אבקת מרק היא תערובת של תבלינים שונים המשמשים כתחליף לציר בשר או ירקות במרקים ותבשילים. מדובר למעשה בתחליף המאפשר להוסיף למרק או לתבשיל טעם, מבלי להשקיע שעות בהכנת ציר ומבלי להשקיע אנרגיה.
בנוסף לכך, בדרך כלל אבקות המרק מאפשרות לחסוך כסף ובאופן כללי הן קלות יותר לשימוש בהשוואה לירקות טריים או תבלינים שיש לקנות בנפרד. מעבר לזה, אבקת מרק היא פתרון אידיאלי עבור מטיילים שלא יכולים לשאת משקל רב בתיק הגב שלהם.
ישנו מגוון רחב בצורה בלתי רגילה של אבקות מרק, כמו לדוגמה אבקת מרק פטריות, אבקת מרק בצל, אבקת מרק עוף ואבקת מרק עגבניות. יחד עם זאת, אופן השימוש באבקות השונות פחות או יותר זהה, כאשר המכנה המשותף הוא שלכל האבקות יש להוסיף מים רותחים או לבשל עם מים.
כיצד ניתן לבחור אבקת מרק בריאה?
במשך עשרות שנים אבקות המרק נחשבו למוקצות מחמת מיאוס עבור חובבי הבריאות, שכן הן הכילו חומרים שונים הידועים כמזיקים לבריאות, בדגש על מלחים, חומרים מלאכותיים וחומרים משומרים. יחד עם זאת, בשנים האחרונות חלו לא מעט שינויים בהרכב אבקות המרק המודרניות, שחשוב לתת עליהם את הדעת. העצה הטובה ביותר בהקשר זה היא לקרוא בעיון את רשימת המרכיבים של המוצר, לפני הרכישה.
אם אבקת המרק מכילה צבעי מאכל לא טבעיים, מייצבים, חומר מונע התגיישות ומחזקי טעם כמו E631 או E627, מומלץ להמשיך בחיפושים אחרי אבקת מרק איכותית יותר. לעומת זאת, ישנן לא מעט אבקות מרק המכילות חומרים טבעיים בלבד, כלומר חומרים שכל אחד יכול היה לעשות בהם שימוש במטבח הביתי שלו. הכוונה היא למשל לירקות מיובשים, מלח ים ותמצית שמרים.
ומה לגבי כמות המלח?
אחד החסרונות המרכזיים של אבקות המרק, בא לידי ביטוי בתכולת הנתרן הגבוהה שלהן. אין ספק שאבקות המרק, מעצם היותן מוצר מיובש ועשיר בטעם, מכילות כמות גבוהה מאוד של נתרן, כאשר ישנן אבקות שבהן ב- 100 גרם מוצר ניתן למצוא למעלה מ- 10000 מ"ג נתרן. הנקודה שחשוב להתייחס אליה בהקשר זה היא שלצורך הכנת מרק, נעשה שימוש בכמות מזערית של אבקת מרק ולכן יש לחלק את כמות הנתרן ב- 100 גרם בכמות שנעשה בה שימוש בפועל.
מעבר לזה, כמובן שמומלץ לתת עדיפות לאבקה שמכילה את כמות הנתרן הקטנה ביותר וכן כאשר עושים שימוש באבקת מרק, מומלץ להימנע משימוש במלח או בסויה.