ויטמין B2 משתתף בתהליכים מטבוליים מגוונים בגוף האדם שקשורים להפקת אנרגיה. למעשה, ויטמין B2 הנקרא גם ריבופלאבין משתתף באופן פעיל הן בפירוק של פחמימות, הן בפירוק של שומנים, הן בפירוק של חלבונים והן בתהליכי הפקת האנרגיה ממרכיבים אלה. בנוסף לכך, ויטמין B2 אחראי לאספקת החמצן לתאים שכן הוא מהווה חלק אינטגרלי ממערכת הנשימה.
מעבר לכך, ריבופלאבין משתתף בתהליכי מטבוליזם שונים הקשורים לפירוק של רעלים ותרופות, מהווה מרכיב חשוב בתהליכי הסינטזה ובתהליכי הפירוק של חומצות הגרעין RNA ו- DNA, מסייע בהגעה לאיזון במצבי עקה, לוקח חלק בייצור של ההורמונים בבלוטת התריס, ובלוטת יותרת הכליה וכן חיוני לתקינות של בריאות העור, העיניים, השיער והרקמות הריריות הממוקמות במערכת הנשימה ובמערכת העיכול.
באילו מזונות יש ויטמין B2?
המזונות בהם ניתן למצוא את הכמות הגדולה ביותר של ויטמין B2 הם איברים פנימיים כמו למשל כליות, שרירים, לב, לשון וכבד, שמרי בירה, דגנים מלאים, קטניות, שקדים, סובין, זרעי חמנייה, ביצה, הרינג, נבט חיטה, כרוב ניצנים, יוגורט ועוד.
מה היא הכמות היומית המומלצת לצריכה?
ההמלצה הכללית היא לצרוך מיליגרם אחד של ריבופלאבין על כל 1000 קלוריות הנצרכות במזון ולפיכך הצריכה היומית משתנה בין קבוצות הגילאים השונות.
כך למשל הצריכה היומית המומלצת עבור תינוקות בין הלידה לגיל חצי שנה היא 0.3 מ"ג, עבור בני ארבע עד שמונה 0.6 מ"ג ואילו עבור גברים בין 1.-1.5 מ"ג ליום (נשים הרות צריכות לצרוך כ- 1.6-1.7 מ"ג ריבופלאבין ליום).
כיצד ניתן להגיע לחסר בוויטמין B2?
בניגוד לוויטמינים אחרים כמו למשל ויטמין B12, המאגרים של ויטמין B2 ברקמות הגוף קטנים מאוד ולכן ניתן להגיע יחסית מהר למצבי חסר במצבים של היעדר צריכה נאותה. ישנם מומחים הטוענים אף כי חסר בוויטמין B2 הוא החסר התזונתי הנפוץ ביותר בעולם המערבי, אך מאחר ומדובר על ויטמין המיוצר בין היתר על ידי חיידקי המעיים, הרי שהתסמינים של החסר בו מתונים יותר בהשוואה לחסרים של ויטמינים אחרים.
חסר של ויטמין B2 נפוץ בעיקר בקשישים ובאלכוהוליסטים. חסר ראשוני הוא בדרך כלל תוצאה של תזונה לקויה וחסר משני הוא בדרך כלל תוצאה של בעיות ספיגה במערכת העיכול כתוצאה מכריתה של חלקים במעי הדק, צליאק ועוד.
פעילות גופנית מאומצת מגבירה את הצרכים של הגוף ולכן חסר זה הינו מנת חלקם של ספורטאים שלא מקפידים על צריכה מוגברת שלו ומאחר והוא נספג בסביבה חומצית, הרי שבכל מצב שבו הקיבה לא מייצרת מספיק חומציות, תיתכנה גם כן בעיות ספיגה.
לעתים נדירות בלבד ניתן לראות חסר של ויטמין זה בלבד ובדרך כלל החסר יופיע במקביל לחסר בוויטמין B1 וויטמין B3. לפיכך, תסמיני החסר כוללים תשישות, כאבי שרירים, אבדן משקל, בלבול, דיכאון ועוד.
קראו עוד: