הסגולות הבריאותיות של התאנה

הסגולות הבריאותיות של התאנההתאנה היא מין העץ הראשון הנזכר בתנ"ך ולמעשה לפי עדויות ארכיאולוגיות שנמצאו בארץ, נראה כי כבר לפני למעלה מחמשת אלפים שנה גדלו עצי תאנה בישראל.

עץ התאנה שייך למשפחת התותיים ויכול להגיע לגובה של עד עשרה מטרים. את התאנים ניתן לאכול כשהן טריות, אך מאחר והן מבשילות רק לזמן קצר, הרי שבמהלך השנה נהוג לאכול תאנים מיובשות או מרקחות, קונפיטורות וריבות תאנים.

עץ התאנה הוא אחד מהעצים העתיקים ביותר שגודלו על ידי בני האדם, מוצאו במערב אסיה ולפני שהשימוש בסוכר היה רווח, נהגו להמתיק מזונות שונים באמצעות תאנים.

ערכים תזונתיים של תאנים טריות

במאה גרם תאנים טריות ניתן למצוא כשמונים גרם מים, 74 קלוריות, 0.75 גרם חלבון, 0.3 גרם שומן, 19.18 גרם פחמימות וכמעט שלושה גרם סיבים תזונתיים.

מבחינת המינרלים במאה גרם תאנים ניתן למצוא שלושים וחמישה מיליגרם סידן, 0.37 מ"ג ברזל, 17 מ"ג מגנזיום, 232 מ"ג אשלגן, 0.15 מ"ג אבץ ו- 0.07 מ"ג נחושת.

מעבר לכל זה, התאנים גם מהוות מקור טוב לסוגי ויטמינים שונים. כך למשל במאה גרם תאנים ניתן למצוא: ויטמין C – כ 2 מיליגרם, ויטמין B6 – כ 0.113 מיליגרם, ניאצין – כ 0.4 מ"ג, תיאמין – כ 0.06 מ"ג, ריבופלאבין – כ 0.05 מ"ג, בטא קרוטן – כ 85 מק"ג, ויטמין K – כ 4.7 מק"ג ועוד.

ערכים תזונתיים של תאנים מיובשות

מאחר ותכולת המים נמוכה יותר בתאנים המיובשות, הרי שניתן למצוא בהן כמות גבוהה יותר של קלוריות. למעשה, במאה גרם תאנים מיובשות ניתן למצוא כמאתיים וחמישים קלוריות. כמו כן, באופן כללי התאנים המיובשות עשירות יותר בחלבון (3.3 גרם במאה גרם), בשומן (0.93 גרם במאה גרם) ובסיבים תזונתיים (9.8 גרם במאה גרם).

תאנים מיובשות גם עשירות במיוחד באשלגן, כשבמאה גרם תאנים מיובשות ניתן למצוא כשש מאות ושמונים מיליגרם אשלגן ולכן חולי כליות שצריכים להיזהר מצריכה מופרזת של אשלגן, צריכים להקפיד מאוד שלא לצרוך תאנים מיובשות. התאנים המיובשות עשירות מאוד בסידן (162 מ"ג במאה גרם), בברזל (2.03 מ"ג במאה גרם) ובזרחן (67 מ"ג במאה גרם).

היתרונות הבריאותיים של התאנים

באופן עקרוני, מומלץ להעדיף לצרוך את התאנים הטריות ולהימנע מצריכה מופרזת של תאנים מיובשות המכילות שיעור גבוה של סוכר. התאנים הטריות והמיובשות כאחת מכילות שיעור גבוה מאוד של סיבים תזונתיים ולפיכך נחשבות כבריאות מאוד למערכת העיכול. השיעור הגבוה של הסיבים התזונתיים מסייע להאטת קצב הספיגה של הגלוקוז מהמזון לדם, מסייע להורדת רמת הכולסטרול בדם וכן מסייע להזנת חיידקי המעיים החיוביים.

התאנים גם משחררות לדם חומרים שונים המביאים להורדת החומציות של הדם ומסייעות בכך להתמודד עם תסמיני הגמילה מעישון. באופן עקרוני, למרות שהתאנים המיובשות עשירות בסוכר, הרי שהן מהוות מקור מצוין לסידן ולפיכך מומלצות במיוחד לאנשים הנמנעים מלצרוך מוצרי חלב.