תרומתו של בצל לבריאות

יתרונותיו הבריאותיים של הבצלמבחינה בוטנית המונח בצל משמש לתיאור של איבר אגירה של צמחים המתפתח מתחת לקרקע כשהצמח עושה שימוש בבצל לצורך אגירה של מי גשמים במטרה להשתמש בהם בעונות השחונות.

הגלדים של הבצל הם למעשה עלים שעברו התמחות מיוחדות לשמש כאיברי אגירה תת קרקעיים ולפיכך אינם ירוקים כמו העלים שמכילים כלורופיל. בתחתית של הבצלים ישנו איבר מיוחד שנקרא עוגת הבצל שמקורו בגבעול וממנו יוצאים השורשים כלפי מטה.

בצל הגינה

עד כה תיארנו את המשמעות הבוטנית של המושג בצל ורק כדי לסבר את האוזן נציין כי גם השום הוא למעשה בצל, כלומר איבר אגירה תת קרקעי. הבצל המוכר והאהוב כל כך בישראל נקרא למעשה בשפה המקצועית בשם בצל הגינה.

לבצל הגינה ישנם מספר זנים, כשלרוב נהוג לסווג את הזנים השונים לשלוש קבוצות להלן: בצל לבן, בצל אדום ובצל ירוק. יש לציין שבצל ירוק הוא למעשה בצל גינה מאוד צעיר שהצמיח עלים בצבע ירוק ואינו זן נפרד של בצל.

לפי עדויות ארכיאולוגיות נראה כי בצל הגינה הוא אחד מהצמחים הראשונים שהצליחו לתרבת בני האדם אי שם לפני יותר משבעת אלפים שנה במערב אסיה. ישנו מגוון רחב ביותר של דרכים בהן ניתן לצרוך את הבצל כשבין היתר מדובר על בצל טרי, מרוסק, מבושל, צלוי, מוחמץ, מסוכר ועוד.

ערכים תזונתיים של בצל

הבצל מכיל אחוז גבוה מאוד של נוזלים ולמעשה הבצל הממוצע מכיל כתשעים אחוז מים. במאה גרם בצל ניתן למצוא כארבעים קלוריות בממוצע, גרם אחד של חלבון ועשירית הגרם של שומן. הבצל עשיר מאוד בוויטמינים מקבוצה B, בוויטמין C, ובמאה גרם בצל ניתן למצוא כמות מרשימה של ברזל (0.21 מ"ג), סידן (23 מ"ג), אשלגן (146 מ"ג), זרחן (29 מ"ג) וסיבים תזונתיים (1.7 גרם).

בבצל הסגול ניתן למצוא גם חומרים שנקראים אנטוציאנינים שמצויים בכל הירקות הסגולים הנחשבים לנוגדי חמצון עוצמתיים ביותר.

התועלת הבריאותית שבאכילת בצל

לבצל מיוחסות סגולות רפואיות רבות ולמעשה לאורך ההיסטוריה נעשה שימוש בבצל לריפוי מגוון רחב ביותר של מחלות. בין היתר רשימת סגולותיו הבריאותיות של הבצל כוללת את הסגולות הבאות:

  • בצל הגינה מכיל כמות גבוהה מאוד של גופרית (בדומה לשום למשל) ולפיכך מסייע להפחתת רמות ה- LDL ולהעלאת רמות ה- HDL. כפועל יוצא מכך, הבצל מסייע להפחתת הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם בדגש על טרשת העורקים.
  • הבצל מעודד את פעילות מערכת החיסון ומשפר את היעילות שלה.
  • התכולה הגבוהה של נוגדי החמצון בכל סוגי הבצל תורמת להאטת תהליכי ההזדקנות שמקורם בעקה החמצונית ובנזקי החמצון השונים ובנוסף לכך, נוגדי החמצון שבבצל מפחיתים את הסיכוי להתרחשות תהליך ההתמרה הסרטנית בתאי הגוף.
  • בנוסף לכל זה, הבצל משמש כמסלק ליחה וכירק מכייח מצוין.