אפונה שייכת לקבוצת הקטניות. היא מכילה ויטמינים מזינים וחיוניים לגוף והיא מתעכלת בקלות.
בין מרכיבי האפונה ישנם פחמימות, חומצות אמינו, סיבים תזונתיים, חלבון, סידן, ויטמין A, ויטמיני סי, 1B, B2, B3, B5, B6, 9B ועוד.
האפונה ידועה כדלת קלוריות ודלת שומן, היא משביעה מאוד ואין חשש לאכול ממנה בכמות גדולה. אפונה מכילה כמות חלבון שמתקרבת לכמות החלבון שיש בבשר בקר.
בניגוד לירקות אחרים, אפונה מבושלת מאבדת מעט מאוד מערכיה התזונתיים וזהו יתרון גדול. אפונה מוקפאת או אפונה טרייה מכילות מרכיבים מזינים רבים, ובאפונה משומרת נשארים הפחמימות והחלבון אך המינרלים והוויטמינים שבה הולכים לאיבוד.
על כל יתרונותיה של האפונה מתווסף הטעם הנהדר שלה. אפשר להכין דברים רבים מאוד מאפונה, כמו קציצות בשר עם אפונה, לביבות אפונה, תבשילים שונים עם אפונה וכמובן גם מרק אפונה. כמו שאר המרקים גם מרק אפונה מגיע בווריאציות שונות. ניתן כאן מספר מצומצם של מתכונים למרק אפונה.
מרק אפונה קל להכנה
המרכיבים נדרשים:
1 שקית אפונה יבשה
2 גזרים בינוניים חתוכים לקוביות
1 בצל בינוני לקצוץ ולטגן
חצי חבילת כוסברה קצוצה
2 כפות קמח רגיל
1 כף אבקת מרק עוף
1 כפית מלח גס
כ- 8 כוסות מים רותחים (להוסיף לסיר)
אופן ההכנה:
חותכים את הבצל דק דק ומטגנים עד שמתקבל צבע שקוף. חותכים את הגזרים לקוביות קטנות ומוסיפים לסיר לטיגון יחד עם הבצל. מוסיפים את האפונה ואת שאר המרכיבים.
ממלאים את הסיר ב-8 כוסות מים ומביאים לרתיחה. לאחר שמרק רתח מנמיכים את האש ומבשלים במשך שעה וחצי עד שעתיים. מדי פעם מערבבים הכול כדי שלא יישרף.
לקראת סוף הבישול בודקים האם המרק סמיך במידה מספקת. אם לא, מוסיפים את הקמח כדי לקבל מרקם סמיך. כמובן מומלץ לבדוק תיבול לקראת סוף הבישול.
בתיאבון!
מרק אפונה של סבתא
המרכיבים הנדרשים:
500 גרם אפונה יבשה (להשרות ערב לפני)
2 בצלים לבנים בינוניים חתוך לקוביות
2-3 גזרים גדולים חתוכים לקוביות
3 מקלות סלרי פרוסים (בלי עלים)
שומר חתוך לקוביות
כוסברה קצוצה
4-5 שיני שום
2 ליטר מים או ציר ירקות
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
לשמן סיר בשמן זית. לטגן על אש בינונית למשך 10 דקות את הגזר, הבצל, השומר, הסלרי והשום.
להוסיף את האפונה ולתבל במלח ופלפל שחור. להוסיף את המים או ציר הירקות. להעלות לאש גבוהה ולחכות שהמרק ירתח. לאחר מכן להנמיך לאש קטנה, לכסות את הסיר ולבשל בישול ארוך של 3-4 שעות. ב-10 הדקות האחרונות להוסיף את הכוסברה הקצוצה.
בתיאבון!
מרק אפונה ובצקניות
מרכיבים נדרשים למרק:
500 גר' אפונה טרייה (או קפואה או יבשה)
1 תפוח אדמה גדול, חתוך לקוביות גדולות
1 בצל גדול, חתוך לרצועות דקות
1 גזר, חתוך לקוביות
5 גבעולי כוסברה, קצוצים
1 כף גדושה קמח
2-1 כפות אבקת מרק עוף
25 גר' חמאה
3 כפות שמן זית
קורט כורכום
מלח ופלפל, לפי הטעם
11-10 כוסות מים (או מרק עוף)
מרכיבים נדרשים לבצקניות:
2-1 כפות קמח, מנופה
1 ביצה קטנה
קורט פלפל לבן, טחון
קורט מלח
קורט אגוז מוסקט, מגורר
אופן ההכנה:
לחמם שמן בסיר רחב וגבוה. להוסיף מרגרינה ולערבב. להוסיף את הבצל ולאדות במשך כמה דקות. להוסיף את האפונה, תפוח האדמה, הגזר והכוסברה. לערבב הכול ולאדות במשך דקה.
להוסיף קמח, כורכום, אבקת מרק, מלח ופלפל. לערבב הכול ולצקת מעל מים, תוך כדי בחישה. לכסות את הסיר ולבשל כ-30 דקות. לערבב שוב, להנמיך את הלהבה ולבשל עוד 50 דקות. לבחוש קלות מדי פעם.
לאחר שהמרק מוכן טוחנים במעבד מזון למחית אחידה, טועמים ומתקנים תיבול.
אופן הכנת הבצקניות:
לערבב את כל חומרי הבצקניות. ליטול מהבלילה בכפית ולשים בתוך המרק החם. לערבב ולמשך בסיר מכוסה כ-10 דקות. לערבב שוב היטב, ולפני ההגשה מומלץ לקשט את המרק בפלפל שחור גרוס.
בתיאבון!