מלח – כיצד מזיק לדיאטה?

מלחבאופן עקרוני, המלח הוא תרכובת בעלת מטען ניטרלי. ישנו מגוון רחב של מלחים כמו למשל אשלגן כלורי, אשלגן חנקתי או סולפיט, אך בשפת היומיום הכוונה במילה מלח היא למלח הבישול או בשמו המדעי – נתרן כלורי. מלח הבישול הוא מוצק גבישי שהינו בעל חשיבות עצומה לבעלי חיים ולבני האדם כמובן.

המלח משמש הן לתיבול מזונות שונים, הן להכנה של מזונות שונים והן לשימור של מזון. בין היתר נעשה שימוש במלח בישול לצורך הוצאת הדם מהבשר בתהליך ההכשרה, לכבישה של ירקות, לחביצה של גבינות, להכנה של נקניקים ועוד. אמנם כיום מדובר על מוצר בסיסי שעלותו נמוכה מאוד, אך בתקופות קדומות יותר מחירו של המלח היה גבוה מאוד.

ברומא העתיקה למשל נהוג היה לתת לחיילי הצבא מענקים בדמות שק מלח שנקראו בלטינית salarium. זהו המקור דרך אגב למילה האנגלית salary, כלומר משכורת.

צריכת מלח בתזונה היומיומית

לפי ההנחיות שפרסם משרד הבריאות הישראלי, מומלץ שלא לעבור את הצריכה של שישה גרם מלח בישול ליום עבור מבוגרים. לרוע המזל, לפי סקרי צריכה ארציים נראה כי רוב האוכלוסייה עוברת את הכמות המומלצת. צריכה מופרזת של מלח מקושרת עם עלייה בסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם בדגש על יתר לחץ דם. לפי ההערכות של מכון הלב, הריאה והדם הלאומי האמריקאי, די בהפחתה של צריכת המלח בחמישים אחוז בשביל למנוע מאה וחמישים אלף מקרי מוות כתוצאה ממחלות קרדיווסקולריות מדי שנה.

המלח במוצרי המזון השונים

הציבור הרחב מכיר בעיקר את מלח הבישול הנתון במלחיות. עם זאת, מלח הבישול נמצא גם במגוון רחב של מזונות נוספים ולפיכך חשוב לתת את הדעת לכמות הנצרכת שלא דרך המלחיות. למעשה, לפי המחקרים העדכניים ביותר נראה כי בין שבעים וחמישה לשמונים אחוז מהמלח שאנו צורכים מדי יום ביומו מגיע מהמזונות המעובדים.

המלח נמצא בין היתר בשפע בדגים מלוחים, גבינות מלוחות, נקניקים, שימורים למיניהם, חטיפים מלוחים, רטבים וסלטים מוכנים, תערובות תבלינים מוכנות ועוד.

כיצד ניתן להפחית את צריכת המלח?

ראשית, חשוב לציין כי על ידי הפחתה הדרגתית של המלח ניתן לשנות את הסבילות של חוש הטעם לטעם המלוח. למעשה, גם אנשים המכורים לטעם המלוח יגלו כי המזון שהיו רגילים לצרוך במשך שנים הינו בעל טעם מלוח יתר על המידה לו יצליחו להרגיל את עצמם להפחתה קבועה והדרגתית של שיעור המלח במזונות השונים.

על מנת להפחית את צריכת המלח יש לעשות שימוש בתבלינים אחרים כמו למשל עשבי תיבול טריים או יבשים, מיצי הדרים, שום ובצל, להימנע במידת האפשר מלעשות שימוש במלחיות, להימנע מהוספה של מלח בתהליך ההכנה של המזון, להימנע מצריכה של מזונות עשירים במלח ולהתחיל לקרוא את תוויות הסימון התזונתי לפני רכישה של מוצרים.

אם בכל זאת מעוניינים להשתמש במלח בשביל לתבל מעט את האוכל, מומלץ לעשות את זה באמצעות מלח הימלאיה, המכיל יותר ויטמינים ומינרלים ממלח שולחני רגיל.