חריימה הוא תבשיל דג מסורתי שהגיע מצפון אפריקה ונפוץ במיוחד אצל יהודים יוצאי טוניס ויוצאי לוב. מרבית תבשילי החריימה מורכבים מדג עם רמת שומן גבוהה והוא מבושל ברוטב עגבניות עסיסי וחריף. האופן בו מכינים את החריימה הוא לא אחיד, אבל הבסיס שלו הוא בישול של דג שומני כמו דניס, ולוקוס.
למרות שתבשיל החריימה מבוסס על אותם מרכיבים, עדיין יש מתכונים רבים בסגנונות שונים. נביא כאן אחדים מהם.
חריימה עם שום
(מתכון לשש מנות)
מרכיבים נדרשים:
1 ק"ג דג לבן טרי (לוקוס, בורי, מוסר ים) פרוס לנתחים בעובי 2 ס"מ עם העצמות והאדרה
10 שיני שום כתושות
1 קופסה קטנה (100 גרם) רסק עגבניות
1 כף פפריקה חריפה
1/4 כפית קימל טחון
1 כף פפריקה מתוקה
1 כפית כמון
1/4 כוס שמן קנולה
מלח לפי הטעם
2 כוסות מים
מרכיבים להגשה:
כוסברה קצוצה גס
2 כפות מיץ לימון
אופן ההכנה:
להוציא את הדג מהמקרר כ-20 דקות לפני ההכנה.
לחמם סיר רחב על אש בינונית, להוסיף שמן קנולה, שום, פפריקה מתוקה, פפריקה חריפה, כמון וקימל. לערבב הכול ולטגן במשך דקה תוך כדי בחישה.
להוסיף רסק עגבניות ולטגן במשך דקה תוך כדי בחישה, עד שמתקבלת תערובת אחידה (כדאי מאוד להיזהר שלא יישרף). להוסיף מים ומלח, לערבב ולהביא לרתיחה.
לטעום את התבשיל ולתקן תיבול במידת הצורך.
להוסיף את נתחי הדג ולהביא שוב לרתיחה. להנמיך את האש ולבשל במשך 5 דקות ללא כיסוי. להפוך את הדגים ולבשל עוד כ-5 דקות, עד שמוכנים.
לפני ההגשה לצלחת לצקת על התבשיל מיץ לימון ולערבב. לפזר מעל כוסברה קצוצה ולהגיש.
בתיאבון!
חריימה בחריפות מתונה
מרכיבים נדרשים:
2 דגי בורי פרוסים לפרוסות
6 גמבות
500 גרם חומוס קפוא (שקית קטנה סנפרוסט)
4 כפות שמן
צרור כוסברה
1.5 כף שום כתוש
מלח, פלפל, פפריקה מתוקה
אופן ההכנה:
לחתוך את הגמבות לקוביות גדולות, לטגן על אש גדולה ולהזהיב אותן. כשהן מזהיבות להוסיף 1.5 כפות שום כתוש ואת צרור הכוסברה ולערבב.
להנמיך את האש ולהניח על התערובות את פרוסות הדג. לתבל במלח, פלפל שחור ופפריקה מתוקה (לפי הטעם) ולהניח לדג להתבשל במשך 9 דקות תוך כדי ערבוב קל מידי פעם.
במקביל לקחת את שקית החומוס ולשטוף היטב את הגרגירים. לשים בסיר עם מים ולהביא לרתיחה. כשהסיר רותח לכבות את האש ולהוסיף מלח, פלפל, מעט אבקת מרק וכמון.
בעת ההגשה להניח על הצלחת אורז לבן שהוכן במקביל ועליו את פרוסות הדג ברוטב, ומעל הכול לפזר את החומוס המתובל ולקשט בכוסברה טרייה קצוצה.
בתיאבון!
חריימה ברוטב חריף עם טעם של עוד
מרכיבים נדרשים:
2 דגים גדולים מושט/דניס/לוקוס
400 גרם פול קפוא
1 פלפל אדום חתוך לקוביות
1 פלפל ירוק חתוך לקוביות
2 עגבניות חתוכות לקוביות
1 פלפל חריף ירוק/אדום חתוך לקוביות קטנטנות
10 שיניים של שום קצוצות
צרור פטרוזיליה קצוצה
מרכיבים לרוטב:
1 כף גדושה רסק עגבניות
1 כף כורכום
1/4 כוס שמן
2 כפות פפריקה מתוקה
3/4 כף מלח
מים בכמות שתספיק לכיסוי הדג
אופן ההכנה:
לנקות את הדגים ולחתוך לחתיכות עבות יחסית.
בסיר רחב על האש להניח את קוביות העגבניות והשום ולערבב במשך דקה. להוסיף לסיר את הפלפלים ולהניח מעל את פרוסות הדגים. להוסיף מים עד לכיסוי הדגים.
לערבב את השמן, המלח, הפפריקה, הכורכום ורסק העגבניות ולשפוך מעל הדג. להביא לרתיחה ולבשל על אש בינונית 40 דקות. להוסיף את הפול ואת הפטרוזיליה, להביא לרתיחה שוב ולבשל 40 דקות נוספות (לבדוק שהפול בשל).
מגישים הכול לצלחת ובתיאבון!