שמרי בירה

שמרי בירהשמרי הבירה הם שמרים לא פעילים העשירים בוויטמינים מקבוצת B ומינרלים כברזל, אבץ, אשלגן וזרחן ונחשבים כתוסף תזונה וכמזון על. צריכתם של השמרים כמזון תורמת לשיפור הטעם והמרקם של מאכלים רבים וטעמם מזכיר טעמה של גבינת פרמז'ן.

ניתן להוסיף שמרי בירה לסלטים ולתבשילים או להכין מהם ממרח היכול לשמש כרוטב או על פרוסת לחם. שמרים אלו מכילים חומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים וכן זרחן. הרכבם המיוחד והעתיר בערכים תזונתיים תורם לשיפור ואיזון מצב הרוח, לטיפול בבעיות עור כגון אקנה ואקזמה וכן לאיזון של מערכת העצבים וחיזוק כללי של מערכות הגוף.

את השמרים ניתן להשיג בחנויות טבע בצורה של אבקה והם פופולריים בקרב ספורטאים ושוחרי הבריאות, ערכם התזונתי גבוה והם מהווים מקור מצוין לחלבון וברזל. את השמרים יש לצרוך באופן מבוקר משום תכולת הזרחן הגבוהה שבהם. ניתן להשתמש בשמרי הבירה במצבם היבש כתוספת וכמשפרי טעם לתבשילים ולסלטים או לחלופין בכדורים כתוספי תזונה.

שמר הבירה: צמח חד תאי ממשפחת הפטריות

הוא הופך לפעיל עם הזנתו בחומרים המכילים סוכר או דבש. בנוסף לחומרים התזונתיים החיוניים אותם הם מכילים וטעמם הנעים לחך השמרים ידועים כמטהרי דם, משפרי חילוף חומרים ומתאימים לסובלים מעודף כולסטרול וחולי סוכרת, כמו כן הם מסייעים לשינה ומפחיתים עצבנות ועייפות. שמרי הבירה חיוניים לתזונה הצמחונית והטבעונית ובקרב כל שוחרי המזון הבריא.

סגולות רפואיות וחסרונות

שמרי בירה מהווים מרכיב חשוב בתזונה הצמחונית בשל עושרם בחלבונים ובוויטמין B הנמצאים בעיקר בבשר, דגים ועופות. בנוסף הם מכילים את המינרל כרום, הידוע ביכולתו להוריד את רמת הסוכר בדם ולכן מומלץ לחולי סוכרת, השמרים מגבירים את הרגישות לגלוקוז ומפחיתים את הצורך באינסולין. סגולות נוספות ידועות הן הקלה על תסמונת קדם וסתית וכן כגורם להפחתת עייפות ותשישות הנובעות ממחסור בחלבונים.

לצד יתרונותיהם הבריאותיים, קיימים חסרונות וסכנות בריאותיות שחשוב להכיר, הראשונה היא אלרגיה לשמרי בירה היכולה לגרום לגרד, כאב ראש וגירוי בקיבה. לסובלים ממחלות מעי דלקתיות מומלץ להימנע מצריכתם. שמרי הבירה מעוררים את הסיכון להיפוגליקמיה, הם מכילים כרום אשר מוריד את רמת הסוכר בדם ובאופן כללי זו פעולה חיובית אולם צריכה מוגזמת של כרום עלול להוביל למצב של חוסר סוכר בדם.

אז כיצד ניתן לשלב שמרי בירה במזון?

השמרים יכולים להפוך לחלק בלתי נפרד מהתפריט היומיומי שלכם ולגרום לתזונה בריאה יותר. ניתן להוסיפם לסלטים, מאפים מוקרמים ופשטידות, פסטה, ומרקים. השמרים נמכרים לרוב בחנויות הטבע כאבקה או כפתיתים בעל טעם עשיר ומעשיר המתאים למגוון שימושים במטבח וניתנים לאכילה גם בצורתם הטבעית והגולמית ואף לפזרם כתחליף למלח.

דוגמאות לשילוב מוצלח הוא כתחליף לפרמז'ן ברוטב פסטו, השמרים מעשירים ומקרימים את הרוטב ומוסיפים טעם מלוח ללא צורך במלח, ניתן להוסיפם גם כתוספת לרוטב עגבניות, לבזוק מעל סלט ירקות טרי, כתוספת לקציצות או המבורגר צמחוני, לגבינות טבעוניות ועוד. את השמרים ניתן גם לאכול בצורתם הטבעית מבלי לאפות או לבשל אותם.

טיפ: מתכון פשטידת שמרי בירה

מבשלים חבילת פסטה ובמקביל מחממים תנור לחום גבוה, מחממים קמח על אש נמוכה ומוסיפים שמן, מערבבים היטב לקבלת מרקם חלק, מוסיפים את שמרי הבירה ומערבבים, תוך כדי מוסיפים מים שוב עד לקבלת מרקם חלק.

מוסיפים רוטב סויה, שום, כמון, מלח ופלפל. מעבירים את הפסטה לתבנית ויוצקים מעל את הרוטב מכניסים לתנור לכחצי שעה ומגישים חם או קר.