קציצות בשר מבושלות בדרך כלל מבשר בקר טחון או בשר עגל. במתכונים בריאים מחליפים את העגל או הבקר עם הודו טחון או בשר בקר טחון רזה, לקבלת גרסה טעימה ובריאה יותר של קציצות בשר קלסיות.
מתכונים בריאים מכילים פחות שומן וקלוריות בהשוואה למתכונים מסורתיים. קציצות בשר ממולאות בירקות או בורגול מחיטה מלאה, במקום פירורי לחם, הן שיטה נהדרת נוספת לשמירה על המשקל, והן נאפות מהר יותר. זוהי ארוחת צהריים בריאה, טעימה ודשנה.
קציצות בשר בקארי עם אורז מחיטה מלאה
קציצות בשר בריאות אינן צריכות להיות משעממות או יבשות. מתכון זה הוא גרסה עסיסית, בריאה, טעימה ובלתי צפויה, במובן הטוב של המילה, לקציצות עם אורז מלא מבושל ושפע ירקות. אבקת הקארי מעניקה טעם נוסף ומחליפה את תוספת הקטשופ המסורתית.
זמן הכנה: שעתיים
המצרכים לשמונה מנות
1/2 כוס אורז מלא ארוך
כוס מים
קישוא בינוני מגורר בחורים הגדולים של המגרדת
כף שמן אגוזים או שמן זית כתית מעולה
כף ג'ינג'ר טרי טחון
2 שיני שום טחונות
בצל בינוני קצוץ דק
2 גבעולי סלרי קצוצים דק
כף אבקת קארי
כפית מלח
2 קילו בשר בקר טחון רזה
2 ביצים
אופן ההכנה
מבשלים אורז במים בסיר קטן על אש גבוהה, ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש לרמה נמוכה, מכסים ומבשלים עד שהמים נספגים והאורז רך, כארבעים עד חמישים דקות. מסירים מהאש ומניחים בצד כשהסיר מכוסה, למשך עשר דקות.
בינתיים סוחטים את עודפי המים מהקישואים, ומקפיצים במחבת גדולה על אש בינונית, עם כף שמן.
מוסיפים את הג'ינג'ר והשום ומבשלים תוך כדי בחישה עד שהם מתרככים, במשך כחמש דקות. מוסיפים אבקת קארי ומבשלים במשך דקה נוספת. מוסיפים מלח וממשיכים לערבב. מעבירים לקערה גדולה ומצננים במשך רבע שעה.
מחממים תנור ל-350 מעלות. מכינים תבנית גדולה עם נייר אפייה. לוקחים כף אורז מבושל, קוצצים אותו לחתיכת קטנות עם סכין גדולה, על קרש חיתוך נקי, חוזרים על הפעולה עד שכל האורז קצוץ.
מעבירים לקערה עם הירקות, מוסיפים את הבשר הטחון והביצים, ומערבבים בעדינות עד לקבלת תערובת אחידה. יוצרים כדורים ומניחים בתבנית.
אופים במשך שעה, והופכים את הקציצות מידי פעם. מצננים במשך עשר דקות, ומגישים.
קציצות בשר קטנות עם בורגול ושעועית ירוקה
זהו מתכון בריא לקציצות בשר בתנור, עם תוספת שעועית ירוקה.
זמן הכנה: ארבעים דקות
מצרכים לארבע מנות
חצי כפית פפריקה
2 שיני שום טחונות
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
חצי כוס בורגול
כף שמן זית
קילו בשר בקר טחון רזה
ביצה גדולה טרופה קלות
רבע כוס בצל קצוץ דק
קילו שעועית ירוקה חתוכה
אופן ההכנה
מחממים תנור ל-375 מעלות, ומכינים תבנית עם נייר אפייה.
מערבבים בקערה גדולה פפריקה, מלח, פלפל ושום, מוסיפים בורגול מבושל, ומערבבים.
בקערה נוספת מערבבים בשר בקר רזה, ביצים ובצל. מוסיפים לקערה עם התבלינים והשום, מערבבים, יוצרים כדורים ומניחים בתבנית האפייה. אופים במשך חצי שעה.
בינתיים מרתיחים את השעועית הירוקה עד שהיא רכה, מסירים מהאש, מסננים וסוחטים את המים, וקולים על מחבת עם כף שמן או ללא שמן, במשך שתי דקות.
מגישים את הקציצות עם השעועית בצד.