המונח ג'אנק פוד הפך לשם נרדף לאוכל משמין, הטרנד אשר כבש את העולם נחשב לבעל מוניטין ירוד ולמזון בעל ערכים תזונתיים נמוכים ואחוזי שומן גבוהים וכגורם מרכזי בעידוד והאצת מגפת ההשמנה ברחבי העולם ובעולם המערבי במיוחד המאפיינת את העשורים האחרונים.
הדיאטות השונות ועצות של מומחי הבריאות בנושא ירידה במשקל כוללות בראש הרשימה הימנעות ממזון מהיר- ג'אנק פוד. אולם המזון המהיר הכה חביב על רבים מעורר בחינות מחודשות כל העת ולמסקנות המעידות כי ניתן ליהנות מג'אנק פוד ולהישאר רזים ובריאים, אז אם גם אתם לא יכולים לסרב לפיצה, צ'יפס והמבורגר כדאי לכם לקרוא את ההמשך.
הדעה הרווחת בקרב מי שנשאל בנושא הג'אנק פוד מעלה אסוציאטיבית קשר מידי להשמנה, הנאה וחבר'ה. אמנם הג'אנק פוד הנצרך בכמויות גדולות ובדחיפות גבוהה מזיק לבריאותנו אך הוא הפך לחלק מהתרבות וצובר פופולריות.
אכן הסכנות הטמונות באכילת מזון מהיר באופן קבוע כוללות השמנה, סיכון לפתח סוכרת ועלייה בשומן בדם, ובכל זאת התשובה לשאלה האם ניתן לאכול מזונות הנחשבים כג'אנק פוד ולהישאר רזים היא כן, הכיצד? בתנאי שהם מכילים רכיבים בריאים ואיכותיים, לפניכם רשימת מזונות פופולריים הנחשבים כג'אנק פוד עם טוויסט בריאותי:
-
המבורגר
ניתן ליהנות מהמבורגר עסיסי אך יש להקפיד על כך שנעשה מבשר איכותי ומנתחים מובחרים, לחילופין ניתן ליהנות מהמבורגר צמחי, צריכה של המבורגר איכותי מפעם לפעם מהווה תענוג ואין צורך לחשוש לבריאות. ניתן להכין המבורגר ביתי תוך קביעה ושליטה במרכיבים אותם הוא מכיל ולהגיע לתוצאה טעימה, מזינה ולא מזיקה בריאותית.
הנתחים המומלצים להכנתו הם אונטריב, אנטריקוט וצוואר, הם אמנם אינם רזים אולם נחשבים לאיכותיים, את הרטבים המוכרים העשירים במלחים, שומנים וסוכרים ניתן להחליף בממרח עגבניות מיובשות, ממרח שום ולעשות שימוש בירקות טריים.
-
צ'יפס
שילוב של צ'יפס מתפוחי אדמה ובטטה מעלה את הערך התזונתי שלו, הבטטה מכילה סיבים תזונתיים ואינה בעלת השפעה שלילית על רמת הסוכר בדם כמו תפוח האדמה. הבטטה עשירה בבטא קרוטן האחראי על ייצור ויטמין A בגופינו ושומר על הראיה. את הטיגון העמוק ניתן להחליף באפייה בתנור עם מעט שמן זית וקל תוצאה בריאה ומשמינה פחות.
-
פיצה
הפיצה המוכרת והאהובה כל כך אכן מכילה מרכיבים שאינם בריאים דוגמת גבינה עתירת שומנים ורוטב עגבניות עתיר סוכר, אולם בהחלט אפשר להכין פיצה טעימה מאוד ממרכיבים איכותיים. את הבצק הלבן ניתן להחליף בבצק מקמח מלא או מקמח כוסמין, כמובן לא ניתן לוותר על הגבינה אולם בהחלט ניתן להפחית בכמותה ולהשתמש בגבינה איכותית העשירה בסידן. את רוטב העגבניות ניתן להכין בעצמכם מעגבניות טריות וללא תוספת סוכר וניתן להעשירו בעשבי תיבול המכילים ויטמינים ומינרלים.
אחרי שראינו כי ניתן ליהנות ממה שקרוי ג'אנק פוד מבלי לפגוע בבריאותנו נשאלת השאלה כמה ניתן לצרוך ממנו מבלי להשמין? התשובה לשאלה זו משתנה מאדם לאדם ותלויה במשתנים כגיל, מין ואורח חיים. מן הסתם מומלץ לשלב מזונות בריאותיים באופן קבוע בתפריט המזונות וכן פעילות גופנית ולחטוא מדי פעם בג'אנק פוד משופר, מזיק ומשמין פחות. לצד זאת ישנם שלושה עקרונות מרכזיים מנחים אשר ישמרו על גזרתכם ובריאותכם באכילת ג'אנק פוד:
הראשון הוא שילוב ירקות טריים ותוספות בריאות, אכילת פיצה ולצידה סלט טרי או ירקות מאודים תקטין את כמות הפיצה שתאכלו עד שתשבעו, הסיבים התזונתיים הכלולים בארוחה יאפשרו לכם לשבוע ומכילים נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים החיוניים לגופכם, כך שאכילת פיצה הופכת לארוחה מאוזנת ומזינה.
הכלל השני הוא שילוב ירקות במזון עצמו כגון תוספת של ירקות לפיצה, שילוב של עלים ירוקים בהמבורגר ותוספת ירק לצד הצ'יפס. הכלל השלישי הוא הקפדה על אכילה בישיבה מול השולחן, אכילה מהירה דוחה את תחושת השובע ותגרום לנו לאכול יותר, אכילה מסודרת ומבוקרת תאפשר הפרשה נכונה ותקינה של הורמונים האחראים על תחושת השובע.