ארוחת בוקר – למה אסור לכם לפספס אותה?

ארוחת בוקר - למה אסור לכם לפספס אותה?כל אמא יודעת לדקלם לילדיה הקטנים שארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום. עם זאת, אימהות רבות כמו גם מבוגרים רבים באופן כללי, לא מקפידים על אכילה של ארוחת בוקר באופן קבוע מדי יום ביומו.

באופן עקרוני דילוג על ארוחת הבוקר אינו מועיל לאף אחד ואף אחת כמה וכמה עבור אלו שמנסים להפחית ממשקלם, דילוג על ארוחת הבוקר הוא לא פחות מטעות מרה. במאמר שלפניכם נפרט אודות הגורמים לכך שדילוג על ארוחת הבוקר יכול להזיק לתהליך הירידה במשקל.

לשבור את הצום

אם תשימו לב למשמעות המילולית של המילה ארוחת בוקר באנגלית, תראו שהמשמעות שלה היא שבירת הצום: break fast . רבים לא נותנים על כך את הדעת, אבל במהלך השינה אנחנו באמת נמצאים בצום.

במידה ויבקשו מאתנו לצום במשך שמונה שעות במהלך היום, הדבר ייראה לנו מאתגר או לא נוח לכל הפחות. עם זאת, במהלך השינה אנחנו עושים בדיוק את זה ובמידה ואנחנו מונעים מהגוף שלנו את ארוחת הבוקר החשובה, הרי שאנחנו למעשה שמים אותו בצום ממושך אף יותר.

בקצב שלו

כעת צריך להבין את התהליכים הפיזיולוגיים שמתרחשים בצום – ההתפתחות המנטלית של המין האנושי הייתה כה מהירה, עד שהמערכת הפיזיולוגית של הגוף האנושי פשוט לא הצליחה להדביק את הפער.

מבחינת הגוף האנושי אנחנו עדיין לא חיים בעידן שבו פשוט ניתן לרדת למכולת ולקנות מוצרי מזון. למעשה, מבחינת הגוף האנושי והמערכות הפיזיולוגיות השונות שפועלות בו, אנחנו עדיין חיים בסביבה שבה המזון נמצא במשורה ושעל מנת להשיג מזון צריך להוציא הרבה מאוד אנרגיה.

במידה וההתפתחות הפיזיולוגית שלנו הייתה תואמת מבחינת הקצב להתפתחות המנטלית, הרי שרוב הסיכויים שלא היינו זקוקים עוד למאגרי השומן המשמשים כמעין מחסנים לשעת חירום. לאור כל זאת, כאשר אנחנו מתעוררים בבוקר ולא אוכלים, הגוף מפרש זאת כמצב חירום שבו אין אוכל בנמצא ולאור זאת הוא נוקט בכמה פעולות שמטרתן למנוע ירידה מהירה במשקל.

מה מתרחש בגוף במהלך הצום?

ראשית, קצב חילוף החומרים מאט בהדרגה. באופן כזה, כל פעולה שנעשה כרוכה בהשקעה פחותה של אנרגיה, או במילים אחרות, הרבה יותר קשה לנו לשרוף את השומן או את הקלוריות. בנוסף לכך, כאשר בסופו של דבר נאכל את ארוחת הצהריים, הרי שהגוף ישמור על קלוריה כאילו הייתה זו האחרונה בזוכרו את תקופת הצנע שגזרנו עליו בכך שדילגנו על ארוחת הבוקר.

לחדש את מאגרי הגליקוגן

מעבר לכך, חשוב להבין שהגוף האנושי מפיק את האנרגיה הזמינה שלו באמצעות פירוק של פחמימות בתהליך הגליקוליזה. לרוע המזל, מלאי הפחמימות שלנו לא מספיק ליותר מדי זמן וכבר לאחר שתיים עשרה שעות רוב הגליקוגן (הצורה שבה הגלוקוז מאוחסן בגופנו, בדומה לעמילן בצמחים) אוזל.

בשלב הזה הכמיהה לפחמימות מתחילה להתעורר ולהתגבר ובסופו של דבר ככל שנדחה את הרגע שבו נאכל בשעה טובה את דבר המזון הראשון, הרי שכך התיאבון יהיה גדול יותר וההתמודדות עם התשוקה למתוק תהיה קשה ומאתגרת יותר.

דילוג על ארוחת הבוקר – לא משתלם לכם!

לאור כל האמור לעיל ניתן לראות כי דילוג על ארוחת הבוקר לא רק גורם לקושי רב יותר לשרוף אנרגיה, אלא גם להתגברות התשוקה לפחמימות ולמזון באופן כללי. כל זאת מבלי לדבר על התופעות המוכרות שכוללות למשל סחרחורת, חולשה ועייפות.

לפיכך, מומלץ מאוד להקפיד לאכול מדי יום ארוחת בוקר שתשבור את הצום הלילי ושתבהיר לגוף שלנו שהכול בסדר ושאנחנו לא בתקופת בצורת.

ראו גם:
מהו הקצב המומלץ לירידה במשקל?