הכרוב האדום או הכרוב הסגול הוא ירק ממשפחת המצליבים. הכרוב נחשב לירק פופולארי במיוחד בין היתר כי ניתן לאחסן אותו במשך זמן רב מבלי לחשוש כי יתקלקל וכן בשל העובדה שניתן לעשות בו שימושים רבים מאוד במטבח. בין היתר ניתן לאכול אותו כשהוא חי, מאודה, מבושל, מוחמץ, מרוסק, סחוט ועוד.
ערכים תזונתיים של מאה גרם כרוב אדום
במאה גרם כרוב ניתן למצוא כעשרים וחמש קלוריות בלבד, כ- 1.28 גרם חלבונים, 5.8 גרם פחמימות ו- 0.1 גרם שומן. כבר כאן ניתן לראות כי מדובר על ירק מצוין עבור אלו מכם שמנסים להפחית ממשקלם.
כמו כן, במאה גרם כרוב סגול ניתן למצוא: ויטמין C – כ 36.6 מ"ג, ברזל – כ 0.47 מ"ג, סידן – כ 40 מ"ג, זרחן – כ 170 מ"ג וקצת יותר משני גרם סיבים תזונתיים. מעבר לכל זה, במאה גרם כרוב סגול ניתן למצוא מעט יותר מתשעים גרם מים.
היתרונות של הכרוב הסגול לדיאטה
מאחר והכרוב מכיל כמות נאה של נוזלים וסיבים תזונתיים אך כמות נמוכה מאוד של קלוריות ושומן, הרי שמדובר על ירק אידיאלי במיוחד עבור אנשים הנמצאים בדיאטה. הכרוב מאפשר ליהנות מתחושת שובע לאורך זמן ומספיגה איטית של הגלוקוז לדם למניעה של נפילות אנרגיה מהירות ופתאומיות לאחר הארוחה. כמו כן, הכרוב האדום יכול להוות תוספת אטרקטיבית לסלט בשל צבעו הסגול המיוחד והמזמין.
היתרונות הבריאותיים של הכרוב הסגול
בנוסף לכך, הכרוב הסגול מכיל כמות גבוהה של אנתוציאנינים, נוגדי חמצון ממשפחת הפלבנואידים הנמצאים במגוון של ירקות ופירות סגולים כמו למשל ענבים, תותים ועוד. האנתוציאנין הוא למעשה פיגמנט שמשחק תפקיד מרכזי במנגנוני ההגנה של הצמחים מפני קרינת השמש. כאשר העלים הצעירים מתפתחים בסוגי צמחים שונים, האנתוציאנין מספק להם הגנה מפני קרינת השמש ולפיכך ניתן לראות שעלים רבים מתחילים את מחזור החיים שלהם כשהם סגולים או אדומים.
להלן חלק מהיתרונות הבריאותיים של האנתוציאנינים:
- במחקרים רבים נמצא כי צריכה מוגברת של אנתוציאנינים מספקת הגנה מפני מחלות ניווניות של מערכת העצבים המרכזית.
- לאנתוציאנינים ישנו אפקט מגן גם מפני התפתחות של מחלות לב וכלי דם בדגש על טרשת העורקים וזאת כיוון שמדובר על נוגדי חמצון חזקים הנלחמים בעקב החמצונית ובנזקים הנגרמים בעקבות הרדיקלים החופשיים.
- היכולת של האנתוציאנינים לנטרל את נזקי החמצון ברקמות השונות מעניקה להם גם השפעה על תהליכים סרטניים שמקורם בנזקים אלה. צריכה נאותה של אנתוציאנינים מאפשרת ליהנות מהפחתה של הסיכוי לחלות בסוגים שונים של מחלת הסרטן.
מעבר לתכולה הגבוהה של האנתוציאנינים בכרוב אדום, היתרונות הבריאותיים הרבים שבאכילתו הם גם תוצאה של השיעור הגבוה של ויטמין A, ויטמינים מקבוצה B, אשלגן, סידן ועוד. לרוע המזל לפי החוקרים בתחום התזונה האדם המערבי לא צורך מספיק אנתוציאנינים בתזונה היומיומית.