים, אך על מנת להשלים את החסרים, הרכיבים החיוניים יפורקו מרקמותיה של האם.

כך לדוגמה נשים שלא צורכות מספיק סידן במהלך תקופת ההנקה, נמצאות בסיכון מוגבר לירידה בצפיפות העצם, שכן הסידן הדרוש לתינוק, יעבור מעצמותיה של האם לחלב. גם כאן ניתן לראות כי ישנה חשיבות למעורבות של דיאטנית קלינית, על מנת לוודאי שהתזונה מאוזנת ובריאה ושהתפריט מכיל את כל המרכיבים החיוניים להתפתחות התקינה של התינוק ובכמות כזו שתמנע דלדול המאגרים של האם. החוסרים התזונתיים השכיחים ביותר במהלך תקופת ההנקה הם מגנזיום, חומצה פולית, סידן, אבץ וויטמין B6.

האם מומלץ לקחת תוספי מזון במהלך תקופת ההנקה?

על שאלה זו לא ניתן לענות באופן גורף וכללי. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהצורך בנטילת תוספי מזון משתנה בהתאם לתפריט של כל אישה ואישה, בהתאם למצבה הבריאותי, לתוצאות בדיקות הדם השונות ועוד. כך לדוגמה ייתכן כי נשים שלא צורכות מזונות מן החי, יפיקו תועלת מנטילה של תוסף ויטמין B12 ואילו נשים מניקות שלא נחשפות לשמש לא אחת יונחו לקחת תוסף המכיל ויטמין D.

ישנן נשים שצריכות ליטול תוספי סידן כדי להימנע מירידה בצפיפות העצם, אחרות יפיקו תועלת מנטילה קבועה של אומגה 3 ועוד.

מאילו מזונות צריך להימנע במהלך תקופת ההנקה?

נכון להיום ישנו מגוון רחב של מיתוסים בנוגע למזונות מהם צריכה האם המניקה להימנע. כך לדוגמה ישנם הסבורים כי האם צריכה להימנע מצריכה של מזונות הגורמים להיווצרות של גזים כמו למשל כרוב.

חשוב להבין כי הגזים נוצרים במערכת העיכול של האם משום שישנם מרכיבי מזון שלא עוברים תהליך של ספיגה במערכת העיכול ולפיכך מהווים חומר גלם לחיידקי המעי הגס, הפולטים את הגזים כחלק מהמטבוליזם שלהם.

מאחר ומרכיבי המזון לא נספגים לדם של האם המניקה, הרי שהם גם לא משתפים בסופו של דבר בייצור החלב ולפיכך גם לא עוברים לתינוק. כמו כן, ישנם הסבורים כי יש להימנע ממזונות מתובלים או חריפים וממזונות הקשורים לאלרגיה למזון כמו למשל בוטנים או דגים. נכון להיום ישנו קונצנזוס בקהילה המדעית לפיו אין צורך להימנע ממרכיבי מזון ספציפיים במהלך תקופת ההנקה, כשלמעשה מומלץ לצרוך תפריט מגוון ככל האפשר.

האם ניתן למנוע אלרגיות בתינוק בעזרת תזונה מסוימת בהנקה?

נכון לכתיבת שורות אלה, החוקרים בתחום תמימי דעים בנוגע לכך שלא ניתן להקטין את הסיכוי לסבול מאלרגיות שונות באמצעות שינויים תזונתיים במהלך תקופת ההנקה. עם זאת, ידוע כיום כי ההנקה עצמה מקטינה את הסיכוי לסבול מאלרגיות למזון או מאטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור), ללא תלות במזונות שצורכת האם המניקה.