סיבים הם החלק של הפירות, הירקות והדגנים, אותם הגוף אינו מעכל. תזונה דלת סיבים מגבילה מאכלים אלו, וכתוצאה מכך, כמות החומר המעוכל עובר דרך המעי הגס, ומגביל את הצואה.
תזונה נמוכה בסיבים עשויה להיות מומלצת לשם טיפול במספר מצבים בריאותיים.
מטרת תזונה נמוכה בסיבים
הרופא עשוי להורות על תזונה דלת סיבים במצבים הבאים:
בעיות במעי הגס – עקב גידול או מחלה דלקתית.
ניתוח מעיים – תזונה זו מרגיעה את המעיים בתקופה שלאחר הניתוח.
טיפולים מורכבים – כגון הקרנות, הגורמים נזק למערכת העיכול או מגרים אותה.
כשמערכת העיכול שבה לתפקוד שגרתי, ניתן להוסיף בהדרגה יותר סיבים לתזונה.
מרכיבי תזונה נמוכה בסיבים
תזונה זו מגבילה את אכילת סוגי הירקות, הפירות והדגנים. בחלק מהמקרים, הרופא עשוי גם להגביל את כמות החלב ומוצרי החלב בתזונה. חלב אינו מכיל סיבים, אך הוא עשוי לתרום לחוסר נוחות במעיים או לשלשולים, במיוחד במצב של אי סבילות ללקטוז.
היכולת לעכל מזון משתנה מאדם לאדם. בהתאם למצב הבריאותי והסובלנות לרכיבי תזונה מסוימים, הרופא ימליץ על תזונה המגבילה את צריכת הסיבים, בדרגות משתנות. בתזונה דלת סיבים, יש להקפיד לקרוא תוויות מזון. יש להימנע ממזונות כגון יוגורט, גלידה, דגנים, ואפילו משקאות, שכן הם עשויים להכיל סיבים. במקומם מומלץ לחפש מזונות שאינם מכילים למעלה מגרם סיבים למנה.
מזונות מותרים ואסורים בתזונה נמוכה בסיבים
המזונות המותרים בתזונה דלת סיבים כוללים:
- לחם לבן ללא אגוזים וזרעים.
- אורז לבן, פסטה פשוטה מקמח לבן, וקרקרים מקמח לבן.
- דגנים מזוקקים חמים, כגון קם חיטה, או דגנים המכילים פחות מגרם סיבים למנה.
- פנקייק מקמח לבן מזוקק.
- מיץ פירות וירקות טחון לעיסה דקה
- בשרים רכים, עופות, דגים, ביצים וטופו.
- חלב ומזונות המכילים חלב, כגון יוגורט, מעדנים, גלידה, גבינות ושמנת חמוצה, אם הם נסבלים על ידי הגוף.
- חמאה, מרגרינה, שמנים.
יש להימנע ממזונות כגון:
- חיטה מלאה, או דגנים ופסטה מחיטה מלאה.
- אורז מלא ודגנים מלאים כגון שיבולת שועל, שעורה וקינואה.
- פירות יבשים ומיץ שזיפים.
- פירות טריים, כולל פירות המכילים זרעים או קליפה.
- ירקות טריים, כולל תירס.
- שעועית יבשה, אפונה ועדשים.
- זרעים ואגוזים ומזונות המכילים אותם, כולל חמאת בוטנים וחמאת אגוזים.
- קוקוס.
- פופקורן.
תפריט תזונה נמוכה בסיבים
בתזונה זו, תפריט אופייני עשוי להיראות כך:
ארוחת בוקר
כוס חלב, אם הוא לא גורם לבעיות קיבה
ביצה קשה
פרוסת טוסט מקמח לבן עם ריבה ללא זרעי פירות
חטיף אמצע הבוקר – כוס יוגורט, אם הוא נסבל, ללא תוספות פירות או אגוזים
ארוחת צהריים
3 גרם בשר רזה, עוף או דגים
חצי כוס אורז לבן
חצי כוס ירקות מבושלים, כגון גזר או שעועית ירוקה
תה חם.
ארוחת ערב
כוס או שתיים של מרק ירקות עם אטריות
קרקרים.
כריך טונה ללא שמן על לחם לבן.
תה קר.
חטיף ערב לבחירה
טוסט ממקמח לבן או קרקרים
2 פרוסות גבינה צהובה או חצי כוס גבינת קוטג'.
כוס מים.
התנהלות בתזונה נמוכה בסיבים
יש להכין את כל המאכלים כך שיהיו רכים. שיטות בישול טובות כוללות תבשילים, אידוי או אפייה. מומלץ להימנע מצלייה וגריל, שכן שיטות בישול אלו נוטות להפוך את המזון ליבש וקשה. יש להימנע אף מתבלינים ומזונות מטוגנים. ככל שתנועות המעיים פוחתות, כך הצואה קטנה יותר במהלך תזונה דלת סיבים. כדי להימנע מעצירות, מומלץ לשתות שפע מים ותה, אלא אם כן הרופא המליץ אחרת.
תוצאות – תזונה זו מגבילה את תנועות המעי הרגיז ומסייעת להקלת שלשולים או תסמינים אחרים של מצבי בטן, כגון כאבי בטן. כשמערכת העיכול שבה לתפקוד שגרתי, ניתן להוסיף בהדרגה את הסיבים לתזונה.
אולי יעניין אותך לקרוא גם: