אכילה לילית היא התנהגות אכילה שמאופיינת על ידי צריכה של רוב התצרוכת הקלורית בשעות הלילה.
בשנים האחרונות ההשמנה הלילית הפכה למושא המחקר של חוקרים רבים המגיעים מתחומים שונים וזאת כיוון שמדובר על הפרעה הנוגעת במספר תחומי מחקר.
כך למשל יש הקושרים את האכילה הלילית לתחום התזונה, יש הקושרים את האכילה הלילית דווקא לחקר השינה ויש הקושרים את הבעיה לתחום הפסיכיאטריה. לאור זאת, בדרך כלל הטיפול באכילה לילית הוא טיפול שניתן על ידי צוות רב מקצועי.
סוגים שונים של אכילה לילית
לאור הידע המחקרי הרב שנצבר בנושא נראה כי ישנם שני סוגים מרכזיים של אכילה לילית להלן:
- התנהגות אכילה לא נורמטיבית הבאה לידי ביטוי בצריכה נמוכה מאוד של מזון במהלך שעות היום ואכילה של כמויות גדולות מאוד של מזון לפני השינה.
- קימה מהשינה במטרה לאכול באמצע הלילה, לעתים אף מספר פעמים במהלך הלילה.
הבעיה יכולה להופיע במגוון דרגות חומרה. כך למשל במקרים מסוימים מדובר על אדם המתעורר פעם אחת משנתו, מכין לעצמו ארוחה רגילה, אוכל אותה וחוזר לישון ובמקרים אחרים מדובר על אנשים הקמים ממיטתם, אוכלים כמויות גדולות של מזון מבלי שהם מודעים לכך וחוזרים לישון. במקרים החמורים ביותר הסובלים מתסמונת האכילה הלילית צורכים מזונות שאינם אכילים כמו למשל בשר קפוא.
הסכנות שבאכילה הלילית
האכילה הלילית טומנת בחובה לא מעט סכנות כשבין היתר האכילה הלילית מגדילה מאוד את הסיכון להשמנה. האכילה המופרזת, הפגיעה במנגנון הרעב והשובע והנזק הנגרם לקצב המטבוליזם של הגוף, גורמים לכך שהגוף נמצא במצב תמידי של סטרס ועושה מאמצים רבים שלא לבזבז אנרגיה במהלך שעות היום.
בנוסף לכך, כפי שציינו, במקרים מסוימים האכילה הלילית באה לידי ביטוי בצריכה של מזונות בלתי אכילים העלולים לגרום לקלקול קיבה ובעיות נוספות במערכת העיכול.
כמו כן, האכילה הלילית פוגעת באיכות השינה וברצף השינה ועלולה להגביר מאוד את תחושת העייפות במשך היום. כתוצאה מכך, הסובלים מאכילה לילית עלולים לסבול מפגיעה בזיכרון, בריכוז, בתחושת הרעננות, ביכולת לחשוב באופן בהיר ועוד.
כיצד מטפלים בבעיה?
אכילה לילית היא תסמונת שנמצאת נכון לכתיבת שורות אלה במחקר מעמיק ואינטנסיבי, אך עדיין לא מדובר על הפרעה לגביה קיימת תמימות דעים בתחום הקליני. כמו כן, הטיפול בסובלים מאכילה לילית משתנה מאוד בהתאם למידת החומרה של התופעה ובהתאם לאופן שבו היא באה לידי ביטוי בכל מטופל ומטופל. כך למשל במקרים רבים הטיפול יכלול שימוש בתרופות שינה או בתרופות ממשפחת ה- SSRI שבכלל מיועדות לטיפול בדיכאון.
עם זאת, במקרים רבים הטיפול יכלול גם אמצעים שונים שמטרתם להקשות על המטופל להתמיד בהתנהגותו כמו למשל נעילת הדלת של חדר השינה או למשל הנחת חטיף קטן ליד המיטה שמטרתו לשכך את הרעב ולמנוע צריכה מופרזת ולא מבוקרת של מזון. כמו כן, לאחרונה קרנו של הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי עלתה מאוד בהקשר של הטיפול באכילה הלילית.
דיאטה לסובלים מאכילה לילית
לסובלים מאכילה לילית מומלץ מאוד לעשות ככל האפשר על מנת לצרוך כמויות מזון נאותות במהלך שעות היום, חרף חוסר תחושת הרעב. חשוב להקפיד על ארוחות מסודרות בשעות קבועות ועל צריכה של תזונה בריאה ומאוזנת.
כמו כן, מומלץ להימנע מללכת לישון רעבים ולהימנע מלהגיע לארוחת הערב עם רעב גדול. את הארוחות יש לחלק על פני היום באופן: ארוחת בוקר משביעה – ארוחת ביניים קטנה שיכולה להיות פרי או חטיף אנרגיה למשל – ארוחת צהריים – ארוחת ביניים – ארוחת ערב.