הנקטרינה היא פרי של עץ ממשפחת הוורדיים, זן המשתייך מבחינה בוטנית למין האפרסק. המקור של הנקטרינה הוא בסין וכבר לפני כארבעת אלפים שנה נהגו לגדל את הנקטרינה בסין לצורכי מאכל ונוי.
הנקטרינה מזכירה מאוד את האפרסק בטעמה, אך שונה ממנו במאפיין ייחודי אחד – בעוד שקליפת האפרסק מכוסה בפלומה דקה אך צפופה, הרי שהנקטרינה חלקה ומבריקה. בנוסף לכך, לרוב הנקטרינה קטנה יותר מהאפרסק ומתוקה ממנו.
רבים חושבים בטעות כי נקטרינה היא הכלאה בין שזיף לאפרסק אך למעשה מוצאה של הנקטרינה מהאפרסק בלבד. הנקטרינות שגדלות בארץ יובאו לכאן בעיקר מדרום ארצות הברית ומטעי הנקטרינות גדלים בישראל בעיקר בהרי ירושלים, הרי הגליל ומרכז שפלת החוף.
ערכים תזונתיים של נקטרינה
להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם נקטרינה טרייה:
- 44 קלוריות, 1.06 גרם חלבון, 10.55 גרם פחמימות, 0.32 גרם שומן, 1.7 גרם סיבים תזונתיים ו- 87.6 גרם מים.
- ויטמינים – ויטמין K – כ 2.2 מק"ג, ויטמין C – כ 5.4 מ"ג, ויטמין E – כ 0.77 מ"ג, ויטמין A – כ 17 מ"ג, ויטמין B1 – כ 0.034 מ"ג, ויטמין B2 – כ 0.027 מ"ג, ויטמין B3 – כ 1.125 מ"ג, ויטמין B5 – כ 0.185 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.025 מ"ג, ויטמין B9 – כ 5 מק"ג (סך הכול 1.401 מ"ג ויטמינים מקבוצה B).
- מינרלים – 201 מ"ג אשלגן, 0.17 מ"ג אבץ, 26 מ"ג זרחן, 9 מ"ג מגנזיום.
היתרונות הבריאותיים של הנקטרינה
הנקטרינה מהווה מקור עשיר לקרוטן, המצוי גם בפירות וירקות אחרים כמו למשל במנגו, שסק וגזר. הקרוטן הוא נוגד חמצון רב עוצמה המסייע להגנה מפני הנזקים של הרדיקלים החופשיים ולפיכך מעכב את תהליך ההזדקנות, מפחית את הסיכוי לחלות בסוגים שונים של גידולים סרטניים ועוד. בנוסף לכך, הפרי עשיר מאוד במים ולפיכך מסייע לאנשים שלא מרבים בשתייה במהלך הקיץ להגיע לתצרוכת הנוזלים המספקת.
בנוסף לכל זה, הנקטרינה מתוקה מאוד אך לא מכילה כמות רבה של קלוריות, שומנים או פחמימות. לאור זאת, מדובר על פרי נפלא שיכול להוות תחליף לקינוח או להוות יופי של נשנוש מתוק בין הארוחות עבור אלו שלא יכולים בלי הטעם המתוק אך בכל זאת לא מעוניינים להעלות במשקל.
צריכה של נקטרינה בתזונה היומיומית
אחד היתרונות החשובים של הנקטרינה הוא שקל מאוד לשאת אותה לעבודה, לבית הספר או לגן. ניתן לאכול אותה כפי שאוכלים תפוח אך ניתן גם לשלב אותה במגוון רחב ביותר של מנות שונות. בין היתר ניתן לשלב אותה בסלט פירות או בסלט ירקות לתוספת מתיקות, להכין ממנה ריבות או קונפיטורות, לשלב אותה בסוגים שונים של רטבים מתוקים ומנות אחרונות ועוד.
בנוסף לכל זה, ניתן להכין מהנקטרינה שייק בריאות עם יוגורט, לשלב אותה בשייק פירות עם פירות אחרים וכן ניתן להכין ממנה מקפא דל שומן בקלות.