חומצת שומן בלתי רוויה המצויה במצב של נוזל שקוף בטמפרטורת החדר. החומצה בנויה שרשרת קרבוקסילית בת 18 פחמנים ובה שני קשרים כפולים.
חומצה לינולאית היא חיונית ולא ניתנת לייצור על ידי הגוף. יש לקבלה במזון והיא משמשת למספר תהליכים ביולוגיים. מקור שמה של החומצה Linoleic acid הוא מיוונית מהמילה Linon שפירושה פשתן כאשר הסיומת Oleic פירושה "קשור" ו"מופק" משמן זית וכן "קשור לחומצה אולאית".
חשיבותה של החומצה בגוף הינו לייצור חומצה ארכידונית כאשר התהליך חיוני לסינתזה של פרוסטגלנדין המצוי בליפידים של קרום התא. החומצה הלינולאית נפוצה בשמנים צמחיים ובמיוחד בשמן הפרג, החמניות והתירס כאשר מחסור בה גורם לנשירת שיער, שיער יבש ועיכוב בריפוים של פצעים.
מאפייני חומצה לינולאית – חילוף חומרים ושמירה על העור
חומצה לינולאית או אומגה 6 וחומצה אלפא לינולאית – אומגה 3 הן חומצות שומן רב בלתי רוויות. החומצה הלינולאית שומרת על אטימות העור למים וחיונית לייצור חומצה ארכידונית הדרושה לייצור פרוסטגלנדינים וטרומבואסנים – ליפידים הדומים בתפקודם ומבניהם להורמונים החשובים לתהליכי קרישת הדם.
החומצה משתתפת בתהליכי חילוף החומרים כחלק משרשרת מטבולית ארוכה. סוג נוסף של חומצה לינולאית מצוי בחלב האם ואינו נמצא בחלב אחר ומכאן נובע אחד היתרונות המרכזיים הבריאותיים של חלב אם. חומצה לינולאית נמצאה כבעלת השפעה חיובית בשיקום עור יבש ותורמת בטיפול בבעיות אקנה.
החומצות הלינולאיות נמצאו כבעלות תרומה לחיוניות העור וקיומם התקין של תהליכי חילוף החומרים ולשמירה על משקל גוף תקין. כתוצאה מכך הן הפכו לתוסף מזון מבוקש ומוערך:
GLA – נוגדת דלקת
חומצת שומן גמא לינולאית GLA מהווה חלק מקבוצת אומגה 6 ובניגוד לחומצות שומן אחרות היא פועלת כנוגדת דלקת ומונעת השפעות שליליות שלה כגון זיהומים, מחלות לב, אסתמה, סרטן ואף דיכאון. חומצה זו מהווה מקור לפוספוליפידים המרכיבים את ממברנת התא ואחראים לשמירת התאים מהזדקנות ואובדן גמישותו.
חומצת שומן הגמא עוברת בגוף תהליכי המרה לחומרים הקרויים פרוסטגלנדינים אשר אחראים על תגובת הגוף לדלקת ולמניעת זיהומים כמו כן יש לה חשיבות בשמירה על קצב הלב, הסדרת לחץ הדם, ייצור הורמונים קרישת דם ועוד.
CLA – מניעת אחסון שומן ברקמות
חומצת שומן לינולאית מסוג CLA – חומצה משולבת מסוג אומגה 6 המצויה בעיקר בבשר, חלב ובשמנים צמחיים. כיום היא מהווה תוסף תזונה מבוקש המסייע בבניית מסת שריר ובהרזיה.
חומצה לינולאית זו מורכבת משתי צורות של חומצות שומן אשר האחת מגדילה את מסת השריר והשנייה מונעת אחסון של שומן ברקמות. החומצה קשורה בתהליכי חילוף החומרים ואינה מיוצרת בגוף אלא מגיעה מהמזון בעיקר ממקורות בשר וחלב.
ALA – פירוק חומרים חיוניים
חומצה אלפא לינולאית היא חומצת שומן מסוג אומגה 3 המצויה בזרעים ובמיוחד בזרעי צ'יה, פשתן ומרווה וכמו כן מצויה גם באגוזים ובשמנים צמחיים.
זוהי חומצת שומן בלתי רוויה אשר הרכבה הכימי מאפשר לה להתרכב עם חומרים חיוניים כגון וויטמינים ומינרלים אשר לא ניתנים לפירוק בגוף ללא הימצאותה. ה-ALA משתתפת בתהליכי דילול הדם, חיזוק דופן התאים ובניית תאי המוח.
יתרונות בריאותיים – מניעת השמנה
השפעתן של החומצות הלינולאיות נבדקות ונמצאות במחקר, אולם ברור כי הן בעלות תרומה למספר היבטים בריאותיים המסייעים בשמירה על הגוף והתהליכים בו:
- מזון אשר מכיל חומצה לינולאית מפחית את רמת הכולסטרול הרע HDL ומונע התקדמות של טרשת עורקים. החומצה תורמת למאזן חיובי ותקין בין סוגי הכולסטרול.
- חסימת התפשטותם של גידולים ממאירים ומניעה של התפתחות מנגנונים קרצינוגניים.
- מניעה של התנגדות לאינסולין והיווצרות של כבד שומני.
- מניעה של השמנת יתר.
- תרומה להתחדשות תאי העור ולשמירה על חיוניותו.